Župan VPŽ Tomislav Tolušić održao govor na 68. obljetnici bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta

Slatina na domaćem terenu poražena od Virovitice 4:3
11.05.2013.
VPŽ ove godine maturantima poklanja koncert grupa Colonia i Sinovi Ravnice
11.05.2013.
Slatina na domaćem terenu poražena od Virovitice 4:3
11.05.2013.
VPŽ ove godine maturantima poklanja koncert grupa Colonia i Sinovi Ravnice
11.05.2013.

Župan VPŽ Tomislav Tolušić održao govor na 68. obljetnici bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta

Na Bleiburškom polju u Austriji održana je komemoracija za žrtve Hrvatskog križnog puta i Bleiburške tragedije. Središnjoj komemoraciji su, uz ostale uzvanike, nazočili saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, zamjenik župana Zdravko Dijaković…

S obzirom da je Hrvatski sabor prošle godine donio odluku o ukidanju pokroviteljstva nad središnjom komemoracijom za bleiburške žrtve, kao i uskraćivanje financijske potpore, dovedeno je u pitanje njeno održavanje te je ometen plan izgradnje Spomen središta. Virovitičko-podravska županija se, sa svojim gradovima i općinama te s još nekoliko županija uključila u sufinanciranje komemoracije.

Pozdravni govor u ime pokrovitelja održao je župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić:

– Danas smo se svi zajedno okupili kako bismo obilježili 68. obljetnicu bleiburške tragedije, obljetnicu najvećeg stradanja hrvatskog naroda ikad. Stradana kojeg se i dan danas, 68 godina kasnije, pokušava sakriti, minorizirati ili učiniti beznačajnim. Dan danas postoje oni, i nažalost nije ih malo, koji uporno izvrču povijesne činjenice, koji bezočno i neljudski lažu i negiraju istinu o ovom strašnom zločinu.

Nakon uvoda, župan je ispričao tužnu, ali istinitu priču, o događaju koji je njegovom ocu, Mati, ostao u sjećanju za cijeli život. Događaju koji govori o tome da se istina o bleiburškoj tragediji nije smjela pričati sve do 1990. godine, do stvaranja samostalne, slobodne i neovisne Hrvatske i dolaska Franje Tuđmana na mjesto njezina predsjednika.

– I neupućen čovjek – nastavlja Tolušić – bi pomislio da je danas 2013. nakon toliko godina sve u redu. Da imamo pravo na svoje žrtve, i pravo na istinitu povijest sebe i svoje države. Da je sva ona mašinerija koja je 50 godina žarila i palila diljem lijepe naše, konačno utihnula, nestala s lica zemlje, da je ugasila svoj pakleni stroj. E taj bi se jadnik danas gadno prevario. Ideološki sinovi onih istih zločinaca koji su krivi za Bleiburg i križni put ponovo pokušavaju prekrojiti povijest, ponovo pokušavaju sakriti svoje zločine, ismijati ih, otjerati u zaborav, okaljati žrtve. I to čine ne samo sa Bleiburgom, nego i sa Domovinskim ratom… Dok narodi diljem svijeta i europe tuguju za svojim žrtvama i dostojno obilježavaju sjećanje na njih, oni ukidaju pokroviteljstvo nad ovom komemoracijom. Dok narodi diljem Europe poštuju svoje branitelje, oni ih kriminaliziraju i blate. Dok narodi diljem Europe brinu o svojim Vukovarima, oni našem stavljaju sol na još uvijek svježu ranu… – Na kraju je župan Tolušić dodao kako se nada da će Hrvatski sabor ponovo biti pokrovitelj bleiburške tragedije.

Spomen misu na bleiburškom polju predvodio je nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić.

Počasni bleiburški vod od 1951. godine redovito organizira komemoracije za žrtve Hrvatskog križnog puta i Bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji, mjestu-simbolu stradanja na svim Križnim putovima u poraću 1945. godine. Vod je 1987. godine podigao spomenik na Bleiburškom polju, a na obližnjem groblju postavljena je i nadgrobna ploča. Uz pomoć donatora obnovljen je i dograđen spomenik te sagrađena kapela na Bleiburškom polju. Započeta je i izgradnja cjelovitog Spomen središta žrtvama Bleiburške tragedije. (www.vpz.hr)

Govor župana Tomislava Tolušića (početak na 8:20)

Skip to content