Župan Tomislav Tolušić izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija

Slagalica: Održano predstavljanje natječaja za dodjelu financijskih podrški
11.09.2013.
Članovi KUD-a Dika otputovali u Makedoniju
11.09.2013.
Slagalica: Održano predstavljanje natječaja za dodjelu financijskih podrški
11.09.2013.
Članovi KUD-a Dika otputovali u Makedoniju
11.09.2013.

Župan Tomislav Tolušić izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija

Na 8. sjednici Skupštine Hrvatske zajednice županija održanoj 11. rujna 2013 u Zagrebu župan Virovitičko-podravske županije izabran je za predsjednika Hrvatske zajednice županija. Za podpredsjednika izabran je župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Tolušićev prethodnik bio je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, koji je tu funkciju obavljao od 2008. godine.

Tomislav Tolušić rođen je 1979. godine u Virovitici. Gimnaziju završava u Virovitici nakon čega upisuje i završava Pravni fakultet u Zagrebu. Oženjen je, otac dvoje djece, sa izvrsnim znanjem engleskog jezika. Od 2004. do 2008. zaposlen je u Gradu Virovitici, prvo na poslovima Stručnog suradnika za protokol i odnose s javnošću, a kasnije kao Stručni suradnik za imovinsko-pravne odnose. Od neformalnog obrazovanja Tolušić ima završen program političke edukacije za mlade lidere pri školi političkih studija Vijeća Europe te staž u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji kao stipendist Robert Schuman fondacije. Župan Virovitičko-podravske županije postaje 2008. godine, a tu funkciju obavlja i danas.

Povijest Hrvatske zajednice županija

Na inicijativu i u organizaciji Primorsko-goranske županije, dana 7. travnja 2001. godine u Novom Vinodolskom, organiziran je susret predsjednika i tajnika županijskih skupština. Poticaj za ovaj susret bila je i potreba razmatranja uspostavljanja institucionalne suradnje hrvatskih županija, osobito u svjetlu novih zakonskih rješenja koja upućuju na osnivanje nacionalne udruge županija. Tom prigodom razmotren je i nacrt osnivačkog akta – Sporazuma o osnivanju nacionalne udruge (zajednice) hrvatskih županija pripremljen u Tajništvu Osječko-baranjske županije. Dogovoreno je da se u razdoblju nakon izbora za predstavnička tijela, temeljem ove inicijative nastave konzultacije kako bi se dovršio postupak pripreme te osnovalo ovo udruženje. Funkcija Inicijativnog odbora povjerena je predstavnicima županija domaćinima susreta u Novom Vinodolskom i Osijeku (Primorsko-goranske i Osječko-baranjske županije).

Polazeći od ovog zaključka, oblikovana je potrebna dokumentacija za osnivanje nacionalne udruge županija Republike Hrvatske. Poticaj ovoj inicijativi dao je i novi Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Slijedom toga, pripremljen je i postupak razmatranja odnosno usuglašavanja stanovišta potencijalnih članica prošao je nacrt Sporazuma o osnivanju udruge, nakon čega je utvrđen njegov prijedlog koji je dostavljen svim hrvatskim županijama na usvajanje. Hrvatska zajednica županija osnovana je 2003. godina kada je 11 županija osnivačica održalo konstituirajuću sjednicu 16. svibnja u Osijeku. (www.vpz.hr / www.hrvzz.hr)

Skip to content