U Slatini održana 10. međužupanijska smotra mladih pijanista

Radovi na energetskoj obnovi Sportske dvorane SŠ Marka Marulića u Slatini ušli u završnu fazu
18.04.2018.
Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup drvenih sajamskih kućica za potrebe Slatinskog sajma cvijeća i slastica
19.04.2018.

U Slatini održana 10. međužupanijska smotra mladih pijanista

Glazbena škola Milka Kelemena bila je jučer domaćin 10. međužupanijske smotre mladih pijanista na kojoj su sudjelovali ponajbolji mladi pijanisti, glazbeni pedagozi te ravnatelji glazbenih škola iz Donjeg Miholjca, Đakova, Našica, Nove Gradiške, Osijeka, Pakraca, Požege, Slatine, Slavonskog Broda, Valpova, Vinkovaca, Virovitice i Vukovara.

Na početku smotre goste je pozdravio ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Antonio Brzica koji se kratko osvrnuo na značaj maestra Milka Kelemena koji je još za života dao pristanak da škola nosi njegovo ime, čime je školi odao priznanje ali i veliko povjerenje koje se, kako je rekao, očituje i na ovu smotru koja se po deveti put održava u Slatini.

Predsjednica stručnog vijeća klavirista za pet slavonskih županija, prof. Zdravka Tekić Dadić pozdravljajući sve nazočne na 10. jubilarnoj smotri napomenula je da je posljednjih šest smotri povezano u stručno vijeće, u jedinstven događaj, te se uz koncerte učenika organiziraju i predavanja u svrhu usavršavanja profesora. Posebnu zahvalu uputila je djelatnicima Glazbene škole Slatina i ravnatelju Antoniju Brzici na iznimnoj organizaciji i uvijek toplom prijemu, te naglasila kako je cilj ovog okupljanja jedno lijepo druženje uz glazbu, suradnja, razmjena iskustava, motivacija za mlade klaviriste bez pritiska koje sa sobom nosi natjecanje. Svim učenicima zaželjela je uspješan nastup, a publici uživanje uz glazbu jer glazba je zvonka radost.

Potom je gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić pozdravio nazočne i izrazio zadovoljstvo što su mladi pijanisti i njihovi mentori prepoznali Slatinu kao jednog dobrog i kvalitetnog domaćina koji će ovu tradiciju nastaviti i dalje. Mladim pijanistima zaželio je puno dobrih nota te glazbenu karijeru kakvu je imao Milko Kelemen ili sličnu. Također je pozvao goste iz drugih gradova da posjete slatinski Zavičajni muzej kako bi i kroz povijesni dio mogli bolje upoznati Slatinu.

Župan virovitičko-podravski Igor Andrović pozdravljajući domaćine i goste naglasio je kako je međužupanijska smotra mladih pijanista veliki kulturni događaj ne samo za Slatinu već i cijelu Virovitičko-podravsku županiju. Pohvalio je organizaciju smotre koja je privukla ovoliki broj sudionika. Zaželjevši puno uspjeha i dobrih nota mladim pijanistima, župan Andrović proglasio je jubilarnu 10. međužupanijsku smotru otvorenom.

Prije početka samih nastupa ravnatelj škole Antonio Brzica izrazio je riječi zahvale Gradu Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji, te Zavičajnom muzeju Slatina i Turističkoj zajednici Grada Slatine na izuzetnoj suradnji uz nadu da će se ista nastaviti i dalje. Iskoristio je prigodu zahvaliti se i sponzorima 10. smotre, Cvjećarnici Maja i obrtu Sandrini kolači. Isto tako svim sudionicima smotre zaželio je puno uspjeha i ugodan boravak u Slatini.

Na smotri je nastupilo 63 mladih pijanista u pet kategorija iz 13 glazbenih škola, a njihove nastupe u Slatini pratilo je 40 profesora klavira.
U sklopu smotre održana je i sjednica Stručnog vijeća nastavnika i ravnatelja glazbenih škola, na kojoj je predavanje o tehničkom razvoju učenika klavira kroz rad na etidama i skalama održala Jelica Kuzmin, prof. savjetnik iz zagrebačke Glazbene škole Pavla Markovca, koja je nakon svake kategorije ujedno dala i svoj komentar o učenicima i njihovim nastupima.
Ukupno gledajući zaista se vidi napredak, vidi se suradnja kolega među školama. Ovo je vrlo korisno iskustvo djeci. Samo iskustvo nastupa je jako važno jer kroz te nastupe oni napreduju. Slušaju jedni druge pa tako mogu ocijeniti i svoj nastup. Programi su zanimljivi, kategorije su odlično posložene po razredima. U svakom slučaju bavljenje glazbom je beskrajno važno u današnjem vremenu kada nas sve odvlači od nečega što je sadržajno, lijepo i plemenito, da ta djeca i profesori imaju volje i žara, tuda i energije toliko raditi, jer to je individualna nastava, to su sati i sati poklonjeni djeci koja će nadajmo se biti bolji i plemenitiji ljudi te naše društvo činiti boljim.“ – rekla je prof. savjetnik Jelica Kuzmin.

O 10. međužupanijskoj smotri mladih pijanista u Slatini snimljena je i reportaža za emisiju Glazbena kutijica Hrvatskoga radija, koja se redovito emitira na 1. programu ponedjeljkom u 11:40, a repriza istoga dana u 19:30.(www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content