Virovitičko-podravska županija: 300 milijuna kuna za nove školske objekte

Osnovna škola Josipa Kozarca završila sa još jednim eTwinning projektom
05.10.2015.
Čestitka župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske
07.10.2015.

Virovitičko-podravska županija: 300 milijuna kuna za nove školske objekte

U samo pet godina na području županije izgrađeno je 27 područnih škola, dvije srednje, jedna visoka škola, pet školskih dvorana te studentski restoran.

Iako jedna od najmanjih županija u Hrvatskoj, Virovitičko-podravska županija je jedna od rijetkih koja kontinuirano ulaže u škole i sustav obrazovanja. Posljednjih pet godina, na području županije, u školstvo je uloženo 150 milijuna kuna, a u narednom razdoblju planira se uložiti još najmanje 150 milijuna. Zahvaljujući inovativnom razmišljanju vodstva županije, uz vlastita sredstva i potporu EU fondova, do sada je na području županije izgrađeno 27 područnih škole, dvije srednje, jedna visoka škola, pet školskih dvorana te jedinstveni model studentskog restorana u Hrvatskoj. Ovi podaci, Virovitičko-podravsku županiju svrstavaju u rekordere po broju izgrađenih školskih objekata u Hrvatskoj, a kako bi podržali razvoj specijalističkog diplomskog studija u Virovitici te privukli i studente iz drugih
dijelova Hrvatske, više od 10 milijuna kuna bit će uloženo u izgradnju novog studentskog doma u Virovitici.

Što se tiče novih ulaganja, najveće investicije bit će 25 milijuna kuna za novi učenički dom u Virovitici, izgradnja osnovne škole u Orahovici u koju će biti uloženo 23 milijuna kuna te industrijsko-obrtnička škola u Virovitici za koju je predviđeno 20 milijuna kuna. U planu je i izgradnja dvije nove športske dvorane vrijednih 30 milijuna kuna.
Virovitičko-podravska županija broji više od 10 tisuća školaraca na svom području, a ove školske godine, unatoč trendu iseljavanja stanovništva iz Hrvatske, bilježi porast upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola. Županija također vodi brigu o tome da svi imaju jednak pristup obrazovanju te je još jednim uspješnim projektom uspjela osigurati 2,4 milijuna kuna za 79 pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama s područja županije. Osiguranje vrhunskih uvjeta za edukaciju mladih, poticanje izvrsnosti te razvoj znanja i ideja, glavni je prioritet Virovitičko-podravske županije. Iz tog razloga u Županiji poručuju kako ne namjeravaju stati s ulaganjem u obrazovanje te izgradnju i održavanje postojećih školskih i portskih objekata.

„Nedavno su me pitali do kada mislimo ulagati u mala mjesta i graditi škole koje će imati 15 ili 20 učenika. Moj odgovor je – dokle god sam ja župan. Djeca u malim sredinama moraju imati jednake uvjete školovanja kao i ona u Virovitici, Slatini ili Zagrebu. Izuzetne napore smo uložili kako bismo podigli i standard kvalitete smještaja i prehrane, naročito za djecu koja dolaze iz udaljenijih mjesta. Jedna smo od županija koja najviše ulaže u školstvo, na što smo izuzetno ponosni jer edukacija i razvoj budućih generacija je naša najveća odgovornost.  Virovitičko-podravska županija poznata je po povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, što zahtijeva vrlo specifično znanje, ali i sposobnost prepoznavanja infrastrukturnih i gospodarskih projekata, što ćemo i dalje zasigurno činiti, a ovime smo pokazali – ako možemo mi mali, mogu i veliki, može i ova država “, istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

no images were found

Skip to content