Velika nagrada Agro arce Zagrepčanima

Započelo ovogodišnje obilježavanje Europskog tjedna
19.04.2013.
Završena 5. AgroARCA 2012
19.04.2013.
Započelo ovogodišnje obilježavanje Europskog tjedna
19.04.2013.
Završena 5. AgroARCA 2012
19.04.2013.

Velika nagrada Agro arce Zagrepčanima

Od 4. do 6. svibnja, u Slatini je trajala Agroarca – trodnevni Međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Veliku nagradu osvojio je Zagrepčanin Franjo Crnković, izumitelj mobilne destilerije – stroja za preradu aromatičnog bilja u eterično ulje. Riječ je o stroju koji može destilirati ulja iz svih aromatskih biljaka, a neke su njegove prednosti mogućnost smještanja u mali prostor, ne treba priključak na vodu i struju, rad mu je potpuno automatiziran, jednostavan je i ekonomičan, a vlasnik mu je zagrebačko poduzeće Altpro.
„Stroj je namijenjen za proizvodnju eteričnih ulja koje trebamo za proizvodnju lijekova, kozmetičkih pripravaka, aroma za dodatke prehrani, aromaterapiju. Proces destilacije odvija se pomoću vodene pare, kapacitet stroja je dva puta po 1500 litara, a parogenerator proizvodi 60 litara pare na sat. Sve je mobilno, na kotačima i za cijelu proizvodnu jedinicu trebate jako malo prostora“, kaže Crnković i dodaje kako bi se na slavonskom području, primjerice, mogao koristiti za proizvodnju eteričnog ulja od kamilice, koje je među najskupljima u svijetu. Stroj se izrađuje prema željama i potrebama kupca, o čemu ovisi i njegova konačna cijena.

Jedna od nagrada Agro arce, za mini siranu, pripala je talijanskoj firmi Priamo. Riječ je o manjem proizvodnom pogonu za proizvodnju sira zapremina od 300 do 1000 litara. Na malom prostoru omogućuje proizvodnju tvrdog, polutvrdog i mekog sira, skute i sira u foliji, a sastoji se od usisne pumpe za dovođenje mlijeka u sirnu kadu, sirne kade od 300, 600, 800, ili 1000 litara, kolica za pražnjenje, drenažu i sabiranje sirutke te generatora pare s omekšivačem vode. U dodatnu opremu pripadaju preša za sireve, pasterizator, kada za soljenje, bućkalica, separator i spremnik za skladištenje mlijeka i sirutke. Goran Zgrabljić, predstavnik tvrtke Priamo kaže da se cijena mini sirane na tržištu kreće od 25 do 30 tisuća eura. Visokoj cijeni moguće je doskočiti, tvrdi, udruživanjem više obitelji u svojevrsne zadruge, a već rade i na tome kako bi neke banke zainteresiranima omogućili povoljne kredite.

Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske koja je, uz Grad Slatinu, organizator i pokretač događaja, zadovoljan je sajmom. Recesija je, tvrdi, učinila svoje, a izostali su i neki veliki izlagači koje je očekivao, međutim, uz blizu 7 tisuća posjetitelja u tri dana i najraznovrsniji program sajma u dosadašnjih pet godina i ovogodišnji sajam zaslužuje pohvalu.

Torta fest – natjecanje profesionalnih i amaterskih slastičara, a zadnjeg dana sajma i učenika, u izradi različitih slastica bio je novitet koji je publika dobro prihvatila. Zagrepčanka Lada Osredečki tri godine se bavi pripremanjem slastica te je za svoju tortu, u kategoriji slastičara amatera osvojila prvu nagradu, a najbolji u kategoriji učenika bili su učenici iz Samobora koji su svoju proljetnu tortu napravili na podlošku drveta jabuke – starom dvije stotine godina. Barbara Nađ, članica i Kristijan Kordrć, predsjednik stručnog suda kažu da su, iznenađujuće, daleko veću kreativnost u izradi slastica pokazali amateri i učenici nego profesionalni slastičari. Iduće godine, otkriva Kordić, na sajmu planira napraviti tortu za Guinessovu knjigu rekorda. „Pokušat ćemo oboriti rekord u jednoj od kategorija najvećih torti. Za sada ne znamo hoće li to biti najduža ili najveća, ali trenutno rekord drži 33 metra visoka, 9 metara široka, i preko 20 tona teška torta. Rekord je postavljen u Singapuru, 2008. Godine“, dodaje.

„Brojni se sajmovi u vremenu recesije – kao primjerice u Grubišnom Polju, Slavin u Orahovici, pa i neki u Mađarskoj – gase i ne održavaju. Slatina je u vrlo teškoj gospodarskoj situaciji pa je i sama spoznaja da se sajam održao po peti put – uspjeh, zbog čega zahvaljujem svima koji su pomogli u njegovoj provedbi“, rekao je Ivan Roštaš, slatinski gradonačelnik i predsjednik organizacijskog odbora Agro arce.
Uz programske kulturno – zabavne sadržaje, u kojima su nastupali učenici osnovnih i srednjih škola, odrasli pojedinci, KUD-ovi i udruge, prepoznatljiv je dio sajma i natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša i čobanca za što su, također, podijeljena prigodna priznanja i nagrade.

Skip to content