Udruga „Vretenac“ Slatina predstavila aktivnosti gradonačelniku Ostrošiću

HVIDR-a Slatina dodijelila zahvalnicu Gradu Slatini
20.09.2018.
Potpisan Sporazum između Grada Slatine i Zagrebačke banke o isplati novčane potpore za udžbenike
21.09.2018.
HVIDR-a Slatina dodijelila zahvalnicu Gradu Slatini
20.09.2018.
Potpisan Sporazum između Grada Slatine i Zagrebačke banke o isplati novčane potpore za udžbenike
21.09.2018.

Udruga „Vretenac“ Slatina predstavila aktivnosti gradonačelniku Ostrošiću

sdr

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić jučer je između ostalih obveza imao i uredovni dan za prijem stranaka. Tako je između ostalih primio predstavnice Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina.

Tom su prigodom rad Udruge Vretenac, gradonačelniku prezentirale predsjednica Patricija Karaman, tajnica Ivana Sabolić i volonterka Julijana Pavlešić.

Kroz 10 mjeseci aktivnog djelovanja u prostorijama OŠ Eugena Kumičića Slatina Udruga je ostvarila značajne rezultate, te trenutno provodi 3 projekta.

“Vretenci upoznaju grad, grad upoznaje Vretence” projekt je Udruge namijenjen korisnicima starijim od 18 godina, a cilj projekta je vidljivost osoba s intelektualnim teškoćama, kao i upoznavanje lokalne zajednice s radom Udruge. Uz ovaj projekt, ispred grada Slatine Udruga provodi i projekt “Igra, pokret, učenje” namijenjen mlađim korisnicima.
Na projektu ispred Virovitičko-podravske županije „Svjetlopis zavičaja u mojim očima“ radi se na medijskoj pismenosti korisnika.

Veliku pomoć i podršku Vretencima pružila je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac iz Orahovice, s kojom je Udruga u partnerstvu na projektu “Moj asistent 3”, u okviru kojega je Odbor za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije Udruzi Vretenac odobrio 4 korisnika.

Ono na što su u udruzi posebno ponosni je prvi veliki samostalni projekt Udruge “Nijedan početak nije lak, pripremam se da budem đak” koji financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt će kroz 10 mjeseci provođenja aktivnosti uključiti 15-ak djece od 6 do 7 godina koja su trenutno u procesu odgode upisa u prvi razred, a žive u ruralnim područjima, području posebne državne skrbi, a nemaju vrtić. Time Udruga uz korisnike usluga Centra za socijalnu skrb Slatina, u projekt uključuje i Općine Mikleuš, Sopje, Nova Bukovica, Crnac i Gradina.
„To je prvi takav vid besplatne stručne pomoći i podrške na našoj županiji koja će biti pružena kako djeci u odgodi, tako i njihovim obiteljima. Kroz ovaj projekt Udruga je zaposlila jednu osobu, a stručni tim uz edukacijske rehabilitatore čine logoped, psiholog i pedagog.“ – pojasnila je predsjednica Karaman.

Osim što se radi s korisnicama, u rad Udruge uključene su i majke korisnika koje dolaze na radionice četvrtkom s kojima se priprema i radionica na temu „Što jednom kad mene više ne bude“. Isto tako u planu je održavanje brojnih edukacija na različite teme: o podršci roditeljima, o socijalnim pravima, o autizmu…

Udruga Vretenac sudjeluje i u sportskim natjecanjima na području grada Slatine ali i šire. Tako su članovi Udruge u svibnju ispred Hrvatskog saveza za osobe s intelektualnim teškoćama sudjelovali na natjecanju u Karlovcu te osvojili dvije zlatne medalje. 

Ova vrlo aktivna Udruga zamislila je i niz drugih aktivnosti kako bi olakšala i poboljšala život svojim korisnicima, ali je za njihovo provođenje najveći problem nedostatak prostora. Upravo o toj temi razgovaralo se na jučerašnjem sastanku s gradonačelnikom Ostrošićem koji je istaknuo da će se Grad Slatina svojom potporom uključiti kako bi se Udruzi osigurao adekvatan prostor. (www.radioslatina.hr)

Skip to content