Rekordan broj stranih zemalja na 19. Viroexpu
15.01.2014.
Radovi nisu omeli opskrbu Slatine vodom
15.01.2014.
Rekordan broj stranih zemalja na 19. Viroexpu
15.01.2014.
Radovi nisu omeli opskrbu Slatine vodom
15.01.2014.

U susret 100 godina rada Gradskog društva CK Slatina

Ove godine navršit će se 100 godina kako su plemenite slatinske gospođe i gospoda na inicijativu Rudolfa Kolibaša, kraljevskog šumarskog nadzornika, 20. kolovoza, na početku I. Svjetskog rata osnovale podružnicu Crvenog križa u Slatini. Skrbeći se za ranjenike koji su vlakovima prolazili prema zapadu, već 1914., njih 152 članova podružnice udarilo je čvrsti temelj radu ove najpoznatije svjetske humanitarne organizacije i u Slatini.

Veliki doprinos radu slatinskog crvenog križa dali su brojni profesionalci i još brojniji volonteri u veoma teškim vremenima dva svjetska rata, poraća, izgradnje, ali i Domovinskog rata sve do današnjih dana. Marno se traže i prikupljaju podaci koji baš i nisu sačuvani, da bi ih se moglo u obliku monografije podariti gradu Slatini povodom njegovog rođendana početkom rujna ove godine. Radeći statistike zaposlenih i volontera u evidencijama od 1958. godine za sada su pronađeni slijedeći :
– Od 1958. do 1991, u Općinskoj organizaciji Crvenog križa Podravska Slatina radilo je 19 profesionalaca i sigurno veliki broj volontera u ekipama prve i dobrosusjedske pomoći, podjeli humanitarne pomoći, organizaciji kampova i ljetovanja za siromašnu djecu.
– Od 1991. do danas u Gradskom društvu Crvenog križa Slatina zaposleno je 87 djelatnika, 8 u administraciji, 5 u podjeli humanitarne pomoći, 17 u mobilnom timu i dostavi toplih obroka i 57 geronto-domaćica u projektu Pomoć u kući. U istom periodu evidentiramo je više od 300 volontera koji su radili na podjeli humanitarne pomoći, 17 civilnih vojnika ročnika, 12 osoba na Radu za opće dobro na slobodi koje je uputio Probacijski sud u Bjelovaru, 35 maloljetnih osoba koje je u sklopu Odgojnih mjera – posebne obveze uputio Centar za socijalnu skrb Slatina. CK Slatina posebno je ponosan na više od 1.200 dobrovoljnih darovatelja krvi i stotinjak članova Skupštine Crvenog križa koji su dali svoji obol većoj kvaliteti rada, te sve raznovrsnijoj ponudi usluga potrebitima u zajednici, a time i značaju društva.

Mnogi su u zabludi da je Crveni križ financiran od strane države ili lokalne zajednice. To je točno samo u 10-20 posto godišnjih proračuna, a sve ostalo ostvarujemo na tržištu kroz usluge koje nude. Crveni križ zahvalan je gradu Slatini i općinama na dosadašnjoj potpori svjesni da se u ovakvoj gospodarskoj situaciji ne možemo očekivati više. Iskorištene su mogućnosti zapošljavanja novih djelatnika kroz Javne radove financirane od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i projekata financiranih iz EU strukturnih fondova. CK je zaposlio 54 žene iz uglavnom seoskih područja na uslugama Pomoći u kući i 17 mlađih muškaraca koji u mobilnom timu pomažu starim i nemoćnim na održavanju njihovih okućnica i dvorišta . Upravo ovih dana priprema se ogrjev koji će biti besplatno dopremljen i izrezan za 15-ak domaćinstava koji si ga nisu priskrbili. Time omogućavaju da stari i nemoćni što duže ostanu na svojim ognjištima i ne traže skuplje smještaje u ustanovama. Gradsko društvo Crvenog križa Slatina tijekom 2013. godine kumulativno je imao zaposleno čak 34 djelatnika. Sve to obavezuje ih na još savjesniji i profesionalniji rad, te osluškivanje potreba zajednice u kojoj žive. (vj)

Skip to content