U spomen sobi Milka Kelemena u slatinskom Zavičajnom muzeju predstavljen program 30. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena

Gradu Slatini dodijeljena bespovratna sredstva od 13.272,28 eura za projekt „Izrada strategije zelene urbane obnove“
27.03.2024.
U sklopu priprema za obilježavanje Dana grada Slatine 1. rujna pozivaju se pravne i fizičke osobe na pripremu inicijalnih prijedloga za ovogodišnja javna priznanja Grada Slatine
02.04.2024.
Gradu Slatini dodijeljena bespovratna sredstva od 13.272,28 eura za projekt „Izrada strategije zelene urbane obnove“
27.03.2024.
U sklopu priprema za obilježavanje Dana grada Slatine 1. rujna pozivaju se pravne i fizičke osobe na pripremu inicijalnih prijedloga za ovogodišnja javna priznanja Grada Slatine
02.04.2024.

U spomen sobi Milka Kelemena u slatinskom Zavičajnom muzeju predstavljen program 30. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena

U prigodi obilježavanja 100. obljetnice rođenja maestra Milka Kelemena, 30. ožujka, danas je u spomen sobi Milka Kelemena u Zavičajnom muzeju Slatina održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program 30. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.

Presicu je pozdravnim riječima otvorio član Festivalskog odbora DMK Jurica Culej te ukratko najavio bogat program ovogodišnjeg jubilarnog festivala koji je pripremio profesorski trio Berislav Šipuš, Goran Končar i Antonio Brzica u sastavu Programskog vijeća, a održat će se od 11. do 21. listopada.

Ovogodišnji glazbeni festival Dani Milka Kelemena održava se u organizaciji Grada Slatine, a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije, Ministarstva kulture i medija te Grada Slatine.

– Ovaj festival od utemeljenja, okuplja svake godine u Slatini ugledne hrvatske i svjetski poznate umjetnike, a ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena kojemu je festival i posvećen.
Dani Milka Kelemena značajno su doprinijeli kulturnoj i urbanoj afirmaciji Slatine, Virovitičko-podravske županije i slavonske regije, – istaknuo je Culej te naglasio kako se predstavljanjem programa posjetiteljima daje dovoljno prostora za planiranje svog dolaska u Slatinu tijekom listopada na sve ili njima najzanimljivije programe.

O značaju Dana Milka Kelemena za grad Slatinu govorio je predsjednik festivalskog odbora Dani Milka Kelemena i prvi čovjek Grada Slatine Ilija Nikolić:

– Festival Dani Milka Kelemena od iznimne je važnosti za Grad Slatinu i cijelu Virovitičko-podravsku županiju te je kroz proteklih 30 godina postao njihov simbol.  
Od ove godine festival se vraća pod organizacijsko okrilje Grada Slatine te će se kao i proteklih godina realizirati na vrlo visokoj razini, tim više što ove godine organiziramo 30. festival i obilježavamo 100. obljetnicu rođenja skladatelja Kelemena.

Zahvaljujem Virovitičko-podravskoj županiji te Ministarstvu kulture i medija koji će uz Grad Slatinu svojim sredstvima pomoći da ovaj jubilarni festival bude još kvalitetniji. Isto tako zahvaljujem svima koji su uključeni u organizaciju kao i publici koja će posjetiti ovogodišnji festival, – rekao je Nikolić.

S nekoliko riječi potpore Festivalu obratila se i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, prenijevši pozdrave virovitičko-podravskog župana Igora Androvića.

– Zahvaljujemo Gradu Slatini što se prihvatio organizacije Festivala, znamo da ona nije nimalo jednostavna, te što su se odlučili uključiti još većim angažmanom i na taj način sačuvati ime Milka Kelemena koje i trebamo čuvati u gradu Slatini, ali i Virovitičko-podravskoj županiji.
Izuzetno mi je drago što kroz Dane Milka Kelemena u mjesecu listopadu, mjesecu kulture i književnosti zapravo povezujemo sve slatinske kulturne ustanove, te čuvamo ime Milka Kelemena i ukazujemo budućim generacijama koliko je to bitno ne samo za Slatinu i našu županiju već cijelu Hrvatsku i puno šire od toga, – istaknula je Bunić. 

Festival će i ove godine tradicionalno započeti u Zavičajnom muzeju Slatina otvaranjem izložbe imena „Plakati festivala kroz 30 godina“, a prije nego što je predstavio istu kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić naglasio je vezu između festivala Dani Milka Kelemena i ove baštinske kulturne ustanove koja već niz godina između ostaloga u spomen sobi Milka Kelemena čuva njegovu ostavštinu svome gradu.

– Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena predstavlja fokus kulturnog života grada Slatine, a od 1995. godine kada je održan 1. festival muzej ga konstantno prati sa svojom izložbenom djelatnošću i drugim aktivnostima.
Kroz ovih trideset godina Zavičajni muzej je pokušao približiti svojim posjetiteljima tko to Milko Kelemen je, a nakon niza izložaba na kojima su predstavljena umjetnička ostvarenja eminentnih hrvatskih i svjetskih umjetnika, ovaj tridesetogodišnji ciklus završavamo s jednim presjekom u kojemu je vidljiv značaj što je to Festival donio svima nama.

Nema boljega primjera da nešto dočaramo nego kroz vizualan izgled, npr. plakata. I upravo smo plakate odabrali kao nit vodilju ovogodišnje izložbe, te ćemo kroz 30 plakata svih dosadašnjih festivala pokazati kako se isti godinama mijenjao i koje je sve kulturno bogatstvo donio s ciljem da se prije svega mladima približi značaj samog festivala, – istaknuo je Đuričić.

U ime slatinskog Ogranka Matice hrvatske nazočne je pozdravio potpredsjednik Danijel Vilček te prenio srdačne pozdrave predsjednice Zorice Varga, a potom ih upoznao s tematikom ovogodišnjeg Okruglog stola u matičinoj organizaciji.

– Budući da je u temeljima Matice hrvatske utkano promicanje nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima znanstvenog i umjetničkog djelovanja, kakav je definitivno i ovaj festival, slatinski Ogranak i ove će godine dati svoj obol obilježavanju DMK, kao što to čini od samih njegovih početaka, – istaknuo je Vilček te pojasnio ovogodišnji matičin angažman.

U sklopu ovogodišnjeg okruglog stola održat će se promocija novog izdanja knjige Milka Kelemena „Poruka pateru Kolbu“ u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Slatini, dok je sunakladnik Ogranak Matice hrvatske u Virovitici, a tiskanje iste su pomogli Grad Slatina i Virovitičko-podravska županija.  

– Zanimanje za knjigu je veliko iz razloga što u ovoj knjizi Milka Kelemena upoznajemo kao glazbenika, upoznajemo ga i kao pisca koji anegdotalno prepričava svoje susrete s osobama koje je upoznao na putovanjima diljem svijeta, – zaključio je Vilček te naglasio kako će novo izdanje ove knjige na dar dobiti izvođači ovogodišnjeg 30. festivala.

Programski odnosno glazbeni dio festivala predstavio je član Programskog vijeća festivala Antonio Brzica koji je tom prigodom prenio pozdrave svojih kolega Berislava Šipuša i Gorana Končara.

Svečano otvorenje Festivala održat će se 13. listopada u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina kada će nastupiti Zagrebačka filharmonija, najveći i najugledniji hrvatski orkestar koji promovira hrvatsku i svjetsku glazbu. Kako je Brzica naglasio, velika je čast što ćemo ih moći slušati u Slatini, a tom će prigodom izvesti i Kelemenov najveći koncert koji je skladao za violinu i simfonijski orkestar.

Festival se nastavlja 14. listopada kada će nastupiti Duo Karša klavirskim recitalom u koncertnoj dvorani Glazbene škole Milka Kelemena. Supružnici Ivan i Renata Karša svojedobno su bili uključeni i u Organizacijski odbor, te su na neki način domaćini ovoga festivala.

Međunarodni karakter ovogodišnjem festivalu dat će Ženski Kvartet saksofona ROYA iz Slovenije koji će nastupiti 16. listopada također u koncertnoj dvorani Glazbene škole Milka Kelemena. Ovaj je kvartet iznimno za 30. festival DMK obradio jednu Kelemenovu skladbu, a aranžman je pripremio jedan Klemenov učenik iz Austrije.

Redoviti gost na Danima Milka Kelemena je Cantus ansambl, jedini profesionalni hrvatski ansambl suvremene glazbe koji će nastupiti 17. listopada, a koji za ovu prigodu priprema dva Kelemenova djela.

Završnica Festivala pripala je Zagrebačkim solistima koji će svojim nastupom u crkvi bl. Ivana Merza 21. listopada svečano zatvoriti 30. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena. Zagrebački solisti inače ove godine slave 70 godina svog djelovanja, a između ostalih izvest će skladbu Koncertne improvizacije koju je maestro Kelemen napisao upravo za njih.

Predstavljanje Programa 30. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena zaključio je Jurica Culej koji se zahvalio svima uključenima u njegovu pripremu i realizaciju, te pozvao sve zainteresirane da kroz mjesec listopad posjete slatinski festival i sami se uvjere zašto traje već 30 godina.

(www.radioslatina.hr)     

Program 30. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena:

  1. listopada 2024. godine (petak u 19:00 sati)

Otvaranje izložbe – Plakati festivala kroz 30. godina

Zavičajni muzej Slatina

  1. listopada 2024. godine (nedjelja u 19:30 sati)

Zagrebačka filharmonija (Svečano otvaranje)

Pučko otvoreno učilište Slatina

  1. listopada 2024. godine (ponedjeljak u19:30 sati)

Duo Karša – klavirski recital

Glazbena škola Milka Kelemena

  1. listopada 2024. godine (srijeda u 19:30 sati)

Ženski Kvartet saksofona ROYA – SLO

Glazbena škola Milka Kelemena

  1. listopada 2024. godine (četvrtak u 19:30 sati)

Cantus ansambl

Glazbena škola Milka Kelemena

  1. listopada 2024. godine (petak u 18:00 sati)

Okrugli stol – Promocija novog izdanja knjige „Poruka pateru Kolbu“

Zavičajni muzej Slatina  

  1. listopada 2024. godine (ponedjeljak u 19:30 sati)

Zagrebački solisti (Zatvaranje festivala)

Crkva bl. Ivana Merza

           

Skip to content