Biointegra gradi u Slatini bioplinsku elektranu vrijednu 6 milijuna eura

Četvrta projekcija Piknik kina
29.07.2015.
Općina Sopje se podjelom zastava RH priprema za Dan Domovinske zahvalnosti
30.07.2015.
Četvrta projekcija Piknik kina
29.07.2015.
Općina Sopje se podjelom zastava RH priprema za Dan Domovinske zahvalnosti
30.07.2015.

Biointegra gradi u Slatini bioplinsku elektranu vrijednu 6 milijuna eura

Prošle jeseni poduzetnik Franjo Hoić kupio je slatinsku tvrku Biointegra s građevinskim zemljištem u Poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci kako bi izgradio bioplinsku elektranu. Pripremni radovi započeli su sredinom lipnja, a ovih dana započela je gradnja elektrane.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo konačno sa strojevima na toj parceli koju smo kupili zajedno s firmom. Ovaj je projekt izuzetno važan za grad Slatinu ali i za Hrvatsku jer je riječ o bioplinskoj elektrani na obnovljive izvore energije. Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska se obvezala do 2020. godine proizvoditi 20 posto električne energije iz obnovljivih izvora koji su ujedno i poticaj razvoju gospodarstva. Problem je, međutim, što banke nisu prepoznale ili ne prepoznaju u dovoljnoj mjeri ove projekte koji su od izuzetne važnosti za državu. Zbog toga smo gradnju elektrane u Slatini započeli vlastitim novcem, bez kredita, jer jednostavno više nismo mogli čekati na odluku banaka. Predugo je trajalo. Našli smo još neke partnere koji su bili spremni uložiti sredstva i danas smo ovdje na gradilištu gdje se gradi punim snagama i punim zamahom – rekao nam je Franjo Hoić prilikom posjeta gradilištu.

Biointegra gradi elektranu snage 2MW i ulaže u projekt šest milijuna eura. Izvođač radova je tvrtka Hidroregulacija iz Bjelovara.

Da smo krenuli u izgradnju elektrane prije godinu dana ta bi nas investicija koštala devet milijuna eura. I građevinari su prepoznali veliki potencijal u gradnji ovakvih objekata, opremili su se i došli do saznanja da će, ukoliko krenu s nama u ovakav posao, imati posla za nekoliko godina. Pokušavamo uvijek sugerirati izvođaču da s lokalnog područja uzme maksimalno koliko je moguće podizvođača radova kako bi angažirali sve resurse u lokalnom okružju. I tu vidim boljitak za lokalnu sredinuističe Hoić.

Za tehnološki dio u bioplinskim postrojenjima i zahtjevniji dio izgradnje fermentatora Biointegra je angažirala uglednu njemačko-češku tvrtku agriKomp.

Planirani završetak elektrane i početak proizvodnje električne energije je 1. svibnja 2016. godine. U samoj elektrani opremljnoj najsuvremnijom opremom zaposlit će se tri radnika i sezonski, u vrijeme spremanja silažne mase, još šest. Kukuruznu silažu, sirovinu za elektranu, proizvodit će tridesetak OPG-a na otprilike 400 hektara poljoprivrednih površina. Računamo da ćemo kroz dvije godine tu površinu smanjiti na 300 hektara jer računamo i na biološki i organski otpad u gradovima koji se do 2017. godine mora zbrinjavati na akekvatan način. Mi ćemo ga moći koristiti za proizvodnju električne energije i to je jedna od mogućnosti za komunalna poduzeća koja zbrinjavaju otpad – napominje direktor Biointegre.

Na pitanje kome će i kako prodavati električnu energiju i kako će iskoristiti toplinsku energiju Franjo Hoić kaže:

Proizvedena električna energija isporučivat će se putem HEP-ove mreže. Kupac je HROTE (Hrvatski operator tržišta energije), a HEP distributer. Naša je obveza po ugovoru je HEP-u dati česticu na kojoj će se izgraditi postrojenje za prihvat proizvedene električne energije, koje, naravno mi moramo financirati kao i kompletnu mrežu do njihove trafostanice, što konkretno za ovu elektranu stoji 1,8 milijuna kuna. Toplinsku energiju i digestat koji će biti na neki način nusproizvod bioplinske elektrane mora svaka ozbiljna firma potrošiti na adekvatan način jer je tu ustvari zarada. Zbog toga smo kupili od Grada Slatine dodatnih četiri hektara zemljišta uz elektranu na kojemu planiramo podići dva hektara plastenika za proizvodnju povrća. U njima bi se moglo zaposliti više od dvadeset radnika. Nudimo zainteresiranim potencijalnim investitorima koji imaju znanje i tržište da organiziraju plasteničku proizvodnju. Cijelim ovim projektom, elektranom i plastenicima stotinjak ljudi može imati osiguranu egzistenciju.

Osim u Slatini, tvrtke poduzetnika Franje Hoića ulažu u izgradnju još dvije bioplinske elektrane u Koprivničko-križevačkoj županiji. (www.icv.hr)

no images were found

Skip to content