Uz Crveni križ Slatina, Slatinčani ljetovali na Čiovu

Slatinsko ljeto 2013: ”Otkazani let” svirao na domaćem terenu
15.07.2013.
Javni poziv za dostavu inicijalnih prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Slatine
16.07.2013.
Slatinsko ljeto 2013: ”Otkazani let” svirao na domaćem terenu
15.07.2013.
Javni poziv za dostavu inicijalnih prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Slatine
16.07.2013.

Uz Crveni križ Slatina, Slatinčani ljetovali na Čiovu

Od 1997. godine Crveni križ Slatina redovito svake godine organizira ljetovanje na Jadranu za djecu, mladež i ostale u „najboljim“ godinama. Ove godine na otoku Čiovu u kampu Crvenog križa Solin na Okrugu Gornjem boravilo je 45 osoba iz slatinskog kraja. Djeca od 2 do 5 godine s majkama, najviše osnovaca, nekoliko srednjoškolaca i veća grupa umirovljenika.

Specifičnost ljetovanja je u tome što zajedno pod „jednim krovom“ borave generacije od godinu-dvije do preko 70 godina. Nema računala, gotovo ni TV-a, zato ima glazbe i plesa, a puno vremena provede se u razgovoru, što vraća iskonima, ili prijašnjim vremenima kada su se ljudi družili i bili zajedno, što u ovom informatičkom dobu jurnjave i otuđenja svima nedostaje.

Uz svakodnevno kupanje, sunčanje, vožnju pedalinom i kajacima, izvrsnu hranu kuhara Gorana, radionice s djecom pod vodstvom učiteljice Martine Hamaček, išlo se i na nekoliko izleta. Putovanje brodom u Split, obilazak ribarnice i stare gradske jezgre, a zatim posjet Bačvicama. Drugi izlet bio je upoznavanje s Trogirom, UNESCO-vim zaštićenim gradom svjetske baštine i po izboru sudjelovanje na sv. Misi u trogirskoj katedrali s čuvenim Radovanovim portalom.

CK Slatina zahvaljuje se Željku Grubišiću iz CK Solin na povoljnim cijenama koje se nisu mijenjale od prvog ljetovanja u ovom kampu 2007. godine, kao i HŽ –u koji osigurava vagon sa sjedalima za razvlačenje i vozne karte u pola cijene. U ovih 17 godina prvo na otoku Visu, a zatim na Čiovu u 25 smjena na hrvatskom Jadranu ljetovalo je 1.540 osoba. Ovom broju treba pribrojiti 9 smjena učenika 4. razreda iz osnovnih škola naše županije koja su od 2001. – 2007. imali „Školu u prirodi“ na otoku Visu. Dakle, ukupno je više od 2.700 malih i malo većih Slavonaca „guštalo“ na moru uz minimalnu, a mnogi i sa 50% i više subvencioniranom cijenom. Najveći „krivac“ za to je Gradsko društvo Crvenog križa Slatina. (vj)

Skip to content