Vidra prijavila 10 razvojnih projekata ukupne vrijednosti 330 milijuna kn na prvi natječaj iz strukturnih fondova

OŠ Eugena Kumičića uključena u projekt „Plesni prijatelji”
24.02.2014.
Davor Bobić održao skladateljsku radionicu u Slatini
25.02.2014.

Vidra prijavila 10 razvojnih projekata ukupne vrijednosti 330 milijuna kn na prvi natječaj iz strukturnih fondova

VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije je od 2008. godine provela 40 projekata ukupne vrijednosti 15 milijuna eura

Na natječaj za razvoj javne poslovne i turističke infrastrukture u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost, kroz koji će se EU sredstvima sufinancirati projekti od lokalnog i regionalnog značaja, VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije prijavila je ukupno 10 projekata na prvi natječaj iz strukturnih fondova. Svaki od projekata imat će značajan utjecaj na unaprjeđenje konkurentnosti gospodarstva te stvaranje novih radnih mjesta. Ukupna vrijednost svih projekata je oko 330 milijuna kuna od čega bi u nekim projektima EU sufinancirala čak 99%. Od 2008. godine, kada je osnovana VIDRA, provedeno je ukupno 40 projekata u vrijednosti od 15 milijuna eura.

Najvrjedniji poslani projekt je Centar kompetencija za selektivne oblike turizma koji će biti smješten u dvorcu Janković u Suhopolju koji će kroz taj projekt biti obnovljen. Dvorac Janković u Suhopolju, zaštićeni spomenik kulture iz sredine 18. stoljeća koji već dugi niz godina zbog nebrige prijašnjih vlasnika i države propada, za dvije i pol godine trebao bi biti obnovljen i prenamijenjen u potpornu instituciju za razvoj selektivnih oblika turizma Kontinentalne Hrvatske.

Centar za selektivne oblike turizma nudit će niz visokokvalitetnih usluga prema malim i srednjim poduzetnicima u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i drugim pratećim djelatnostima važnim za razvoj turizma. Lepeza usluga odnosi se na usluge razvoja inovativnih turističkih proizvoda, kreiranja turističkih destinacija te prijenosa vrhunskih tehnologija i znanja na poduzetnike. Osim toga turističke sektor će zbog ovog vrijednog projekta dobiti educiranu radnu snagu spremnu za rad na zahtjevnom tržištu budući će se u prostorima dvorca nalaziti i specijalizirani hotel s četiri zvjezdice. U školi hotelu učenici srednjih škola i studenti turističkog smjera u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a posebice studenti Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici imat će priliku uz stručne mentore dobiti praktična znanja i time postati visoko-konkurentna radna snaga.

Prema riječima župana Tomislava Tolušića velik uspjeh za Virovitičko-podravsku županiju bio bi kada bi i samo jedan od 10 poslanih projekata uspio ostvariti sufinanciranje, a on je uvjeren da će ih proći i nekoliko.

Ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Natalija Havidić dodala je da je ponosna na svakog člana tima u VIDRI i da duboko vjeruje u kvalitetu pripremljenih projekata te da sa nestrpljenjem očekuje rezultate natječaja koji će prema najavama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije biti već u lipnju ove godine. (vpz.hr)

Skip to content