UOSI Slatina provela Kampanju borbe protiv nasilja nad ženama

Aplikacija TZ VPŽ pod nazivom “Drava Papuk”
06.12.2013.
Večer sjećanja na Vladimira Gotovca u Gradskoj knjižnici
06.12.2013.
Aplikacija TZ VPŽ pod nazivom “Drava Papuk”
06.12.2013.
Večer sjećanja na Vladimira Gotovca u Gradskoj knjižnici
06.12.2013.

UOSI Slatina provela Kampanju borbe protiv nasilja nad ženama

Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja” je globalna kampanja posvećena zaustavljanju nasilja nad ženama. Provodi se svake godine od 25. studenoga – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava. Od 1991. godine u Kampanju, koju koordinira Centar za globalno liderstvo žena Sveučilišta u New Jerseyu, uključeno je više od 5100 organizacija i 187 zemalja. Kroz 16 dana aktivizma u Zagrebu i 20 drugih gradova u Hrvatskoj provodi se tradicionalna Kampanja bijele vrpce – ove godine pod motom “Od mira u kući do mira u svijetu: Izazov militarizmu – zaustavimo nasilje nad ženama!”. Organizira je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova, Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Gradom Zagrebom.

Kao i ranijih godina, Kampanju bijele vrpce u Slatini je provela Udruga osoba s invaliditetom. Ove godine u suradnji s Industrijsko obrtničkom školom i Dječjim vrtićem Zeko. Na štandu Udruge na Gradskoj tržnici, učenice škole građanima su dijelile prigodne promotivne materijale i bijele vrpce kako bi i javnosti ukazali koliko je problem nasilja ozbiljan i kako je nužno da se država i društvo u cjelini ozbiljno i sustavno njime bave. Djeci u vrtiću podijeljene su razglednice s porukama njihovim obiteljima koje su ponijeli kući kako bi njihov otac podržao Kampanju potpisom na razglednici na kojoj piše “Moj tata osuđuje nasilje! Zato potpisuje NE nasilju nad ženama”.

U Industrijsko-obrtničkoj školi učenicima je predstavljena kampanja 16 dana aktivizma posvećena podizanju svijesti o rodno uvjetovanom nasilju kao pitanju ljudskih prava, jačanju lokalnog djelovanja posvećenog borbi protiv nasilja nad ženama i izražavanju solidarnosti među aktivistima svijeta. Tom su im prigodom podijeljeni letci s porukom njihovoj obitelji u kojoj se ističe: …
“Kao član obitelji, brat, stric, djed ili otac imate mogućnost pozitivnog utjecaja na ostale muške članove obitelji. Promicanje spolne ravnopravnosti te učenje dječaka i madića u vašoj obitelji o zdravom, ravnopravnom odnosu, pomaže stvaranju sretnije i sigurnije obitelji. Učenje dječaka i mladića o jednakosti i asertivnoj komunikaciji u svim odnosima te kako cijeniti žene i djevojčice jedan je od putova sprječavanja nasilja.”

Ravnatelju škole i učenicima podijeljene su bijele vrpce, simbol protiv nasilja nad ženama i djevojkama. (uosi slatina)

Skip to content