U Slatini su tijekom 2014. proglašene tri elementarne nepogode

Koji su dokumenti dostupni putem sustava e-Građani
23.01.2015.
Slijepi glazbenici, Pero i Miroslav Pavlović ruše predrasude
24.01.2015.
Koji su dokumenti dostupni putem sustava e-Građani
23.01.2015.
Slijepi glazbenici, Pero i Miroslav Pavlović ruše predrasude
24.01.2015.

U Slatini su tijekom 2014. proglašene tri elementarne nepogode

U petak 23. siječnja, u maloj županijskoj vijećnici održana je konferencija za novinare s temom elementarnih nepogoda na području Virovitičko-podravske županije u 2014. godini za koje pojedine općine nisu dobile sredstva za naknadu štete.

Konferenciji su, uz virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića i zamjenika župana Zdravka Dijakovića, prisustvovali gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš te načelnici općina s područja županije: Čačinci (Mirko Mališ), Mikleuš (Milan Dundović), Pitomače (Željko Grgačić) i Sopja (Josip Granjaš). Riječ je o jedinicama lokalne samouprave na području županije koje nisu dobile sredstva za naknadu štete.

Područje Virovitičko-podravske županije pogodilo je nekoliko elementarnih nepogoda tijekom 2014. godine. Županija je na vrijeme reagirala te su štete pravovremeno prijavljene, međutim, zbog anomalija u sustavu navedene općine s područja županije ostale su uskraćene za naknadu štete.

– Elementarne nepogode proglašene su u proceduri koja je propisana zakonom te su odrađeni poslovi od strane općinskih kao i županijskog povjerenstva. Nažalost, krajem prošle godine stigla je odluka Nacionalnog povjerenstva prema kojoj se osigurao dio sredstava za Virovitičko-podravsku županiju, ali gdje se ne spominju općine Čačinci, Pitomača, Sopje, Mikleuš te prva elementarna nepogoda za grad Slatinu – naglasio je župan Tolušić.

Prema neslužbenim informacijama doznajemo da će uskoro biti sjednica Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na kojoj će navedene anomalije biti rješene.

– Na sjednici će Povjerenstvo uvažiti ono što je tražila Virovitičko-podravska županija, čime pokazujemo da smo svoj posao obavili apsolutno i u skladu sa zakonskim propisima. Nadam se pozitivnom ishodu i unaprijed zahvaljujem resornom ministru i Državnom povjerenstvu koje je uvidjelo da je procedura ispoštivana te očekujem da će našim poljoprivrednicima biti isplaćena šteta – dodao je Tolušić.

Novinarima se obratio i gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš koji je između ostaloga govorio o konkretnim problemima u samoj prijavi nastale štete.

– U gradu Slatini su tijekom 2014. godine bile proglašene tri elementarne nepogode i to u svibnju, kolovozu i studenom. U samoj proceduri prijave imali smo problem s prijavom štete i u svibnju i u kolovozu. Za kolovoz, iako je sve odrađeno na vrijeme, nismo dobili pomoć za štetu u poljoprivredi, no imamo obećanje da će to biti ispravljeno jer je očito došlo do greške u komunikaciji između ministarstava i Državnog povjerenstva – rekao je gradonačelnik Ivan Roštaš.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske krajem prošle godine donijela je Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći jedinicama lokalnih samouprava za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda uzrokovanih velikim količinama oborina prijavljenih do 31. kolovoza prošle godine. (vpz.hr)

no images were found

Skip to content