Virovitičko-podravska županija te svi gradovi i općine potpisali „virovitički model“, sporazum o sufinanciranju rada Visoke škole Virovitica, do kraja godine očekuje se dobivanje Veleučilišta

Komisija za ocjenjivanje rezultata akcije u sklopu kandidature „Grad Slatina – prijatelj djece“ posjetila Slatinu
11.06.2019.
V. IZMJENE I DOPUNE PLANA NABAVE 2019. – GRAD SLATINA
12.06.2019.

Virovitičko-podravska županija te svi gradovi i općine potpisali „virovitički model“, sporazum o sufinanciranju rada Visoke škole Virovitica, do kraja godine očekuje se dobivanje Veleučilišta

Već punih deset godina traje „Virovitički model“ sufinanciranja rada Visoke škole za menedžment u turizmu i informatici u Virovitici. Prema njemu, po 100.000,00 kuna za rad VŠMTI-a osiguravaju Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, a sve ostale gradovi i općine s područja VPŽ, prema broju upisanih studenata, izdvajaju od 20.000,00 do 5.000,00 kuna.

– Ovim modelom sufinanciranja rada VŠMTI u početku ustrojavanja osiguravala su se sredstva i za plaće jer ista nisu bila financirana iz državnog proračuna sve dok se nisu odradile sve predradnje potrebne za dopusnicu VŠMTI. Ovaj model ostao je do danas i prepoznat u široj društvenoj zajednici kao dobar vid suradnje na našem području. Danas ovdje studira više od 400 studenata iz svih općina i gradova VPŽ, ali i susjednih županija. Iz ovih izvora su se financirali i doktorski studiji i ostali troškovi koji su se ticali rada ove škole i bili su iznimno važni. U rujnu očekujemo i prve završene inženjeri računarstva, a uskoro i studente telekomunikacija. Ovo je jedan od priloga da ljudi ostanu na ovom području. Inače, dobivanjem studija elektrotehnike, stekli smo i zakonske uvjete za status veleučilišta. U svibnju smo imali reakreditaciju učilišta, nakon čega smo počeli i formalno se baviti s veleučilištem, a očekujemo ga do kraja godine – naglasio je dekan Visoke škole u Virovitici Oliver Jukić.

U utorak su u Visokoj školi potpisani ugovori s potpisnicima, Virovitičko-podravskom županijom, gradovima i općinama, a ugovor potpisuju sve jedinice regionalne i lokalne samouprave. Uz župana Igora Androvića, bili su tu i njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i Slatine Denis Ostrošić, načelnici općina, Pitomača (Željko Grgačić), Špišić Bukovica (Hrvoje Miler), Sopje (Berislav Androš), Zdenci (Tomislav Durmić), prodekani za nastavu VŠMTI, Neven Garača i Irena Bosnić, kao i tajnica škole, Edita Tolušić.

– Ovaj model je primjer zajedništva svih gradova i općina na području VPŽ. Visoka škola kroz ovih desetak godina postala je dinamično i poduzetnički orijentirano visoko učilište koje predstavlja regionalni centar visokostručnog i primijenjenog znanstvenog rada, koji provodi kvalitetno i učinkovito obrazovanje temeljeno na konceptu cjeloživotnog učenja, odgovornosti za znanje kao javno dobro, mobilnosti i razvoju ljudskih potencijala kao najveće vrijednosti društva Županija je osim ovoga, sudjelovala je kod izgradnje Studentskog doma, svojim sredstvima smo izradili Studentski restoran, pomogli smo u dobivanju iksica studentima. Uskoro krećemo u gradnju Tehnološko inovacijskog centra. Od 2009. do 2015. je na području Virovitičko-podravske županije za 500 posto porastao broj diplomiranih, a to je i plod Visoke škole u Virovitici. Inače, osim ovdje u Virovitici, i u Orahovici imamo Fakultet za dentalnu medicinu, pa i u budućnosti očekujemo konstantan priljev novodiplomiranih. Na ovaj način smo omogućili studiranje i onima koji to nisu mogli u većim gradovima, a omogućili smo i onima koji su ovdje diplomirali da imaju prigodu ostati živjeti i raditi na području Virovitičko-podravske županije – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Osim toga, govorio je i Gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin o budućem IT centru koji bi trebao nastati na području Visoke škole u Virovitici, naglasivši kako je s FINA-om vezeno uz navedeno, potpisan sporazum o suradnji. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content