U Slatini predstavljena knjiga Župna crkva svetog Josipa – Spomenik trajniji od mjedi: Dr. sc. Španiček istaknuo kako je župna crkva sv. Josipa u Slatini jedinstvena po čvrstoj vezi između crkve i grada, odnosno Slatinčana

Suradnja Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA i Grada Slatine se nastavlja
23.03.2021.
S još nekoliko novih dionica nogostupa Slatina postaje sve povezanija pješačkim stazama
24.03.2021.
Suradnja Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA i Grada Slatine se nastavlja
23.03.2021.
S još nekoliko novih dionica nogostupa Slatina postaje sve povezanija pješačkim stazama
24.03.2021.

U Slatini predstavljena knjiga Župna crkva svetog Josipa – Spomenik trajniji od mjedi: Dr. sc. Španiček istaknuo kako je župna crkva sv. Josipa u Slatini jedinstvena po čvrstoj vezi između crkve i grada, odnosno Slatinčana

Sinoć je u organizaciji Matice hrvatske Ogranka Slatina i Župe sv. Josipa Slatina u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini održano predstavljanje knjige „Župna crkva svetog Josipa – Spomenik trajniji od mjedi“, autora Žarka Španičeka kojoj su zbog pridržavanja epidemioloških mjera uslijed pandemije Covid-19 nazočili tek malobrojni posjetitelji i ugledni gosti; predstavnici javnog, gospodarskog, kulturnog i crkvenog života sa slatinskog područja.

Nekoliko pozdravnih riječi uputio je župnik i dekan Slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić koji je govoreći o važnosti ovog djela za cijelu zajednicu, zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u pripremanju ove knjige, osobito autoru Žarku Španičeku, čije će marljivo istraživanje i sistematizacija arhivske građe ostati kao trajni zapis kroz cjelovitu priču o jednome mjestu i njegovoj crkvi-katedrali, duhu ovoga grada.

– Kažu da povijest počesto nije ono što se dogodilo nego ono što je zapisano. Ova knjiga je neizmjerno obogatila pisanu baštinu o našem gradu i njegovom srcu, a to je župna crkva sv. Josipa. Vjerujem da će ovo vrijedno djelo novim svjetlom rasvijetliti važna pitanja bogate, ali dosad malo istražene i dokumentirane slatinske povijesti, – istaknuo je vlč. Hrgić te se ujedno dr. sc. Žarku Španičeku zahvalio i na svemu što u ime Ministarstva kulture čini za obnovu župne crkve sv. Josipa u Slatini.

– Nadam se da će ovo teško vrijeme uskoro biti iza nas te će dr. Španiček moći održati predavanje o našoj župnoj crkvi i njezinoj povijesti, kada ćemo moći čuti jednu lijepu dosad neispričanu priču. Želja mi je da nas tada bude više osobito mlađih generacija, jer ova knjiga govori o našem gradu, o našim bakama i djedovima, o međuljudskim odnosima. Zapravo ova knjiga govori o svima nama i o svakome od nas, – zaključio je vlč. Hrgić.

Knjiga je tiskana u nakladi od 300 primjeraka kao 20-a knjiga Male slatinske biblioteke Matice hrvatske Ogranka Slatina i 6-a knjiga ove kulturne ustanove koja ove godine obilježava 50 godina postojanja, u suradnji sa Župom sv. Josipa Slatina koja je sunakladnik. Knjigu su kratko predstavile, urednica Male slatinske biblioteke Ksenija Vujanović-Juras i predsjednica slatinskog Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga.

– Ako svratimo pogled unazad, prisjetit ćemo se lijepe priče o suradnji Župe sv. Josipa i Ogranka Matice hrvatske u Slatini koja je iznjedrila 6 knjiga koje tematski vežemo uz duhovni život, svećenike i sakralne objekte u Slatini i slatinskom kraju. Priča ove posljednje krenula je pronalaskom jedne škrinjice u kakve se obično pohranjuju vrijednosnice, svjedočanstva, zapisi. Župna škrinjica sačuvala je još neotkrivene zapise, vjernih zapisivača i kroničara kojima dugujemo zahvalnost za duboki trag pera u povijesnom praćenju zbivanja oko gradnje crkve sv. Josipa u Slatini, – istaknula je predsjednica Zorica Varga.   

– Slatinski Ogranak Matice hrvatske je 1995. godine pokrenuo izdavačku djelatnost pod nazivom Mala slatinska biblioteka koja je pokrenuta radi afirmacije grada Slatine i slatinskog kraja. Njezin je zadatak čuvanje slatinskog građanskog identiteta uz misao vodilju „Zapisati, znači sačuvati od zaborava.“ Vjerujem kako će i ova knjiga, baš kao što je to bio slučaj i s drugim izdanjima, prerasti lokalne okvire, useliti se u mnoge domove i doprinijeti prepoznatljivosti našega grada i njegove baštine, – rekla je urednica Ksenija Vujanović-Juras te istaknula kako je u pripremi ove vrlo lijepe i luksuzno opremljene knjige sudjelovao respektabilan broj domaćih autora, odnosno Slatinčana.

Knjigu je kao i samog autora i njegovo cjelokupno stvaralaštvo predstavila urednica Dragica Šuvak,

Dr. Žarko Španiček po svojem je pozivu etnolog – konzervator. Pročelnik je Konzervatorskog ureda Ministarstva kulture Republike Hrvatske u Požegi od osnivanja toga ureda, zadužen za dvije susjedne županije  Požeško slavonsku i našu Virovitičko – podravsku županiju, pa time i grada Slatine. Za Zbornik radova u prigodi 100 godina Župe sv. Josipa pripremao je rad o izgradnji i opremanju crkve sv. Josipa, koji je prerastao u ovu vrijednu knjigu koja sadrži mnoštvo arhivske građe, dokumenata, nacrta, fotografija, a izašla je o 150. obljetnici proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve.

– Podnaslov ove knjige je Spomenik trajniji od mjedi, zapisane i u slatinskoj župnoj spomenici riječi su klasika rimske poezije Horacija kojemu su trajnu slavu priskrbile riječi – stihovi i strofe virtuozne u formi i sadržaju. I ova knjiga pokazuje da je, između ostaloga, upravo snaga pisane i izgovorene riječi bila potrebna da se ideja o gradnji župne crkve svetog Josipa oživotvori. Nastala je od inspiracije, entuzijazma, marljivosti, žrtvi pojedinaca da bi postala slatinska trajna baština i spomenik svima koji su je gradili i danas je oživljuju svojim radom, proučavanjima, pisanjima i na kraju svojim dolascima.
Knjiga ovaj puta ne govori o spomeničkoj vrijednosti slatinske župne crkve, nego o vremenu, društvenim okolnostima, poteškoćama kroz 50 godina koliko je bilo potrebno od ideje do opremanja crkve, – rekla je urednica Dragica Šuvak te dodala:

– O slatinskoj zemaljskoj kući svetog Josipa puno smo toga znali, ali dr. Španiček nam je svojim znanstvenim istraživanjem, minucioznim pisanjem omogućio da zaronimo u do sada nevidljivu mrežu ljudskih odnosa u lokalnoj višenacionalnoj i višereligijskoj sredini kakva je Slatina bila i danas još dijelom jest, a objavljivanje ove knjige je i slika nas danas, – zaključila je Šuvak.

Okosnicu knjige ovoga puta čini prikaz nastojanja brojnih generacija Slatinčana oko izgradnje i opremanja crkve, čime je autor Žarko Španiček na 136 stranica ocrtao mjesnu svakodnevicu od sredine 19. do polovice 20. stoljeća. Budući da svaka župna crkva čini središte i srce mjesta: sakralno, sveto, ali i kulturno, u svom nastojanju da knjigu približi čitatelju otkrio je crkvu u crkvi, lepezu poznatih i nepoznatih muškaraca i žena iz različitih staleža, različitih religijskih pripadnosti i političkih ideja koji su zajedno sa slatinskim župnicima ostavili trajan pečat na kolektivno pamćenje i sjećanje.

Predstavljajući knjigu Španiček je govorio kako je župna crkva sv. Josipa u Slatini po mnogočemu jedinstvena.
Ona je najmlađa sakralna građevina zaštićena kao nepokretno dobro na području Virovitičko-podravske županije i jedan od najmlađih spomenika kulture na ovom području. Isto tako ona je remek djelo građevinske umjetnosti izgrađena u stilu neogotičke arhitekture, ali ono po čemu je zaista jedinstvena je čvrsta veza grada Slatine (tada trgovišta), njegovih ljudi, odnosno Slatinčana i slatinske crkve. Te mnogostruke veze i prožimanja između crkve i grada koje su se razvile već od planiranja gradnje crkve, u središtu su pozornosti ove knjige.

–  Između svih ostalih zapisa knjiga milodara ponajviše svjedoči o toj vezi, o želji i nastojanjima tih ljudi da se izgradi crkva koja će im postati centar svih životnih zbivanja i oslonac u teškim vremenima. Slatina je tada bila višenacionalna i viševjerska zajednica u kojoj su najbrojniji katolici, odnosno 2.200 „duša“, od približno 4.000 stanovnika, jedini bili bez svoje crkve, – rekao je Španiček te dodao:

– Mi se zapravo možemo suočiti sa jednom zapravo činjenicom koja se često u životu pojavljuje, a to je da ono što je naizgled obično, jednostavno, skromno, u svoj svojoj jednostavnosti krije uzvišenost, u toj svojoj malenkosti i naizgled marginalnosti krije zapravo jednu pravu veličinu, pa je i ime sv. Josipa kao nebeskog zaštitnika, sasvim primjereno ovakvoj crkvi, kojeg su isto resile takve osobine, da je bio velik u svojoj malenosti, a uzvišen u svojoj skromnosti, – zaključio je Španiček.

Nakon predstavljanja, prvi primjerak knjige uručen je gradonačelniku Grada Slatine Denisu Ostrošiću koji se tom prigodom zahvalio prije svega autoru, Župi i Matici te svim suradnicima koji su pripremili ovu knjigu itekako vrijednu za grad Slatinu.

– Tek ćemo kroz ovu knjigu doista saznati što je sve ova crkva, kroz protekla stoljeća od 1860. pa do danas zapravo bila i značila Slatinčanima, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić te se dr. Španičeku u ime svih generacija Slatinčana ujedno zahvalio i na svim nastojanjima i pomoći na obnovi župne crkve sv. Josipa koja predstavlja onaj glavni pečat grada Slatine.

Posjetitelji su po završetku promocije knjigu mogli kupiti po cijeni od 80 kuna, uz posvetu autora.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj)


O autoru

Žarko Španiček rođen je 1960. godine u Bistrincima kraj Belišća. Osnovnu školu polazio je u Bistrincima i Belišću, a srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Valpovu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju i etnologiju i diplomirao 1984. godine. Na istom fakultetu magistrirao je 1992. godine s temom Razvoj oblikovanja u tradicijskom graditeljstvu Slavonije i Baranje. Godine 2001. doktorirao je s disertacijom Slavonski pučki proroci i sveci. Od 1987. godine radi u službi zaštite spomenika kulture kao etnolog, isprva u Osijeku, a sada kao pročelnik Konzervatorskoga odjela u Požegi. Uz redovite poslove konzervatorske službe, bavi se etnološkim i povijesnim istraživanjima različitih tema s područja Slavonije i Baranje. Objavio je tri knjige: Narodno graditeljstvo Slavonije i Baranje (1995.), Slavonski pučki proroci i sveci (2002.) i Bizovačka narodna nošnja (2010.) te više znanstvenih i stručnih radova.

Skip to content