U pripremi 27. međunarodni glazbeni festival DMK

I. Izmjena Dokumentacije o nabavi – Otvoreni postupak javne nabave “Izgradnja prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu poduzetničke zone „Turbina 2″ u Slatini” EV. BROJ: 31/20″
20.10.2020.
Obavijest o prodaji k.č.br. 92 u k.o. Bakić
20.10.2020.
I. Izmjena Dokumentacije o nabavi – Otvoreni postupak javne nabave “Izgradnja prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu poduzetničke zone „Turbina 2″ u Slatini” EV. BROJ: 31/20″
20.10.2020.
Obavijest o prodaji k.č.br. 92 u k.o. Bakić
20.10.2020.

U pripremi 27. međunarodni glazbeni festival DMK

Iako je ovogodišnji Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena tek zatvorio svoja vrata, pripreme za sljedeći već su počele.
Tako je jučer u uredu slatinskog gradonačelnika održan sastanak kojemu su uz gradonačelnika Denisa Ostrošića prisustvovali predsjednik festivalskog odbora DMK Antonio Brzica i član istoga Robert Turkalj, te glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban koji je u nedjelju 18. listopada nazočio i svečanom zatvaranju ovogodišnjeg Festivala.
Obrativši se tom prigodom nazočnima istaknuo je važnost Dana Milka Kelemena za hrvatsku glazbu i kulturu. Ustvrdio je da se interesi Grada Slatine kao organizatora DMK te Hrvatskog društva skladatelja preklapaju jer njeguju suvremenu glazbu i baštinu Milka Kelemena, najznačajnijeg hrvatskog skladatelja svoje generacije, utemeljitelja Muzičkog biennala.
Šaban je podsjetio i da je HDS prema Kelemenovoj želji nositelj prava na njegova djela, te da je u obvezi ustanoviti Nagradu „Milko Kelemen“ za mlade skladatelje, čime se u budućnosti otvara prostor za proširenje aktivnosti oko Kelemenove baštine kao i za suradnju između HDS-a i Slatine.

Budući da je glavnom tajniku Šabanu ovo prvi boravak u Slatini iskoristio je ovaj vikend za obilazak te se uvjerio u ljepote i potencijal grada i okolice što je dodatna motivacija svakom posjetitelju DMK da produži svoj boravak ili da ponovo dođe na sljedeće izdanje festivala.
Tijekom obilaska Slatine posjetio je i Osnovnu glazbenu školu Milka Kelemena gdje se sastao s ravnateljem Antoniom Brzicom, koji također obnaša dužnost ravnatelja DMK. Zajedno su posjetili Zavičajni muzej Slatina gdje ih je v. d. ravnatelja Srđan Đuričić proveo kroz „Zbirku Kelemen“ kao i kroz aktualnu izložbu fotografija iz albuma Milka Kelemena naziva „Kelemenov pozdrav svijetu“ kojom se dokumentiraju brojna putovanja tog skladatelja i njegove supruge po cijelom svijetu, a glavni tajnik se oduševio i značajnom kolekcijom glazbenih instrumenata brojnih naroda i kultura koje je Kelemen na svojim putovanjima prikupljao i koji su također izloženi kao dio zbirke.

Na prijemu kod gradonačelnika rezimirao se ovogodišnji festival koji je ocijenjen i više nego uspješnim s obzirom na situaciju s koronavirusom, a neizmjernim uspjehom se smatra što je uopće održan u vrijeme kada se u cijelom svijetu ograničava koncertna djelatnost, a brojna se događanja otkazuju.
Nadalje je bilo riječi o programu koji se priprema za sljedeći festival, ali i o dugoročnijoj suradnji oko organizacije već spomenute Nagrade „Milko Kelemen“, a početna točka bila bi njezina organizacija o stotoj godišnjici rođenja Milka Kelemena, odnosno za četiri godine.

– To bi nam dalo dovoljno vremena da sve organiziramo kako spada budući da se radi o jednom složenom dugoročnom projektu jer želimo da to bude nešto relevantno u svjetskom smislu. Projekt sa sobom donosi i određene troškove, a zahtjevan je i u organizacijskom smislu jer važnost svakog natjecanja je u ugledu i relevantnosti ljudi koji sjede u žiriju. Stoga je vrlo bitno dobiti eminentne ljude iz cijeloga svijeta, naravno da je njih teško dobiti i organizirati, a sve to ima i svoju cijenu, – rekao je Šaban te dodao kako bi bilo zgodno simbolički povezati 100-ti Milkov rođendan s početkom tog dugoročnog procesa, koji bi onda trebao i ostati trajno što će biti od velikog značaja i za grad Slatinu i festival DMK, ali i za Hrvatsko društvo skladatelja kojemu je statutarna obaveza promovirati hrvatsku glazbu i hrvatske skladatelje.

Osim ove suradnje za četiri godine, planira se i suradnja kroz naredne tri godine  festivala, a manifestirala bi se realizacijom ideje da se u Slatini ponove pojedini elementi programa koji će se održati u sklopu jubilarnog 60. muzičkog biennala Zagreb koji će se održati u travnju 2021. godine.

Isto tako jedna od mogućnosti je da se na festival DMK pokuša dovesti zainteresirana publika iz Zagreba ili iz nekih drugih hrvatskih gradova ili čak iz inozemstva,  a mogu se vezati i neki dodatni sadržaji poput znanstvenih skupova o Kelemenu ili nečemu što je blisko njemu i njegovoj glazbi.

– Prostora za suradnju ima, ali moramo sačekati da se vratimo u neka normalna vremena kada će se moći normalno živjeti i raditi te realizirati sve ono što smo planirali, – zaključio je Šaban ujedno čestitavši organizatorima koji su u teškim uvjetima uspjeli održati još jedan uspješan festival.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content