U Slatini uskoro počinje gradnja Elektrane na drvnu biomasu vrijedne 12,5 milijuna kuna

HVIDR-a Slatina organizirala terensku nastavu za učenike osmih razreda osnovnih škola
19.10.2015.
Pripreme za “Martinje 2015” u Slatini
19.10.2015.

U Slatini uskoro počinje gradnja Elektrane na drvnu biomasu vrijedne 12,5 milijuna kuna

Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije izdao je investitoru – tvrtki Barjak d.o.o. iz Osijeka u petak, 16. listopada, građevinsku dozvolu za gradnju elektrane na drvnu biomasu, vršne snage P=450kW. Elektrana Barjak vrijedna 12,5 milijuna kuna bit će sagrađena u poslovnoj zoni Turbina 2 u Slatini, a početak radova planiran je u ožujku 2016. godine. Kako je u novije vrijeme sve snažniji naglasak na održivom razvoju, zaštiti okoliša i korištenju obnovljivih izvora energije, tako i Virovitičko-podravska županija, kao i gospodarski subjekti na području županije, nastavljaju s ulaganjem u energetsku učinkovitost. Uz postojeće elektrane u Crncu i Orahovici, trenutno su na području županije u tijeku radovi na izgradnji Sunčane elektrane u Medincima, Elektrane na drvnu biomasu u Virovitici, Bioplinske elektrane u Slatini te Elektrane na šumsku biomasu u Voćinu, s tim da će na području Voćina početkom sljedeće godine započeti izgradnja još jednog kongregacijskog postrojenja na šumsku biomasu.
– Ova investicija je od iznimnog značaja za županiju te time još jednom dokazujemo da smo na samom vrhu po pitanju energetske osviještenosti. Naše javne ustanove i gospodarstvenici nisu više samo potrošači energije, već istu mogu dalje prodavati. Na taj način je moguće, a zahvaljujući smanjenju troškova, postići značajne uštede koje se mogu usmjeriti na nove investicije i daljnji razvoj. – rekao je župan Tomislav Tolušić
Projekti vezani uz alternativne izvore energije na području Virovitičko-podravske županije zasigurno će poboljšati kvotu koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine, ali što je još važnije, doprinijet će razvoju lokalnog gospodarstva te otvaranju novih radnih mjesta.

Skip to content