U Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Gradonačelnik Roštaš otvorio igre hrvatskih branitelja
23.08.2014.
U crkvi sv. Josipa služena misa za djelatnike i volontere CK Slatina
24.08.2014.
Gradonačelnik Roštaš otvorio igre hrvatskih branitelja
23.08.2014.
U crkvi sv. Josipa služena misa za djelatnike i volontere CK Slatina
24.08.2014.

U Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

U skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009., 23. kolovoza obilježava se kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odnosno kao dan spomena na žrtve komunizma, fašizma i nacizma.

Središnji komemorativni skup održan je u Mrtvom jarku kraj sela Bukova, nedaleko Suhopolja, na mjestu gdje je nakon završetka rata od strane partizana iz 4. bataljuna V. Proleterske crnogorske brigade pogubljeno više stotina nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta.

Na komemorativnom skupu su o tome, kao i drugim počinjenim zločinima govorili načelnik općine Suhopolja, Marijan Brlek, predsjednik Udruge Hrvatski domobran Virovitica, Vlatko Ljubičić, župan Virovitičko-podravski i predsjednik Hrvatske zajednice županija, Tomislav Tolušić, te saborski zastupnik Josip Đakić. Potom su izaslanstva Županije, gradova i općina, policije, županijskog i gradskih te općinskih odbora HDZ-a, udruga proisteklih iz domovinskog rata položila vijence i zapalila svijeće na spomen obilježju u Mrtvom jarku. Prigodnu molitvu predvodio je suhopoljski župnik, velečasni Pavle Filipović.

Mrtvi jarak odabran je kao mjesto središnjeg komemorativnog skupa iz razloga što je bio stratište nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. To mjesto nekada se zvalo Duboki jarak, a zbog svoje dubine i položaja bio je izabran kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice, a jedna je pronađena tijekom probnog iskapanja 2007. godine. O ovim strašnim zločinima nekoliko suhopoljskih partizana svjedoče pismo i zapisnik koji su poslani 29. srpnja 1945. godine tadašnjem ministru jugoslavenske vlade Andriji Hebrangu:
„Dragi druže Andrija!
….. Pred oko mjesec dana bilo je dotjerano u Suhopolje nekoliko stotina zarobljenika koje su otpremili u šumu i tamo sve potukli. Iste su najprije isprebijali, pa su onda klali. To su izvršili drugovi iz 4. bataljuna V. Proleterske crnogorske brigade koji su onda bili u Suhopolju, a kad su se vraćali u Suhopolje govorili su narodu kako su ih potukli. Ovi drugovi koji su bili u V. Crnogorskoj proleterskoj brigadi govorili su narodu da su ranije bili četnici, a sada su prešli u partizane. Iz toga se može zaključiti da ovi Srbi, sada kao četnici pod drugom firmom (maskom) ubijaju nevine Hrvate.Na ovo narod ne gleda dobro (…) nezadovoljni smo zbog masovnog ubistva koji su vršeni oko Suhopolja, jer su viđeni mrtvi kojima je vađeno srce i razni dijelovi tijela”. (vpz.hr)

Skip to content