U Zavičajnom muzeju otvorena izložba “CRUX, MUNDI BENEDICTIO”

U sklopu operacije 7.4.1. Gradu Slatini odobrena sredstva za obnovu doma u Donjim Meljanima
23.03.2018.
U Slatini održano predavanje za poljoprivrednike
23.03.2018.

U Zavičajnom muzeju otvorena izložba “CRUX, MUNDI BENEDICTIO”

Zavičajni muzej Slatina pripremio je još jednu izložbu, ovoga puta riječ je o izložbi skulptura osječkog kipara i višeg restauratora za metal, drvo, staklo i keramiku u Muzeju Slavonije u Osijeku, Miroslava Benakovića
Danas (23. ožujka) prigodom otvorenja izložbe u slatinskom muzeju predstavljen je dio kvalitetnog opusa ovog kipara, gdje su posjetitelji mogli vidjeti raspela i skulpture koje prikazuju dijelove iz ciklusa Kristove muke.
Kroz izložbu se prezentira simbolika križa kao kršćanskog znaka, ali i kao znaka koji je postojao puno prije formacije kršćanstva (u Egiptu, Indiji, Kini,..).

Uz ravnateljicu Zavičajnog muzeja Slatina Dragicu Šuvak izložbu je predstavila kustosica Martina Gavran koja je uz pomoć Gorana Boršića i Valentine Volf, postavila izložbu, te o samom autoru između ostaloga rekla:
“Miroslav Benaković uspješno izrađuje skulpture od plastike, kombinacije žica i tkanine jednako kao što ih izrađuje od drveta, željeza ili terakote. Sklon je ekspresivnom izričaju, ne samo u religioznoj skulpturi, a u nekim profanim temama iz ekspresivnosti proizlazi i karikatura. Kod Miroslavovih skulptura dolazi do izražaja dualnost prikazivanog i transcendirajućeg, konkretnog i metafizičkog, tjelesnog i božanskog, ono što je u skladu s tumačenjem križa kao simbola koji znači i početak i kraj (smrt-život).”

U ovo preduskrsno vrijeme izložbu su u nazočnosti mnogobrojnih posjetitelja; učenika, profesora, predstavnika gradskih i crkvenih institucija, pozdravili gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija i zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić koja je i otvorila izložbu.

Svojim nastupom otvorenje izložbe uveličala je Folklorna skupina OŠ Eugena Kumičića Slatina učiteljice Mire Brezovčan, prigodnim programom “Milosti je čas”, a u okviru kojega je izvedena i molitva “Večernji susret” koju je učenicima usmenom predajom prenijela osamdesetogodišnja baka Ljubica iz Vaške.

Potom je ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak pročitala Uskrsnu čestitku požeškog biskupa, msgr. Antuna Škvorčevića:
“Približi im se Isus i pođe s njima” (Lk 24,15). Ovim jednostavnim riječima evanđelist Luka podsjeća na najvažniju povijesnu činjenicu: S nama je na putu Isus Krist, pobjednik nad smrću, te On naše nemire i lutanja, prolaznost i umiranja ispunja nadom.
Od srca želim da vam Uskrs po dubokom iskustvu Njegove blizine bude radostan.

Izložba CRUX, MUNDI BENEDICTIO (O križu blagoslovljeni), u zavičajnom muzeju Slatina bit će postavljena do 13. travnja, te ju posjetitelji mogu pogladati  ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 9 do 14, srijedom od 11 do 19, a subotom od 10 do 12 sati.(www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content