Grad Slatina na međunarodnom sajmu Viroexpo
02.03.2015.
OŠ Eugena Kumičića je ”digitalno zrela”
03.03.2015.
Grad Slatina na međunarodnom sajmu Viroexpo
02.03.2015.
OŠ Eugena Kumičića je ”digitalno zrela”
03.03.2015.

Vatrogasci savjetuju: ne spaljujte biljni otpad

Radovi na poljoprivrednim zemljištima koji se intenziviraju dolaskom toplijih dana uključuju i spaljivanje biljnoga otpada. Često se to radi na neodgovoran način o čemu svjedoči i velik broj informacija o požarima raslinja posljednjih tjedana. Naime, samo na području dalmatinskih županija je zabilježeno više od 1 000 intervencija zbog požara otvorenog prostora u prva dva mjeseca ove godine.

Vatrogaci savjetuju da umjesto spaljivanja biljnih ostataka razmislite o njihovu ekološkom zbrinjavanju čime se štiti okoliš, ne stvara se materijalna šteta niti se ugrožavaju ljudski životi.
Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.

Važno je znati:
– vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumljivih površina. Biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
– prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
– pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
– ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
– osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
– sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (županijske vatrogasne zajednice, javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljnog vatrogasnog društva).

Za vrijeme požarne sezone (lipanj – rujan) na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome prostoru. Kod izazivanja požara iz nehaja kazne se kreću od 2 do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđene su zatvorske kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Podsjećamo da je neoprezno spaljivanje biljnog otpada i loženje vatre najčešći uzrok velikih požara otvorenoga prostora u Hrvatskoj. Svakoga se dana dogodi 30 požara, a svaki treći dan jedna je osoba ozlijeđena zbog požara. Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192. (hvz)

spaljivanje biljnog otpada

Skip to content