Betlehemsko Svjetlo Mira u Slatini 2019. – „Tražite mir i slijedite ga“

Odluka o započinjanju postupka ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš Urbanističkog plana uređenja „Centar“ Slatina
17/12/2019
U Slatini održana promocija usluga poduzetničkih inkubatora u sklopu projekta „Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije“
18/12/2019

Betlehemsko Svjetlo Mira u Slatini 2019. – „Tražite mir i slijedite ga“

Ceremonija donošenja Betlehemskog Svjetla Mira koje se iz špilje gdje je rođen Isus u Betlehemu, donosi u Beč, te ga preuzimaju službene delegacije iz cijele Europe, i na taj način pronose mir svim ljudima dobre volje, ove se godine održava pod motom „Tražite mir i slijedite ga“.

U ceremoniju preuzimanja Svjetla danas je uključeno preko 30 milijuna ljudi širom svijeta, a donošenje Betlehemskog Svjetla u Hrvatsku tradicionalno je organizirao Savez izviđača Hrvatske.
Svečana ceremonija održana je u nedjelju, 15. prosinca u zagrebačkoj katedrali gdje su Svjetlo za naš grad preuzeli predstavnici Odreda izviđača Lisice pod pokroviteljstvom Grada Slatine, koji su ujedno iskoristili prigodu obići kulturne znamenitosti i Advent u Zagrebu.

Članovi slatinskog Odreda izviđača „Lisice“ u suradnji s Turističkom zajednicom grada Slatine, krenuvši od ranog jutra, jučer su raširili Betlehemsko Svjetlo Mira po institucijama u Slatini.

Tako su u duhu širenja mira među ljudima, započevši s misama zornicama u župnim crkvama sv. Josipa i bl. Ivana Merza, Svjetlo odnijeli u sve važnije institucije u gradu, odnosno, u Javnu vatrogasnu postrojbu Slatina, Policijsku postaju Slatina, slatinski Dom zdravlja i Hitnu medicinsku službu u Slatini, dječje vrtiće Zeko i Suncokret, osnovne škole Eugena Kumičića i Josipa Kozarca, srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničku, Glazbenu školu Milka Kelemena, Dom za starije i nemoćne Zdenka, te Gradsku upravu Grada Slatine gdje je slatinske izviđače u nazočnosti pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka primio gradonačelnik Denis Ostrošić i preuzeo Svjetlo Mira.
Tom je prigodom pohvalio njihov rad tijekom ove godine, te im u nadi daljnje uspješne suradnje zaželio sretne i vesele božićne i novogodišnje blagdane.
Predsjednik slatinskih Lisica Denis Cukor, tajnik Igor Kardoš, te mladi izviđači Lucija Presečan i Ivan Bujdo, ukratko su upoznali gradonačelnika s novim planovima Odreda koji zajedno s voditeljima broji tridesetak izviđača.

– Mi smo jako zadovoljni što ste nam širom otvorili vrata i što surađujete s nama te u idućoj godini pripremamo još kvalitetnije programe koje planiramo proširiti na područje cijele županije, – istaknuo je Cukor izrazivši posebnu zahvalu Gradu Slatini i gradonačelniku Ostrošiću na svoj potpori u dosadašnjem radu, kao i slatinskoj Turističkoj zajednici, te Javnoj vatrogasnoj postrojbi Slatina i obrtu Soda koji su također potpomogli odlazak slatinskih izviđača po Betlehemsko svjetlo u Zagreb.

Kako bi svi građani Slatine dobili ovaj dar, Slatinski je Odred izviđača Lisice Betlehemsko Svjetlo Mira donio i u prostor paviljona u Božićnom parku u Slatini, gdje su ga preuzeli pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok i pomoćnik direktorice slatinske Turističke zajednice, Hrvoje Valpovac, a svi zainteresirani građani mogu ga svakodnevno do Božića preuzeti i njegovom svjetlošću u svoj dom unijeti mir i blagoslov.

Slatinski izviđači, kao najaktivniji na području cijele Virovitičko-podravske županije, Betlehemsko Svjetlo Mira ove su godine odnijeli i u Osnovnu školu Voćin gdje su uz školarce svjetlo preuzeli i predstavnici voćinske Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije.
Isto tako Svjetlo će danas otputovati u Orahovicu, te po prvi puta u Viroviticu i to u nedjelju, 22. prosinca kada će izviđačice Viktoriju Velić i Martu Herceg u pratnji voditelja, dočekati predstavnici Grada Virovitice.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content