U sklopu akcija „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“ Grad Slatina kroz projekt „Živjeti zdravo“ osigurao novu opremu

Grad Slatina dodijelio 315.000,00 kuna bespovratne potpore slatinskim poduzetnicima
18.12.2020.
Grad Slatina brine o potrebama najranjivijih skupina društva – Božićnicu dobili korisnici Centra za socijalnu skrb Slatina
21.12.2020.
Grad Slatina dodijelio 315.000,00 kuna bespovratne potpore slatinskim poduzetnicima
18.12.2020.
Grad Slatina brine o potrebama najranjivijih skupina društva – Božićnicu dobili korisnici Centra za socijalnu skrb Slatina
21.12.2020.

U sklopu akcija „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“ Grad Slatina kroz projekt „Živjeti zdravo“ osigurao novu opremu

Prije nekoliko godina u sklopu Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ u organizaciji Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Slatini je pokrenuta akcija imena „Hodanjem do zdravlja“, a koja se provodi u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine.

Akcija je to kojoj je cilj unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojima je svim građanima omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života, usvajanje znanja i stavova o važnosti provedbe aktivnih stilova života s ciljem očuvanja zdravlja stanovnika svih dobnih skupina, a ujedno je to i jedan od načina borbe protiv smanjivanja udjela kardio vaskularnih bolesti.

Iako je globalna pandemija na neko vrijeme poremetila plan održavanja ove aktivnosti u tijeku su pripreme kako bi nakon normalizacije ove situacije s koronavirusom slatinske šetače dočekala još ugodnija šetnja na pješačkoj ruti uređenoj opremom koja će im pružiti i druge sadržaje.

Naime, u okviru provedbe projekta Živjeti zdravo, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, radi provedbe aktivnosti usmjerenih na promicanje zdravlja u različitim okruženjima s ciljem prevencije rizičnih čimbenika za razvoj vodećih kroničnih nezaraznih bolesti i očuvanja zdravlja uopće, nakon provedene javne nabave, u tijeku je potpisivanje Sporazuma između Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Grada Slatine o nabavi opreme za uređenje i označavanje hodačke staze te dječjeg igrališta u parku u Ulici Ljudevita Jonkea u Slatini.

Oprema za uređenje hodačke staze trebala bi biti dostavljena Gradu Slatini između 28. prosinca 2020. i 15. siječnja 2021. godine koja će se potom uskladištiti, a dolaskom povoljnijih vremenskih uvjeta u prvoj polovici iduće godine bit će i postavljena.
Tako će na proljeće u sklopu Elementa 2 „Zdravlje i tjelesna aktivnost“, hodačka staza biti obilježena informativnim pločama i opremljena raznim spravama koje će hodačima omogućiti i druge oblike tjelesne aktivnosti.
Duž staze bit će postavljena klupa s ručkama za vježbanje snage, ravna klupa bez naslona za vježbanje snage, paralelne preče na stupcu također namijenjene za vježbanje snage, eliptične hodalice namijenjene za kardiovaskularne vježbe, zatim fitnes set za osobe u invalidnim kolicima namijenjeni za kardiovaskularne vježbe i vježbe snage i sprava za istezanje nogu, a bit će postavljeni i stalci za bicikle, koševi za otpatke u obliku elipse, stolić i klupa za prematanje i dojenje, te solarne vanjske LED svjetiljke koje će omogućiti ugodnije hodanje u večernjim satima.        

Kroz projekt „Živjeti zdravo“ u sklopu Elementa 5 „Zdravlje i okoliš“ park u Ulici Ljudevita Jonkea u Slatini bit će također uređen s ciljem aktivnog provođenja slobodnog vremena djece i obitelji, poticanja socijalne integracije djece s teškoćama u razvoju, osnaživanja međugeneracijske solidarnosti i očuvanja okoliša, te u svrhu redovite provedbe aktivnosti „Volonteri u parku“.

Kako bi se dodatno motiviralo obitelji s djecom na provođenje slobodnog vremena vani na otvorenom u svako doba, formiran je set opreme za dječja igrališta koji potiče na kretanje i socijalizaciju te djeluje kao poticajni okolišni čimbenik za rano usvajanje zdravih stilova života, a on sadrži:  
klackalicu na oprugama za djecu s teškoćama u razvoju, njihalicu na opruzi za jedno dijete, gredu za balansiranje na tri nivoa, penjalicu s mrežom, ljuljačku korpu, društvenu igru školica, te koš za selektiranje otpada, stolić i klupu za prematanje i dojenje, a sve će to biti postavljeno na antistres podlogama.

Provedba ovoga Sporazuma obavljat će se u skladu s odrednicama Ugovora o izravnoj dodjeli bespovratnih sredstava za operaciju „Živjeti zdravo“ u okviru Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Europskog socijalnog fonda, projekta „Živjeti zdravo“, te propisima Republike Hrvatske.
Projekt „Živjeti zdravo“ počeo je s provedbom 7. prosinca 2016., a planirano trajanje provedbe je 6 godina, zaključno sa 6. prosinca 2022.
Ukupan iznos projekta je 30.373.299,36 kuna, a iznos EU potpore je 85%.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content