U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba imena „Božićna izložba dječjih radova“

test galerija
11.12.2020.
Puštanjem u zrak 47 balona, u OŠ J. Kozarca Slatina obilježena 29. obljetnica masakra u Voćinu
11.12.2020.
test galerija
11.12.2020.
Puštanjem u zrak 47 balona, u OŠ J. Kozarca Slatina obilježena 29. obljetnica masakra u Voćinu
11.12.2020.

U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba imena „Božićna izložba dječjih radova“

Zavičajni muzej Slatina u suradnji sa slatinskim osnovnim školama Josipa Kozarca i Eugena Kumičića pripremio je „Božićnu izložba dječjih radova“ na čijem je svečanom otvorenju malobrojne posjetitelje, što je uvjetovano epidemiološkim mjerama uslijed pandemije Covid-19, pozdravio v. d. ravnatelja Srđan Đuričić, te se tom prigodom zahvalio prije svega učenicima, zatim nastavnicima i ravnateljicama spomenutih škola, kao i Gradu Slatini što su podržali ovu izložbu.

Fokus izložbe bile su kreacije učenika od 1. do 4. razreda i posebnih odjela na temu Božića, božićnog vremena i svega što nas veže za to blagdansko vrijeme, a radovi izražavaju kreativnost neovisno o mediju što je rezultiralo vrlo zanimljivim ostvarenjima na papiru ali i trodimenzionalne instalacije. Stoga izložba prikazuje crteže u različitim tehnikama, od kolaža, akvarela, tuša ali i instalacije napravljene od papira, organskih materijala i plastike.

O ovoj suradnji i izložbi govorila je i ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Slatina Božica Majhen.

– Sigurna sam da će izložba biti posjećena i gdje god da su djeca i njihovi uradci u bilo kojem obliku tu je i mnogobrojna publika koja će doći vidjeti ovu izložbu, s istom temom ali različitim načinima izričaja. Kako je svaki dječji rad kreativan za sebe, a nalazimo se u pred božićnom vremenu koje bi trebalo biti lijepo, mirno i svečano, vjerujem da će upravo ova izložba posjetiteljima uljepšati blagdane s nadom da će Covid kriza biti iza nas kada se djeca vrate s praznika u školske klupe 18. siječnja, – rekla je ravnateljica Majhen, te naglasila daljnju suradnju sa Zavičajnim muzejem koji je baza razvoja kulture u našem gradu.

Pozdrave ravnateljice, nastavnika i učenika OŠ Josipa Kozarca prenijela je pedagoginja Katarina Ćosić koja je istaknula kako je cijeloj školi iznimna čast i zadovoljstvo u ovim ružnim i teškim vremenima sudjelovati u nečemu lijepom i pozitivnom kao što je ova izložba na temu Božića i božićnih običaja.

– U ovom je likovnom natječaju sudjelovalo šest razrednih odjela s ukupno 62 učenika kojima se, kao i njihovim učiteljicama ovim putem želim zahvaliti na božićnoj čaroliji koju su nam dočarali svojim radovima koji će barem na trenutak vratiti osmjeh na lice svakog promatrača i otjerati misli s ovih umornih vremena, – zaključila je pedagoginja Ćosić.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji se zahvalio Zavičajnom muzeju, slatinskim osnovnim školama, a osobito djeci koja su sudjelovala u ovom natječaju, posebno u ovo božićno vrijeme kada trebamo širiti radost, a upravo su svojim radovima djeca upriličila pravi blagdanski ugođaj koji je obogatio Slatinu.

– Činjenica je da zadnjih godinu dana djece na ulici nema. Nema onih susreta u kinu kroz priredbe i razne druge aktivnosti, kroz svu onu lepezu dječje kreativnosti i stvaralaštva koje smo mogli vidjeti proteklih godina kada je bilo normalno da je gužva puna dječjeg smjeha na raznim manifestacijama. Tim više je ova izložba dobila na značaju jer nam je omogućila održati jedan kontinuitet u vremenu koje je ružno i teško, i nimalo jednostavno, no nadam se da ćemo i to preživjeti. Djecu treba poticati da nastave dalje raditi i kroz ovakve mini događaje koji će učiniti da ovaj advent koliko-toliko bude onakav kakav doista treba biti, radostan, tradicionalan i obiteljski, koji će prije svega razveseliti one najmlađe jer na njima svijet ostaje, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te uputivši blagdanske čestitke svojim sugrađanima pozvao ih da barem šetnjom kroz bogato okićen i osvijetljen grad dožive blagdanski ugođaj kad već nije bilo moguće organizirati Advent bogat događajima na kakav smo inače navikli.

Izložba će biti otvorena do 22. siječnja 2021. godine, a u razgledanje izloženih kreacija naših najmlađih čija bi radost i kreativnost trebale biti misao vodilja i nada, pozvani su svi; učenici, roditelji, bake i djedovi, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera.
(www.radioslatina.hr)

 

Skip to content