U Slatini obilježen Dan antifašističke borbe

Čestitka gradonačelnika povodom Dana antifašističke borbe
22/06/2020
Završeni radovi na sanaciji još nekoliko cesta u Slatini i prigradskim naseljima
24/06/2020

U Slatini obilježen Dan antifašističke borbe

Prigodom obilježavanja Dana antifašističke borbe danas je u Slatini upriličena svečanost u znak sjećanja na sve žrtve fašističkog terora.

Polaganjem vijenca i upaljenog lampiona počast su ispred spomenika NOB-a u parku kod Pučkog otvorenog učilišta odali predstavnici Gradskog vijeća Grada Slatine, delegacija Grada Slatine na čelu s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem i njegovim zamjenicima, Sanjom Mrzljak Jovanić i Bojanom Plantakom, te predstavnici gradskih institucija i vjerskog života.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području.
Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content