Zavičajni muzej Slatina obilježio je Međunarodni dan muzeja

Uskrs u Zavičajnom muzeju
10.05.2013.
Cvjetnim korzom obilježeno 60 godina DND Slatina
10.05.2013.
Uskrs u Zavičajnom muzeju
10.05.2013.
Cvjetnim korzom obilježeno 60 godina DND Slatina
10.05.2013.

Zavičajni muzej Slatina obilježio je Međunarodni dan muzeja

Zavičajni muzej Slatina obilježio je Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2012. programom pod naslovom „Od zemlje do Google Eartha“. Prvi su nam u Muzej došli učenici Osnovne škole Eugena Kumičića, (voditelji Sanja Bujanić, učiteljica likovne kulture i Žarko Petković, voditelj foto skupine) kojima je ravnateljica muzeja Dragica Šuvak pokazala razglednice iz Zbirke razglednica Zavičajnog muzeja Slatina i upoznala ih s načinom obrade, čuvanja i proučavanja starih razglednica. Potom su se učenici uputili u potkrovlje gdje su razgledali postavljenu izložbu učeničkih radova „Razglednice moga grada“, te objasnili da su ova djela prvi dio njhovog plana izrade vodiča grada Slatine.

Programu nam se pridružila Gradska glazba Slatina  koja je nakon toga u paviljonu u Parku 136. brigade održala prigodni koncert iz svoga bogatoga repertoara.

Učenici Osnovne škole Josipa Kozarca (učiteljica Kata Huber) nakon toga su upoznati s pravilima igre „Potraga za zakopanim blagom“  . Uputili su se u traženje određenih predmeta po muzejskim prostorijama, Parku 136. Brigade i u dvorištu Muzeja. Brzo su pronašli predmete i donijeli ih u Muzej gdje su uz pomoć svoje učiteljice, ravnateljice Muzeja, učenika Glazbene škole Domagoja Krpana te pripadnika Vatrogasne postrojbe Grada Slatine Branka Beloševića vrlo pozorno poslušali priču o velikom požaru u Slatini kad je 1963. godine izgorjela slatinska uljara. O svemu su potom napisali uspješne uratke i tako se upoznali sa slatinskom povijesnom baštinom.
Slijedeća ekipa učenika Osnovne škole Josipa Kozarca (voditelji Tatjana Lulić Prpić, prof. likovnog odgoja,  Brankica Safin, prof. biologije) poslušala je Srđana đuričića, dipl. arheologa koji je predstavio dio Arheološke zbirke – predmete izrađene od zemlje.  Svi su se zajedno potom uputili u zgradu nevladinih udruga , gdje su zajedno s Udrugom osoba s invaliditetom Slatina sudjelovali u radionici za  „Oblikovanje i izrada predmeta od pečene zemlje“. Izradili su predmete –pločice koje imaju i ekološku poruku, a koje će se nakon sušenja peči i potom obojati za školske programe.

U 18,00 je sati u Muzeju otvorena izložba “Prirodoslovno bogatstvo Parka prirode Papuk“. Iz velike zbirke prirodoslovnog i kulturnog bogatstva Papuka izabrali su dio građe i postavili ih na izložbi. Prisutne je pozdrav ravnatelj Parka dr.sc. Ivica Samarđić, a izložbu je otvorio dogradonačelnik Miroslav Venus.  Ivica Samarđić je kroz slikokaz prikazao Park prirode Papuk i predstavio prisutnima bogatstvo prirode u slatinskom najbližem okruženju. Ravnateljica Muzeja predala je Ivici Samarđiću kopije razgledica, novinskih članaka i „Molitvu šume sa Jankovca“ , a koje se čuvaju u muzejskim zbirkama sa vjerom da će ih zaposlenici Parka prirode Papuk znati najkorisnije upotrijebiti u daljoj promociji ovoga dijela Hrvatske.

Program je i dalje nastavljen u potkrovlju Muzeja predstavljanjem filma Srednje škole Marka Marulića „čuvari baštine“. Autori filma su Ekološka grupa Srednje škole Marka Marulića Slatina, a film je predstavio njihov mentor Matija Gosler, profesor geografije i povijesti. Film govori o radu KUD „Dika“ Slatina, koji su ga ovom prilikom prvi put vidjeli. Prof. Gosler predao je također jednu kopiju filma najstarijem članu udruge gosp. Dorinko koji je potom pozvao prisutne članice i članove da izvedu kratki tamburaško pjevački program s pjesmama iz slatinskog kraja, na veselje prisutnih posjetitelja.

Posljednji  program također je održan u potkrovlju. Damir Gazda  prikazao je način rada na koji ( u slobodno vrijeme i iz hobija) postavlja slatinsku graditeljsku baštinu na „Google Earth“ . Kako smo imali prilike čuti tih dana nije jedini koji se bavi sa Trodimenzionalnom prezentacijom slatinske graditeljske baštine“, ali je imao vremena i volje da svoju ljubav za Slatinu i graditeljstvo podijeli s nama. Program je u veselom tonu završio predstavljanjem još jednog projekta trodimenzionalne karte  Slatine autora Darka Venusa –Muppeta i Slatinskog informativnog centra. O karti je govorio Robert Turkalj i sam autor Darko Venus, koji su pozvali prisutne da se uključe u dovršetak izrade karte da bi mogla biti dostupna Slatinčanima i posjetiteljima Slatine.

Kroz cijeli program pratili su nas učenici Industrijsko obrtničke škole Slatine (voditelji Milan Kolarić i Blaženka Kovač) koji su pripremili  degustaciju napitaka i tradicijskih kolača. Namirnice je sponzorirala obitelj Jozić caffe bar „Don“, a u organizaciji je pomogla i Turistička zajednica grada Slatine. Iznenađenje je na ulazu u Muzej priredio i Zoran Kordić koji je svim posjetiteljima ponudio besplatne kokice (plod zemlje)

Skip to content