VPŽ odobren projekt „Zeleni gradski promet – eBike“

Božićna čestitka Ivana Roštaša povodom Božića prema julijanskom kalendaru
06.01.2015.
Dodijeljene nove kvote plavog diesela
07.01.2015.
Božićna čestitka Ivana Roštaša povodom Božića prema julijanskom kalendaru
06.01.2015.
Dodijeljene nove kvote plavog diesela
07.01.2015.

VPŽ odobren projekt „Zeleni gradski promet – eBike“

Zbog svojeg jedinstvenog geografskog položaja, te svojih osobitosti, Virovitičko podravska županija idealna je za razvoj biciklističkog turizma, budući da omogućuje razvoj svih grana biciklizma: ciklo-turizam, cestovni biciklizam i brdski biciklizam, što dokazuje sa preko 700 kilometara uređenih i obilježenih biciklističkih ruta koje se prostiru na jedinstvenim i zaštićenim prirodnim područjima uz rijeku Dravu i Park prirode Papuk. Kroz županiju prolazi i međunarodna biciklistička ruta „EuroVelo 13“ sa svojom dužinom od skoro 70 km, prolazi kroz netaknutu prirodu i UNESCO-om zaštićeno područje uz rijeku Dravu.

Budući da turisti koji posjećuju Virovitičko-podravsku županiju i lokalno stanovništvo izražavaju želju za novim oblicima turizma, realizacijom ovoga projekta osiguralo bi se privlačenje stanovništva iz susjednih županija i svih onih koji su željni da na nov, uzbudljiv i zdrav način kvalitetno provedu slobodno vrijeme.

Kako je biciklistički turizam u svijetu uvelike prepoznat te se konstantno radi na njegovoj promociji, svim turistima zainteresiranima za ovakav oblik turizma, omogućuje se da na novoosnovanoj turističkoj ponudi uživaju u jedinstvenim i zaštićenim prirodnim područjima, kao i velikoj kulturnoj baštini.

Projekt „Zeleni gradski promet – eBike“, čiji je prijavitelj Virovitičko-podravska županija, odobren je za neposredno sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta je 239.400,00 kuna pri čemu doprinos Fonda iznosi 80%, odnosno financijski doprinos prijavitelja iznosi 20%. Realizacijom projekta, izvršit će se postavljanje 12 električnih bicikala u središtu ciklo-turizma Virovitičko-podravske županije koje se nalazi u Kapeli Dvoru.

Projekt je usmjeren na biciklistički turizam, koji je jedan od ključnih proizvoda strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine. Temelji se na očuvanju prirodne okoline, kulturno-povijesnoj baštini te visokom stupnju ekološke svijesti. Projekt je nastao kako bi se potaknulo lokalno stanovništvo, ali i privuklo ciklo-turiste da se na zdravi i ekološki prihvatljivi način upoznaju s prirodnom i kulturnom baštinom ovoga kraja. Biciklizam u Virovitičko-podravskoj županiji je u vrlo kratkom roku polučio sasvim konkretne i mjerljive rezultate. Evo nekoliko od njih:

– Prostor Virovitičko-podravske županije cjelovito je umrežen u biciklističke staze, te sa 13 staza i preko 700 km omogućuje cestovni i brdski biciklizam po želji korisnika

– Kroz županiju prolazi i međunarodna biciklistička ruta „EuroVelo 13“ u duljini od 70 kilometara

– U Kapeli Dvoru nalazi se kurija obitelji Janković, koja je središte ciklo-turizma Podravine

– Sve staze nalaze se u prospektu i na web stranici te uz osnovne informacije o dužini i težini staze, kratkom opisu i altimetriji, sadrže i GPS trag koji se može skinuti na sve navigacije.

Projekt ima za cilj očuvanje i unapređenje zdravlja, te poboljšanja kvalitete života. S obzirom na konstantno opadajuću kvalitetu suvremenog života uzrokovanu stresom i zagađenjem, biciklistički turizam poprima sve značajniju ulogu u revitalizaciji psiho-fizičkih sposobnosti čovjeka. Predloženi projekt također se veže na razvoj inovativnog i jedinstvenog oblika turističke infrastrukture, koji će obogatiti turističku ponudu Virovitičko-podravske županije.

Realizacijom projekta direktno će se utjecati na povećanje turističke ponude, odnosno nastat će nova turistička atrakcija bazirana na biciklističkom turizmu koja će biti karika u povezivanju lanca turističke ponude na području Virovitičko-podravske županije.

Biciklistički turizam u svijetu je poznat kao nov termin i oblik turizma a odnosi se na način putovanja koji prakticira grupa zaljubljenika u biciklizam. Za sada biciklistički turizam funkcionira na način da biciklisti dođu sa vlastitim biciklom i sa što manje opreme, te izborom rute ostaju na putu i po nekoliko dana.

Realizacijom ovog projekta planira se proširiti broj biciklista na način da se i turisti koji nemaju vlastiti bicikl mogu korištenjem javnih bicikala upoznati sa svim prirodnim i kulturnim dobrima Virovitičko-podravske županije. Podaci govore kako takva vrsta turizma donosi oko pet milijardi eura prihoda. Svaki biciklist potroši 1.169 eura, a za visoko luksuzne ture, koje se organiziraju za američke turiste, potrošnja iznosi i 4.000 eura. Riječ je o osobama između 30 i 50 godina, iz srednje visokog društvenog sloja, ljubiteljima komoditeta. Biciklisti spavaju u hotelima s pet zvjezdica i mnogo troše. Postoje i biciklistički hoteli koji imaju spremišta za bicikle, praonicu za odjeću, restorane s energetskim menijem te spremnim maserima, a čini se kako biciklistički turizam postaje sve popularniji i sve više se svrstava u tzv. elitni turizam.

Budući turistički razvoj Virovitičko-podravske županije mora se fokusirati na uvođenje novih oblika turizma uz pridržavanje načela održivog razvoja, a u tom pogledu biciklistički turizam može dati izniman doprinos. Pri tome se kontinentalna Hrvatska može profilirati u značajnu destinaciju biciklističkog turizma. (ravidra.hr)

no images were found

Skip to content