27. Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena najavljen u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“

Čestitka slatinskog gradonačelnika povodom Svjetskog dana učitelja 5. listopada
05.10.2021.
Povodom Dječjeg tjedna mališani DV Suncokret posjetili slatinskog gradonačelnika
05.10.2021.

27. Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena najavljen u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“

Uoči 27. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena koji će se održati od 7. do 17. listopada ove godine, danas su u emisiji Hrvatske radio televizije „Dobro jutro, Hrvatska“ gostovali predsjednik Festivalskog odbora DMK i ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Antonio Brzica i kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić.

Tom su prigodom najavili ovogodišnji program festivala DMK koji je pripremilo Programsko vijeće koje čine profesori Berislav Šipuš, Goran Končar i Antonio Brzica.

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića organizator je ovogodišnjeg festivala, a supokrovitelji su Ministarstvo kulture, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine.

Na svečanom otvorenju 7. listopada od 20 sati nastupit će Zagrebački solisti i Monika Leskovar na violončelu, a uvertira u sam događaj će biti otvorenje izložbe „Kelemenovo stvaralaštvo“ u Zavičajnom muzeju Slatina od 18 sati.  

– I ove će godine publika moći uživati u izrazito kvalitetnom programu. Tako će u narednim danima nastupiti Filip Merčep, zatim Gudački kvartet Rucner i njihovi gosti Ana i Mario Rucner te Ena Knežević i Veronika Brzica.
Uslijedit će klavirski recitali Konstantina Krasnickog i Klavirskog dua Karša, a Festival će upotpuniti i Okrugli stol na temu: Kelemen kao učitelj i pedagog, zatim Mala plesna priredba, te nastupi Cantus ansambla, pobjednika hrvatskog natjecanja Papandopulo i ansambla studenata suvremene glazbe Muzičke akademije Zagreb, dok će se na samoj završnici predstaviti Moskovski ansambl za suvremenu glazbu, – ispričao je ravnatelj Brzica predstavljajući ovogodišnji program Dana Milka Kelemena koji je, kako je naglasio, postao jednim od najznačajnijih umjetničkih događaja u Hrvatskoj te je svoje mjesto našao u rasporedu nastupanja vrhunskih hrvatskih i svjetskih glazbenika, a svojom kvalitetom postavio ljestvicu vrlo visoko.

Zavičajni muzej Slatina zajedno s Festivalskim odborom konstantno sudjeluje u Danima Milka Kelemena, bilo da je riječ o promoviranju umjetnika iz vremena avangarde, ali i suvremenih umjetnika, a protekle dvije godine svoj je fokus stavio upravo na samog Milka Kelemena.

– Samo njegovo djelo većini naših sugrađana kao i građanima diljem Hrvatske je dobro poznato, no ipak ne dovoljno. I upravo na tragu toga Zavičajni muzej Slatina prošle je godine želio pokazati i neke elemente Kelemena koji su bili manje poznati, a to će učiniti i ove godine, rekao je kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić te dodao:

– 2012. godine supružnici Kelemen su ostavili gradu Slatini, a time i Zavičajnom muzeju Slatina jednu vrlo zanimljivu donaciju, a riječ je o njihovim osobnim stvarima i predmetima koji su vezani za rad maestra Milka Klemena, a na kojima se temelji stalni postav spomen sobe Milka Kelemena u Zavičajnom muzeju.
Kelemen je prije svega kompozitor i skladatelj, ali i svjetski putnik i upravo kroz ta njegova putovanja možemo upoznati Kelemena u jednom drugom svjetlu što smo pokazali prošlogodišnjom izložbom. Ove je godine fokus stavljen na njegove partiture od 1968. do 2012. godine koje će biti prikazane na izložbi imena „Kelemenovo stvaralaštvo“ u prigodi otvorenja ovogodišnjeg festivala, a inače nisu vidljive u njegovoj spomen sobi, – zaključio je Đuričić.

– Milko Kelemen je najveći dio svog života djelovao izvan Hrvatske te je proputovao svijet. Na svim tim kontinentima ujedno je radio na različitim sveučilištima i muzičkim akademijama, tako da je svugdje gdje je boravio ostavio jedan veliki pečat kojeg sada tek trebamo istražiti i na neki način povezati. Došli smo na ideju sve te zemlje uvrstiti u sam festival gdje bi svake godine jedna od njih bila zemlja partner, no koronavirus je sve to stavio na čekanje, – rekao je na kraju ravnatelj Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica pozivajući sve zainteresirane da posjete, ako ne sve, barem pojedine programe 27. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena u Slatini.

Glazbeni gosti „Dobro jutro, Hrvatska“ bili su Renata i Ivan Karša koji su svoj prvi nastup na Danima Milka Kelemena imali 2009. godine kada su maestra Kelemena imali prigodu i osobno upoznati i to im je otvorilo vrata za daljnja gostovanja na koja su dolazili na profesorov poziv, a i sada su redoviti gosti festivala.

Uvodno je Renata Karša izvela Kelemenovu Temu s varijacijama, a za sam kraj gostovanja zajedno su izveli djelo Mauricea Ravela: Suita Moja Majka Guska – Razgovor Ljepotice i Zvijeri.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content