Županijsko povjerenstvo za istraživanje žrtava totalitarnog komunističkog režima

Započeo 8. tjedan psihologije
16.02.2015.
FOTO: Slatinske dječje maškare
17.02.2015.

Županijsko povjerenstvo za istraživanje žrtava totalitarnog komunističkog režima

Na prijedlog Udruge Hrvatski domobran Virovitica, Udruge ratnih veterana Hrvatske „Hrvatski domobran“ ogranak Slatina i Orahovica, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić donio je Odluku o osnivanju i imenovanju Županijskog povjerenstva za istraživanje žrtava totalitarnog komunističkog režima i obilježavanje mjesta njihova stradanja.

Ova Odluka donijeta je u duhu Rezolucije br. 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima) koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 25. siječnja 2006. godine. Za predsjednika Povjerenstva izabran je Ivan Levar, dopredsjednik je Vlatko Ljubičić, dok su Miroslav Gazda, Mihael Puljić i Ivan Horvat imenovani članovima. Osnivanju Povjerenstva je bio prisutan i predsjednik HVIDR-e RH saborski zastupnik Josip Đakić.

Osnivanje ovog Povjerenstva potaknuto je potrebom da sa na području Županije ubrza rad na istraživanju, otkrivanju i obilježavanju mjesta stradanja žrtava totalitarnog komunističkog režima, budući da je dosadašnji rad na otkrivanju i obilježavanju grobišta i mjesta stradanja zamro nakon što je na razini države ukinut nekadašnji Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina te je poslove iz njihove nadležnosti preuzelo sadašnje Ministarstvo branitelja.

Zadaće Povjerenstva utvrđene su Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a sredstva za rad osigurat će se u proračunu Virovitičko-podravske županije. (vpz.hr)

Skip to content