Veronika Tkalčević nastupila na natjecanju “Varaždin Woodwind & Brass”
23.03.2015.
Rezidba krošnji na Trgu sv. Josipa
23.03.2015.
Veronika Tkalčević nastupila na natjecanju “Varaždin Woodwind & Brass”
23.03.2015.
Rezidba krošnji na Trgu sv. Josipa
23.03.2015.

Znanstvena tribina u Zavičajnom muzeju

Znanstvena tribina
Pridružite nam se u Muzeju u utorak, 24. ožujka 2015. u 18 sati na znanstvenoj tribini na kojoj će nam biolog Darko Mihelj predstaviti “Hrvatski krš i njegovo biljno bogatstvo“, a dr. sc. Sanja Kovačić ideju botaničkog turizma u predavanju pod nazivom “Je li ‘Hrvatska puna života’ i u našim rezervatima prirode?“.
Naime, jasno je da Hrvatska ima potencijala za razvoj znanstvenog, konkretno botaničkog turizma s obzirom na bogatstvo svog biljnog svijeta. No pitanje je ima li zanimanja za takav oblik turizma. Strane turističke agencije već više od desetljeća organiziraju prirodoslovne obilaske naših nacionalnih parkova, no organizirani botanički turizam u Hrvatskoj još uvijek ne postoji. Autori se pitaju zašto je to tako, ali, zanimljivo, ističu i određene prednosti izostanka organiziranih pohoda našim botaničkim vrtovima i arboretumima.
U Slatini i okolici imamo prilike vidjeti brojne botaničke fenomene, među kojima valja izdvojiti arboretum u Lisičinama, no dovoljno je prisjetiti se i omiljenog slatinskog drveta – naše divovske sekvoje ili mamutovca – visoke preko 60 metara (i time možda najvišeg primjerka u Hrvatskoj), obujma preko 5 metara, a stare oko 200 godina. Tužna je naime nebriga koju danas često prema njoj pokazujemo.
Dr. sc. Sanja Kovačić i Darko Mihelj stručni su savjetnici pri Botaničkom vrtu Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, te odlični poznavatelji i popularizatori hrvatske prirodoslovne baštine i njene zaštite.
Predavanja su namijenjena svim zainteresiranim građanima, profesorima biologije, djelatnicima Hrvatskih šuma i Parka prirode Papuk, te svima zainteresiranima za razvoj turizma na našem području, a organizirana su u suradnji sa slatinskim ogrankom Matice hrvatske.
Dodatne informacije možete pročitati i na stranicama Muzeja: www.zavicajni-muzej-slatina.hr
Vidimo se u Muzeju!
Zavičajni muzej Slatina
Ulica Ante Kovačića 1, Slatina

Skip to content