VPŽ odobren projekt „Zeleni gradski promet – eBike“

Božićna čestitka Ivana Roštaša povodom Božića prema julijanskom kalendaru
06.01.2015.
Dodijeljene nove kvote plavog diesela
07.01.2015.

VPŽ odobren projekt „Zeleni gradski promet – eBike“

Zbog svojeg jedinstvenog geografskog položaja, te svojih osobitosti, Virovitičko podravska županija idealna je za razvoj biciklističkog turizma, budući da omogućuje razvoj svih grana biciklizma: ciklo-turizam, cestovni biciklizam i brdski biciklizam, što dokazuje sa preko 700 kilometara uređenih i obilježenih biciklističkih ruta koje se prostiru na jedinstvenim i zaštićenim prirodnim područjima uz rijeku Dravu i Park prirode Papuk. Kroz županiju prolazi i međunarodna biciklistička ruta „EuroVelo 13“ sa svojom dužinom od skoro 70 km, prolazi kroz netaknutu prirodu i UNESCO-om zaštićeno područje uz rijeku Dravu.

Budući da turisti koji posjećuju Virovitičko-podravsku županiju i lokalno stanovništvo izražavaju želju za novim oblicima turizma, realizacijom ovoga projekta osiguralo bi se privlačenje stanovništva iz susjednih županija i svih onih koji su željni da na nov, uzbudljiv i zdrav način kvalitetno provedu slobodno vrijeme.

Kako je biciklistički turizam u svijetu uvelike prepoznat te se konstantno radi na njegovoj promociji, svim turistima zainteresiranima za ovakav oblik turizma, omogućuje se da na novoosnovanoj turističkoj ponudi uživaju u jedinstvenim i zaštićenim prirodnim područjima, kao i velikoj kulturnoj baštini.

Projekt „Zeleni gradski promet – eBike“, čiji je prijavitelj Virovitičko-podravska županija, odobren je za neposredno sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta je 239.400,00 kuna pri čemu doprinos Fonda iznosi 80%, odnosno financijski doprinos prijavitelja iznosi 20%. Realizacijom projekta, izvršit će se postavljanje 12 električnih bicikala u središtu ciklo-turizma Virovitičko-podravske županije koje se nalazi u Kapeli Dvoru.

Projekt je usmjeren na biciklistički turizam, koji je jedan od ključnih proizvoda strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine. Temelji se na očuvanju prirodne okoline, kulturno-povijesnoj baštini te visokom stupnju ekološke svijesti. Projekt je nastao kako bi se potaknulo lokalno stanovništvo, ali i privuklo ciklo-turiste da se na zdravi i ekološki prihvatljivi način upoznaju s prirodnom i kulturnom baštinom ovoga kraja. Biciklizam u Virovitičko-podravskoj županiji je u vrlo kratkom roku polučio sasvim konkretne i mjerljive rezultate. Evo nekoliko od njih:

– Prostor Virovitičko-podravske županije cjelovito je umrežen u biciklističke staze, te sa 13 staza i preko 700 km omogućuje cestovni i brdski biciklizam po želji korisnika

– Kroz županiju prolazi i međunarodna biciklistička ruta „EuroVelo 13“ u duljini od 70 kilometara

– U Kapeli Dvoru nalazi se kurija obitelji Janković, koja je središte ciklo-turizma Podravine

– Sve staze nalaze se u prospektu i na web stranici te uz osnovne informacije o dužini i težini staze, kratkom opisu i altimetriji, sadrže i GPS trag koji se može skinuti na sve navigacije.

Projekt ima za cilj očuvanje i unapređenje zdravlja, te poboljšanja kvalitete života. S obzirom na konstantno opadajuću kvalitetu suvremenog života uzrokovanu stresom i zagađenjem, biciklistički turizam poprima sve značajniju ulogu u revitalizaciji psiho-fizičkih sposobnosti čovjeka. Predloženi projekt također se veže na razvoj inovativnog i jedinstvenog oblika turističke infrastrukture, koji će obogatiti turističku ponudu Virovitičko-podravske županije.

Realizacijom projekta direktno će se utjecati na povećanje turističke ponude, odnosno nastat će nova turistička atrakcija bazirana na biciklističkom turizmu koja će biti karika u povezivanju lanca turističke ponude na području Virovitičko-podravske županije.

Biciklistički turizam u svijetu je poznat kao nov termin i oblik turizma a odnosi se na način putovanja koji prakticira grupa zaljubljenika u biciklizam. Za sada biciklistički turizam funkcionira na način da biciklisti dođu sa vlastitim biciklom i sa što manje opreme, te izborom rute ostaju na putu i po nekoliko dana.

Realizacijom ovog projekta planira se proširiti broj biciklista na način da se i turisti koji nemaju vlastiti bicikl mogu korištenjem javnih bicikala upoznati sa svim prirodnim i kulturnim dobrima Virovitičko-podravske županije. Podaci govore kako takva vrsta turizma donosi oko pet milijardi eura prihoda. Svaki biciklist potroši 1.169 eura, a za visoko luksuzne ture, koje se organiziraju za američke turiste, potrošnja iznosi i 4.000 eura. Riječ je o osobama između 30 i 50 godina, iz srednje visokog društvenog sloja, ljubiteljima komoditeta. Biciklisti spavaju u hotelima s pet zvjezdica i mnogo troše. Postoje i biciklistički hoteli koji imaju spremišta za bicikle, praonicu za odjeću, restorane s energetskim menijem te spremnim maserima, a čini se kako biciklistički turizam postaje sve popularniji i sve više se svrstava u tzv. elitni turizam.

Budući turistički razvoj Virovitičko-podravske županije mora se fokusirati na uvođenje novih oblika turizma uz pridržavanje načela održivog razvoja, a u tom pogledu biciklistički turizam može dati izniman doprinos. Pri tome se kontinentalna Hrvatska može profilirati u značajnu destinaciju biciklističkog turizma. (ravidra.hr)

no images were found

Skip to content