Projekt OŠ E. Kumičića predstavljen Županijskom vijeću školskih knjižničara
14.10.2013.
VIDEO: Pogledajte kratki dokumentarni film “Prvih dvadeset” čiji je izdavač VPŽ
15.10.2013.

Učenici na satu povijesti slatinske Hvidre

U organizaciji slatinske udruge HVIDR-a za pedeset učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola iz Sopja, Čađavice, Mikleuša, Nove Bukovice i Slatine u brdskom dijelu Slatine i susjednih općina danas je održana terenska nastava iz povijesti. U pratnji svojih nastavnika povijesti učenici su obišli prvu crtu obrane grada Slatine u Domovinskom ratu, odali počast hrvatskim braniteljima na mjestima njihovih pogibija, poklonili se žrtvama u Voćinu i Četekovcu. U Voćinu ih je pozdravio načelnik općine Predrag Filić, a u crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije voćinski župnik Mladen Štivin.

O tijeku ratnih zbivanja u slatinskom kraju, hrabrosti i uspjesima hrvatskih branitelja pripadnika 136. slatinske brigade učenike su upoznali izravni sudionici oslobodilačkih akcija Drago Kraljik, ravnatelj Osnovne škole iz Mikleuša i predsjednik slatinske HVIDRE Mato Bubaš. Terenska nastava iz povijesti o Domovinskom ratu dio je projekta ”Istina o pobjednicima” kojeg provodi udruga HVIDR-a Slatina. Cilj ovog projekta je promicanje istine o Domovinskom ratu, zaštita digniteta hrvatskih branitelja, podizanje razine informiranosti o Domovinskom ratu te jačanje osjećaja domoljublja posebice u učeničkoj populaciji.

Po završetku terenske nastave Mato Bubaš zahvalio se učenicima i nastavnicima na sudjelovanju i zainteresiranosti za noviju hrvatsku povijest te se školama zahvalio prigodnim poklonima. Slijedeća aktivnost iz projekta jest prigodna izložba u Zavičajnom muzeju grada Slatine u okviru proslave obljetnice dana osnutka 136. slatinske brigade na kojoj će biti izloženi, između ostalog, i likovni i literarni radovi učenika koji su sudjelovali na ovoj terenskoj nastavi. Realizaciju projekta ”Istina o pobjednicima” pomogli su Grad Slatina i Općine Čađavica, Sopje, Mikleuš, Nova Bukovica i Voćin. (mm)

Skip to content