Velikom radnom akcijom u slatinskom prigradskom naselju Bakić uređen novi park

Sastao se Festivalski odbor Međunarodnog glazbenog festivala „Dani Milka Kelemena“ Slatina
13.03.2023.
Za petak, 17. ožujka sazvana izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine
14.03.2023.
Sastao se Festivalski odbor Međunarodnog glazbenog festivala „Dani Milka Kelemena“ Slatina
13.03.2023.
Za petak, 17. ožujka sazvana izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine
14.03.2023.

Velikom radnom akcijom u slatinskom prigradskom naselju Bakić uređen novi park

Jučer, 13. ožujka u slatinskom prigradskom naselju Bakić održana je velika akcija sadnje novoga parka u koju su se uključili brojni mještani predvođeni članovima Mjesnog odbora Bakić i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Temeljnog ogranka Bakić.

Akcija je održana u sklopu nacionalne kampanje „Zasadi stablo, ne budi panj“, a uz potporu Grada Slatine koji je osigurao sadnice drveća. Osim toga u istu su se uključili djelatnici Grada i tvrtke Slatina kom d.o.o. predvođeni referenticom za operativne komunalne poslove Larom Nenadović koja je naglasila kako je ova akcija samo prvi korak ovoga proljeća što se tiče uređenja zelenih površina u Bakiću koji će uskoro biti oplemenjen novim sadnicama crnogorice kojima će se popuniti park pokraj nogometnog igrališta.

Cijelom akcijom koordinirali su predsjednik Mjesnog odbora Bakić i predsjednik TO UHDDR Bakić Ivica Pavin i članica MO Mirela Prlić.

– Izuzetno sam zadovoljan odazivom mještana Bakića kao i članova Udruge TO UHDDR-a koji su se vrlo aktivno uključili u ovu hvalevrijednu akciju unatoč svojim poslovima kojih je u ovo vrijeme napretek budući da se mnogi bave poljoprivredom. Tim više što su sami zajedničkim snagama izradili kolce kojima je potom ograđena svaka sadnica za njezin pravilan i neometan rast, a isto su tako pripremili konopce za ravne redove prilikom sadnje drvoreda, te su mehaničkim strojem izbušili rupe na odgovarajućem razmaku, – rekao je predsjednik Pavin te dodao kako je spomenuta površina u bakićkoj Ulici Braće Radić iz nekadašnjeg divljeg odlagališta otpada sada pretvorena u predivan „mladi“ park tim više što se nastavlja na već uređeno dječje igralište te će djeca kada stabla stasaju imati još ljepši prostor.   

– Zasadili smo stotinjak sadnica, što hrasta lužnjaka, što crnog i bijelog duda, a posadit će se još i 60-ak sadnica naše autohtone lipe iz donacije Hrvatskih šuma. Osim toga posadili smo uz put i četiri sadnice trešnje, tri ranije i jednu kasnu sortu kako bi djeca, ali i svi ostali mještani mogli uživati u njihovim plodovima, a planiramo na ovom prostoru posaditi i još nekoliko autohtonih sorti voćnih sadnica. Mi ćemo se svakako potruditi da ovaj park, kao i ostale površine na bakićkom području održavamo urednima, te ćemo redovito zalijevati posađene sadnice kako bi se primile i izrasle u pravu zelenu oazu, – zaključio je Pavin zahvalivši se svima koji su se na bilo koji način uključili u ovu akciju.

Akciju je obišao i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u pratnji svog zamjenika Ilije Nikolića te i sam dao svoj doprinos zasadivši nekoliko sadnica.

– Drago mi je što smo uspjeli ovaj prostor oplemeniti na ovako lijep način. Grad ga je u suradnji sa Slatina komom unazad dvije godine nastojao očistiti od nagomilanog otpada koji je bio ruglo za ovaj dio naselja. Nakon što je sav otpad očišćen, obavljena je priprema te je uređena ravna površina koja je sada nakon što se zemlja slegla bila spremna za sadnju novih sadnica. Dolaskom proljetnog vremena mogli smo prionuti sadnji novoga parka kojoj se odazvao zaista impozantan broj mještana i članova bakićkog Ogranka UHDDR-a s kojom, kao i s Mjesnim odborom Bakić imamo izuzetnu suradnju te se zahvaljujem svima koji su se odazvali akciji, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te dodao kako je i ova akcija odrađena u skladu s ciljem Grada Slatine širenja zelene infrastrukture na širem slatinskom području.

– Moram izraziti zadovoljstvo što je inicijativa s kojom smo započeli pronašla plodno tlo te se i ova akcija uklopila u niz drugih projekata u sklopu kojih smo već zasadili veliki broj novih sadnica stabala. Na taj način ujedno nadoknađujemo ono što se na žalost srušilo tijekom nedavnog olujnog nevremena, kao i ona stabla koja su morala biti uklonjena zbog dotrajalosti ili bolesti. Ovakvim akcijama zapravo širimo priču o prirodi i čovjeku koji trebaju biti prijatelji i jedna cjelina kojom će se prestati uništavati ovaj Planet koji je prelijep, – zaključio je gradonačelnik.

Akciji se kratko pridružio i Alen Đurasek, koordinator akcije „Zasadi stablo, ne budi panj“ za Virovitičko-podravsku županiju koji je organizatorima uručio i više nego zaslužene zahvalnice, a dogovorena je i suradnja u narednim ciklusima sadnje. Tom je prigodom izrazio zadovoljstvo što su Bakićani zajedničkim snagama pretvorili zapušteni dio svoga mjesta u „mladi“ park, kao ostavštinu mladim generacijama, koje dolaze.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content