Svečano otvorena novoizgrađena zgrada jaslica u sklopu DV Zeko u Slatini

Slatinčani obilježili Dan sjećanja na herojski grad Vukovar i Škabrnju
18.11.2022.
ADVENT U SLATINI – bogat program za nezaboravne blagdane!
22.11.2022.

Svečano otvorena novoizgrađena zgrada jaslica u sklopu DV Zeko u Slatini

Danas je upriličena mala svečanost na kojoj je službeno otvorena novoizgrađena zgrada jaslica u sklopu Dječjeg vrtića Zeko u Slatini koja će sutra primiti svojih prvih 27 mališana u dvije jasličke skupine.

Jaslice je simboličnim presijecanjem vrpce otvorio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić uz pomoć ravnateljice DV Zeko Danke Gojić Kajzer, a svečanosti su u ime Grada Slatine nazočili i dogradonačelnik Ilija Nikolić, pročelnici Stručne službe Krunoslav Šarabok i Upravnog odjela za razvoj Grada Marin Kokorić, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje Vesna Klement, te Andreja Hodak Bićanić i Marina Mačković kao članice Upravnog vijeća Vrtića na čelu s predsjednikom istoga Damirom Jakšićem, zatim v. d. ravnatelja Gradske razvojne agencije Slatine Jurica Culej, te predstavnici izvođača radova, projektanta i nadzora, direktor Građevinarstva Horvat d.o.o. iz Noskovačke Dubrave Tomislav Horvat, direktorica slatinske projektantske tvrtke Modelarch d.o.o. Samanta Rešetar i predstavnik tvrtke Helion Group d.o.o. iz Osijeka Krunoslav Duršot.

Nakon obilaska ovog moderno uređenog zdanja gradonačelnik Ostrošić govorio je ne samo o projektu dogradnje zgrade jaslica već je podsjetio na sva dosadašnja ulaganja u Dječji vrtić Zeko.

Naime, postojeće jaslice u Slatini na lokaciji u Ulici bana Jelačića 25 za dvije jasličke skupine otvorene su prije 30 godina, odnosno 30. svibnja 1992. godine. Zbog manjka financijskih sredstava od tada nije bilo značajnijih ulaganja u zgradu jaslica, da bi se to promijenilo kada je Grad Slatina 2017. godine prijavio energetsku obnovu zgrade iz EU sredstava te je energetska obnova zgrade jaslica odrađena 2019. godine, u vrijednosti 400.000,00 kn i uz sufinanciranje od 75%.
Nakon što je utvrđena potreba za povećanjem jasličkog prostora, Grad Slatina započeo je 2019. godine projektiranje dogradnje jaslica za još dvije jasličke skupine s dva uredska prostora i zbornicom te je u travnju 2020. godine dobivena građevinska dozvola.
Projektnu dokumentaciju izradila je slatinska tvrtka Modelarch d.o.o. Slatina, a nakon zaključene javne nabave u listopadu 2021. godine potpisan je Ugovor o dogradnji zgrade jaslica Dječjeg vrtića Zeko Slatina s Građevinarstvom Horvat d.o.o. iz Noskovačke Dubrave.
Radovi su započeli u studenom prošle godine i izvedeni za manje od godinu dana odnosno prije ugovorenog roka, a uporabna dozvola za dograđenu zgradu dobivena je 26. listopada ove godine.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 3.169.652,75 kn.
Stručni nadzor nad radovima obavila je tvrtka Helion group d.o.o. iz Osijeka, a opremanje dograđene zgrade jaslica odradila je tvrtka TEDING d.o.o. iz Zagreba po cijeni od 259.830,00 kn.

Financiranje dogradnje Gradu Slatini pomogli su Središnji državni ured za demografiju u 2021. godine s 436.769,00 kn, te u 2022. godini Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz dva programa; Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina u ukupnom iznosu od 750.000,00 kn.

– Cilj projekta bio je osigurati potreban kapacitet za smještaj djece rane i predškolske dobi, za dvije jasličke skupine te tako unaprijediti socijalnu i demografsku infrastrukturu na području Grada Slatine, što smo itekako ispunili, – istaknuo je gradonačelnik te dodao kako se nakon brojnih energetskih i materijalnih ulaganja u opremanje i rekonstrukciju DV Zeko, od uređenja sanitarnih čvorova i svih ostalih prostora u matičnoj zgradi do dječjeg igrališta i nedavnog opremanja kuhinje novim pomagalima poput kotla za svakodnevnu pripremu ukusnih i kvalitetnih obroka polaznicima vrtića, trenutačno intenzivno radi na novom projektu Izgradnje i opremanja područnog objekta DV Zeko na području Stublovca u Slatini za koji je Grad dobio bespovratna sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja RH iz Nacionalnog plana oporavka i
otpornosti 2021.-2026. u iznosu od gotovo 11 milijuna kuna.
Realizacijom ovoga projekta u vremenskom razdoblju od dvije do tri godine Slatina će biti bogatija za kapacitet smještaja djece u još osam vrtićkih skupina.

Zahvalio se i Turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju – TIKA, pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu koja je pomogla opremanje logopedskog kabineta u sklopu DV Zeko te izrazio žaljenje zbog političke situacije u gradu koja je stopirala planove otvaranja novih fakultetskih smjerova u Slatini među kojima je i logopedija.

– Nadam se da ćemo u interakciji i suradnji nastaviti raditi na ovaj način jer mislim da se u proteklih šest godina napravilo jako puno, a sada samo treba nastaviti raditi, prije svega osluškivati roditelje i potrebe djece, te se držati onih načela koja vrijede za predškolski odgoj.
Vjerujem da će se dvije nove jasličke skupine mališana osjećati ugodno u ovom novoizgrađenom prekrasnom prostoru jaslica, – zaključio je gradonačelnik te se zahvalio Središnjem državnom uredu za demografiju i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji su financijski potpomogli realizaciju ovoga projekta.
Isto tako zahvalio se djelatnicima Grada Slatine koji su vrijedno radili na projektu, kao i Upravnom vijeću DV Zeko, djelatnicima GRAS-a, te tvrtkama Modelarch, Građevinarstvo Horvat, Helion group, Teding i svima ostalima uključenima u projekt.

Zahvalu svima koji su sudjelovali u dogradnji zgrade jaslica zahvalila se i ravnateljica DV Zeko Danka Gojić Kajzer.

– Hvala vam svima što ste omogućili novoj djeci da se upišu u naš vrtić, a ono što je sada naša zadaća je brinuti se o toj djeci i učiniti sve da njihov rast i razvoj prođe u najljepšem mogućem tonu, – istaknula je ravnateljica naglasivši kako Vrtić radi na zapošljavanju novih djelatnika koji će se priključiti izvrsnom timu te će svi zajedno brinuti da mališani provedu najljepši dio svoga djetinjstva u DV Zeko.

Posebno je istaknula radost što će izgradnjom novog Područnog objekta svi građani Slatine imati priliku adekvatno zbrinuti svoju djecu u vrtiću.
Najavila je i moguću buduću suradnju s Fakultetom za rani i predškolski odgoj Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku kako bi slatinski studenti u DV Zeko mogli odrađivati svoju praksu i dodatno se educirati.
Na kraju je ukratko predstavila aktivnosti vrtića među kojima je i priprema manifestacije Advent u vrtiću koja je zamišljena da se kroz razne radionice zajedničkim druženjem u vrtiću okupe djeca, roditelji, bake i djedovi, što će obogatiti božićni ugođaj, a sve će se okruniti božićnom priredbom u slatinskoj kino dvorani o čemu će javnost na vrijeme biti obaviještena.

Povijest izgradnje i opremanja kompleksa Dječjeg vrtića Zeko u Slatini

Predškolski odgojno- obrazovni kompleks Dječjeg vrtića Zeko Slatina obuhvaća dvije zgrade: zgradu dječjeg vrtića s ulazom orijentiranim na Trg Zbora Narodne garde i zgradu jaslica s ulazom iz Ulice bana Jelačića, koje su međusobno povezane prostranim dvorištem, sveukupne površine 6.144 m2.

Dječji vrtić u Slatini započeo je s radom 1974. godine, a već prvo proširenje je uslijedilo 1983. godine, te je cijeli niz godina vrtić radio sa 6 dnevnih boravaka s pratećim sanitarnim čvorovima, holom, kuhinjom i upravnim prostorijama.

Godine 1992. otkupljena je i prenamijenjena zgrada bivše Elektroslavonije u kojoj su uređene jaslice za dvije jasličke skupine, a čime je ujedno proširen kompleks DV Zeko budući da se zgrada s istočne strane naslanja na vrtićko dvorište.

Potreba za novim proširenjem vrtića javlja se poslije 2000. godine te su 2003. godine dograđena još 2 dječja dnevna boravka i jednodijelna sportska dvorana.

Značajnija ulaganja u obnovu postojećih zgrada, unutarnje uređenje i prenamjenu određenih zajedničkih i upravnih dijelova, te uređenje vanjskih sadržaja, započela su 2016. godine i kontinuirano se protežu već 7 godina.

Naime, od 2016. godine otvaranje natječaja za sufinanciranje zgrada u području odgoja i obrazovanja iz nacionalnih i EU sredstava, Grad Slatina je spremno dočekao s nizom projekata i ostvarena su znatna sredstva pomoći koja su uz proračunska sredstva Grada Slatine omogućila realizaciju sljedećih projekta:

 • 2016. godine provedena je energetska obnova starog dijela zgrade vrtića (dio građen 1974. i 1983. godine), čime je obuhvaćena toplinska izolacija vanjskih zidova, ravnih i kosih krovova te zamjena vanjske stolarije novom. Vrijednost ulaganja iznosi 1.450.000,00 kn, od čega je FZOEU sufinancirao 60%. Radove je izveo IZO-GRAĐENJE KONZALTING d.o.o. iz Osijeka, a projektnu dokumentaciju i stručni nadzor odradio je Arhis d.o.o. iz Slatine.
 • 2018. godine provedena je energetska obnova zgrade jaslica u sklopu EU projekta „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja“. Radove je izveo Građevni obrt Bilić iz Slatine,  stručni nadzor bio je Arhis d.o.o. iz Slatine, a projektnu dokumentaciju izradio je Membrain projektiranje d.o.o. iz Zagreba. Ukupna vrijednost investicije iznosi 395.000,00 kn, Eu sredstva iznose 184.000,00 kn, a pomoći od MRRFEU 111.000,00 kn.
 • 2019. godine novo ulaganje u unutarnje uređenje starog dijela zgrade i izgradnju novog vanjskog dječjeg igrališta. Radovima je obuhvaćena obnova sanitarnih čvorova u dječjim dnevnim boravcima, zamjena dotrajale unutarnje stolarije, unapređenje sustava grijanja i hlađenja kroz ugradnju novog kondenzacijskog kotla, dizalicu topline i postavljanje solarnog sustava za potrošnu toplu vodu. U dvorištu vrtića postavljena su 3 kombinirana igrala za djecu starosti 3 do 6 godina i tri igrala za djecu uzrasta od 2 do 3 godine. Radove je izvela tvrtka Građevinarstvo Horvat d.o.o. iz Noskovačke Dubrave, projektnu dokumentaciju izradili su Arhis i Rešetar d.o.o. iz Slatine, a stručni nadzor obavio je Helion Group d.o.o. Osijek. Ukupna investicija iznosila je 2.470.000,00 kn, a od toga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu  sufinanciralo je 914.100,00 kn.
 • Dogradnja jaslica u 2022. godini ukupne vrijednosti izvedenih radova 3.169.652,75 kn, dok je za opremanje koje je obavila tvrtka TEDING d.o.o. iz Zagreba utrošeno 259.830,00 kn.

Ulaganja u pripremi za iduće trogodišnje razdoblje:

 • Izgradnja i opremanje područnog objekta Dječjeg vrtića Zeko u Slatini, s kuhinjom, procijenjene vrijednosti 10.944.000,00 kn.
  Broj planiranih dnevnih boravaka je 8 x 20 djece = 160 djece.
  Odobrena bespovratna sredstva iz NPOO-a u procijenjenoj vrijednosti.

Lokacija: Stublovačka ulica u Slatini.

 • Daljnja ulaganja u postojeće objekte: obnova kuhinje u dječjem vrtiću, sanacije oštećenja dvorane od potresa.
  (mf/Foto: Mihaela Feldi)

Foto – Svečano otvorenje

Foto – Tijekom izgradnje

Foto – Obilazak kuhinje DV Zeko

 

 

Skip to content