Virovitičko-podravska županija – vodeća županija u projektima navodnjavanja

Radovi na državnoj cesti D34 završeni
03.11.2015.
Asfaltiranje nogostupa u ulici N.Š.Zrinskog u Slatini
04.11.2015.

Virovitičko-podravska županija – vodeća županija u projektima navodnjavanja

Prema obradivim površinama u odnosu na broj stanovnika Virovitičko-podravska županija je prva u Hrvatskoj – oranične površine zauzimaju 6,8 % svih hrvatskih oraničnih površina. Županija je prepoznala činjenicu da je poljoprivreda grana na kojoj se temelji njena budućnost te radi na izgradnji najvećeg sustava navodnjavanja u Republici Hrvatskoj, a to su Kapinci – Vaška I. faza, veličine 1.280 hektara. Također, Županija ima lokacijsku dozvolu za sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac – 880 hektara te sustav navodnjavanja Đolta veličine oko 500 hektara, a u tijeku je i projektiranje sustava na području općine Lukač veličine oko 1.000 hektara. To je ukupno oko 5.000 hektara navodnjavanih površina, a u Republici Hrvatskoj se ukupno navodnjava 10.000 hektara. Dovršetkom sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška Virovitičko-podravska imat će 13 % od ukupno navodnjavane površine u RH, a dovršetkom svih planiranih projekata sustava navodnjavanja ukupno navodnjavane površine povećale bi se za 50 %.
Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška
U sklopu Nacionalnog programa navodnjavanja Virovitičko-podravska županija je pri završetku provedbe najvećeg pilot projekta za sustav navodnjavanja u Republici Hrvatskoj – „Kapinci – Vaška“ I. faza. Projekt, čija ukupna vrijednost iznosi 67.365.699,32 kune, na državnoj razini pokrenut je još 2005. godine. U tijeku je projektiranje za II. fazu površine oko 800 ha, a koja je vrijedna oko 15.640.333,00 kuna. Taj će sustav predstavljati značajan pomak u smislu razvoja poljoprivrede, kao i otvaranja novih radnih mjesta.

Sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac
Područje projekta navodnjavanja „Novi Gradac – Detkovac“ vrijednog  26.539.627,00 kn proteže se na površini od 750 ha s mogućnošću proširenja za dodatnih 96,7 ha (ukupno 846,7 ha) te se većinskim dijelom nalazi na općini Gradina i dijelom na općini Lukač. Kao nastavak realizacije Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj te Vodnogospodarskog plana navodnjavanja Virovitičko-podravske županije, ovaj sustav navodnjavanja predstavlja daljnje ulaganje u razvoj poljoprivredne proizvodnje na području naše županije.

Sustav navodnjavanja Đolta
Područje sustava navodnjavanja Đolta smješteno je zapadno od sela Lozan. Zemljište je okrupljeno i sastoji se od 7 međusobno povezanih tabli, ukupne površine cca 392 ha. Na tom području tradicionalno se uzgaja duhan, no tvrtka “Biofarma” uvela je u proizvodnju ljekovito bilje, tako da se u okviru njihovog gospodarstva uglavnom proizvodi kamilica. Projekt je vrijedan 8.954.263,16 kn.

Sustav navodnjavanja Lukač
Tijekom 2014. godine provedena je anketa zainteresiranih korisnika javnih sustava navodnjavanja na području općine Lukač. Na osnovu prikupljenih podataka određeno je područje obuhvata budućeg sustava navodnjavanja na ukupnoj površini od 1768 ha, a interes za navodnjavanje iskazan je na površini od 1070 ha. Budući sustav navodnjavanja vrijedan 1.868.540,00 kuna nastavak je sustavnog plana navodnjavanja Virovitičko-podravske županije u okviru kojeg se realiziraju ili će se u roku idućih nekoliko godina realizirati 6 projekata na ukupno 5.000 ha.
– Virovitičko-podravska županija trenutačno provodi pet sustava navodnjavanja u smislu izgradnje i projektiranja. Sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška, investicija vrijedna preko 60 milijuna kuna, konačno je pri kraju, a pri kraju je i ishođenje projektne dokumentacije za II. fazu. Također, pred izdavanjem smo građevinske dozvole za sustav navodnjavanja Novi Gradac Detkovac na području općine Gradina te sustav navodnjavanja Đolta na području
općine Špišić Bukovica, dok je sustav navodnjavanja Lukač u fazi projektiranja. Nadam se da ćemo kroz sljedeće dvije do tri godine povući sredstva iz EU fondova za navedene sustave, ali zato nam na čelu države treba vlada koja razumije EU fondove i koja zna kako povući sredstva iz istih. – rekao je župan Tomislav Tolušić.
Dovršetak ovih sustava navodnjavanja na području županije omogućit će razvoj poljoprivrede te će doprinijeti povećanju poljoprivrednih prinosa, a stat će na kraj i štetama od suša. Osim poljoprivrede, sustavi navodnjavanja utjecat će i na razvoj prerađivačke industrije, kao i otvaranje novih radnih mjesta, a time će Virovitičko-podravska županija postati ne samo lider u navodnjavanju, već i u zapošljavanju.

IMG_3597 IMG_3600

Skip to content