„Zajedno za Voćin“ – Paljenjem lampiona u Slatini odana počast voćinskim žrtvama

Puštanjem u zrak 47 balona, u OŠ J. Kozarca Slatina obilježena 29. obljetnica masakra u Voćinu
11.12.2020.
Oglas javne dražbe radi prodaje nekretnine – kč 1506-29 k.o. P. Slatina
14.12.2020.

„Zajedno za Voćin“ – Paljenjem lampiona u Slatini odana počast voćinskim žrtvama

Na inicijativu predsjednika ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mate Bubaša, predsjednika HVIDR-e Slatina Ilije Nikolića i dugogodišnjeg voditelja Hodočašća hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, 13. prosinca Nenada Križića, županijska HVIDR-a pokrenula je akciju imena „Zajedno za Voćin“ te je putem medija i društvenih mreža upućen poziv braniteljskim udrugama, općinama, gradovima, županijama… da dan uoči Hodočašća podrže ovu akciju budući da će se ovogodišnje 12. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, 13. prosinca zbog situacije s koronavirusom održati u znatno smanjenom obliku.

U sklopu ove akcije danas su se ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade okupili članovi ZUiČ HVIDR-a VPŽ, predsjednici i predstavnici svih braniteljskih udruga sa slatinskog područja te Grada Slatine, gdje je paljenjem svijeća i polaganjem cvjetnog aranžmana odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i nevinim žrtvama Domovinskog rata.

Potom su lampioni položeni u obliku riječi VOĆIN i broja 47 u znak sjećanja na 47 zvjerski pogubljenih mještana općine Voćin.
Lampioni su simbolično položeni na mjestu u Parku 136. slatinske brigade na kojemu su 1991. godine bili položeni i posmrtni ostaci voćinskih žrtava kako bi im se komemoracijom odala počast prije ukopa na njihovim posljednjim počivalištima.

– Pozvali smo sve da se na današnji dan zajedno prisjetimo voćinskih žrtava i da ujedno zamolimo sve one koji su imali želju i volju doći u Voćin 13. prosinca da ostanu odgovorni sa svojim obiteljima i da u molitvama budu s nama. Iskreno se nadam da će ova naša inicijativa i akcija uspjeti i da ćemo putem medija dobiti povratnu informaciju koliko se naših prijatelja odazvalo ovoj inicijativi i priključilo zajedničkoj molitvi i odavanju počasti voćinskim žrtvama, – rekao je predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš te dodao:

– Pandemija Covid-19 je poremetila sve naše aktivnosti koje smo morali zamrznuti, osim sjećanja koja i dalje obilježavamo ali uz pridržavanje svih propisanih mjera. Stoga još jednom pozivamo sve one koji god imaju imalo želje i volje, malo onog ratničkog duha u sebi i ljubavi prema domovini, i sjećanja na nevine žrtve, da odaju počast paljenjem i polaganjem lampiona u obliku riječi Voćin i broja 47, a ukoliko to nisu učinili danas, mogu to učiniti i sutra jer nikada nije kasno prisjetiti se 47 zvjerski pogubljenih mještana općine Voćin od strane četničkog agresora i pokloniti se njihovoj žrtvi, – zaključio je Bubaš.

– Udruga HVIDR-a Slatina zajedno s Gradom Slatinom se uključila u ovu inicijativu i akciju županijske HVIDR-e gdje smo svi zajedno obilježili ovu tešku obljetnicu stradanja 47 nevinih duša koje nikada ne smijemo zaboraviti. Ovim činom šaljemo poruku da smo uz Voćin i uvijek ćemo biti ustrajni u sjećanju na njegove žrtve, – istaknuo je predsjednik slatinske HVIDR-e i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilija Nikolić.

– Grad Slatina je i ovu inicijativu HVIDR-e podržao kao i brojne druge s ciljem da se ne zaboravi ni jedna žrtva iz Domovinskog rata, a osobito kada se obilježava jedna ovako teška obljetnica, kada se prisjećamo čak 47 nevinih žrtava koje su tog kobnog 13. prosinca izgubile svoje živote. Svih proteklih godina prisustvovali smo Hodočašću kada su se u Voćin uputile kolone i kolone ljudi u tužnom sjećanju, a ove će se godine toga dana u Voćinu zbog nepovoljne epidemiološke situacije održati jedna mini komemoracija kako bi ostali odgovorni, tako da je akcija županijske HVIDR-e „Zajedno za Voćin“ jedini način da ostanemo svjesni i da ne zaboravimo, – rekao je gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content