Uz Crveni križ Slatina, Slatinčani ljetovali na Čiovu

Slatinsko ljeto 2013: ”Otkazani let” svirao na domaćem terenu
15/07/2013
Javni poziv za dostavu inicijalnih prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Slatine
16/07/2013

Uz Crveni križ Slatina, Slatinčani ljetovali na Čiovu

Od 1997. godine Crveni križ Slatina redovito svake godine organizira ljetovanje na Jadranu za djecu, mladež i ostale u „najboljim“ godinama. Ove godine na otoku Čiovu u kampu Crvenog križa Solin na Okrugu Gornjem boravilo je 45 osoba iz slatinskog kraja. Djeca od 2 do 5 godine s majkama, najviše osnovaca, nekoliko srednjoškolaca i veća grupa umirovljenika.

Specifičnost ljetovanja je u tome što zajedno pod „jednim krovom“ borave generacije od godinu-dvije do preko 70 godina. Nema računala, gotovo ni TV-a, zato ima glazbe i plesa, a puno vremena provede se u razgovoru, što vraća iskonima, ili prijašnjim vremenima kada su se ljudi družili i bili zajedno, što u ovom informatičkom dobu jurnjave i otuđenja svima nedostaje.

Uz svakodnevno kupanje, sunčanje, vožnju pedalinom i kajacima, izvrsnu hranu kuhara Gorana, radionice s djecom pod vodstvom učiteljice Martine Hamaček, išlo se i na nekoliko izleta. Putovanje brodom u Split, obilazak ribarnice i stare gradske jezgre, a zatim posjet Bačvicama. Drugi izlet bio je upoznavanje s Trogirom, UNESCO-vim zaštićenim gradom svjetske baštine i po izboru sudjelovanje na sv. Misi u trogirskoj katedrali s čuvenim Radovanovim portalom.

CK Slatina zahvaljuje se Željku Grubišiću iz CK Solin na povoljnim cijenama koje se nisu mijenjale od prvog ljetovanja u ovom kampu 2007. godine, kao i HŽ –u koji osigurava vagon sa sjedalima za razvlačenje i vozne karte u pola cijene. U ovih 17 godina prvo na otoku Visu, a zatim na Čiovu u 25 smjena na hrvatskom Jadranu ljetovalo je 1.540 osoba. Ovom broju treba pribrojiti 9 smjena učenika 4. razreda iz osnovnih škola naše županije koja su od 2001. – 2007. imali „Školu u prirodi“ na otoku Visu. Dakle, ukupno je više od 2.700 malih i malo većih Slavonaca „guštalo“ na moru uz minimalnu, a mnogi i sa 50% i više subvencioniranom cijenom. Najveći „krivac“ za to je Gradsko društvo Crvenog križa Slatina. (vj)

Skip to content