U planu izgradnja velike plasteničke zone u Slatini

Obilježena obljetnica pogibije Perice Sabe
27.11.2014.
Početkom prosinca započet če gradnja solarna elektrana vrijedna gotovo 7 milijuna kn
27.11.2014.

U planu izgradnja velike plasteničke zone u Slatini

U gradskoj vijećnici održan je 1. sastanak na temu Agrofood business parka. Inicijator projekta je županija u suradnji s Gradom Slatinom, a cilj pokušati kopirati, odnosno prenijeti priču iz Nizozemske gdje već 30 godina postoje visoko profitabilne stakleničke zone sa poljoprivrednom proizvodnjom voća i povrća.

Gosti sastanka bili su poslanici nizozemskog veleposlanstva te dva strana konzultanta koji imaju u zadatak u iduća tri dana obići poduzetnike na slatinskom području, snimiti situaciju te kroz dogledno vrijeme napraviti studiju pred izvodljivosti za jednu takvu složenu investiciju kao što je izgradnja Agrofood parka. Valja istaknuti da sve troškove izrade studije i rada konzultanata pokriva nizozemsko veleposlanstvo na čemu su zahvale izrazili kako županija, a tako i Grad Slatina.

Slatina je za ovaj projekt, ukoliko dođe do pozitivne ocijene buduće studije, izabrana iz razloga dugogodišnje tradicije uzgoja voća i povrća. Prema riječima dožupanice Sanje Bošnjak plastenika na slatinskom području gotovo da i nema, zato je ideja o izgradnji Agrofood parka, odnosno izgradnje plastenika velik iskorak jer kroz plasteničku proizvodnju moguće je i nekoliko puta godišnje imati proizvodni ciklus.

Kao prednost ističe i blizinu površinom velikog polja navodnjavanja Kapinci – Vaška koje bi se moglo koristiti za rad Agrofood parka, a tu su i poduzeća koja bi se mogla uključiti u cjelokupnu priču kao što je Marinada. Osim dožupanice Bošnjak koja zastupa inicijatora ovog projekta Virovitičko – podravsku županiju konzultantima će u iduća tri dana pri pomoći biti i Tomislav Petric v.d. ravnatelj Vidre sa svojim suradnicima,Danijela Maravić ravnateljica Centra za poduzetništvo, Tugomir Majdak pročelnik upravnog odjela županije za europske politike i ruralni razvoj.

Izrada studije preduvjet je za slijedeće korake poput ishođenja projekata građevinskih dozvola, edukacije za plasteničku proizvodnju mladih i nezaposlenih Slatinčana. Taj dio projekta, kako navodi dožupanica odradit će se u suradnji sa slatinskim Pučkim otvorenim učilištem i srednjom školom.

”U glavi imamo sve razrađeno, bitno je sve to staviti u određenu formu, onako kako to EU traži , kroz benefit analiza kao zadnji rezultat cijelog procesa ” – za kraj je poentirala Sanja Bošnjak o ovome zanimljivom projektu koji će se, ukoliko do njegove konačnice dođe, graditi sredstvima Europske unije uz sufinanciranje županije i Grada Slatine.

Gradonačelnik Roštaš sa suradnicima iskoristio je priliku i gostima iz Nizozemske predstavio i ostala područja za potencijalne investicije u Gradu Slatini. (radioslatina.hr)

no images were found

 

Skip to content