Svečano otvoren jubilarni 25. međunarodni festival „Dani Milka Kelemena“ u Slatini

Program u sklopu 25. međunarodnog glazbenog festivala DMK započeo izložbom Marcela Bačića „Crtovlje“
11/10/2019
Grad Slatina ugovorio postavljanje centralnog grijanja u Mjesnom domu u Kozicama
11/10/2019

Svečano otvoren jubilarni 25. međunarodni festival „Dani Milka Kelemena“ u Slatini

25. jubilarno izdanje međunarodnog festivala „Dani Milka Kelemena“ sinoć je u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini svečano otvoreno sjajnim koncertom Ansambla Cantus.

Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena tijekom 25 godina trajanja, postao je jednim od najznačajnijih umjetničkih događanja u Hrvatskoj i koji je svoje mjesto našao u rasporedu nastupanja vrhunskih hrvatskih i svjetskih glazbenika, ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena kojemu je festival posvećen, a koji se ove godine po drugi puta održava bez njega. Ovaj izuzetan skladatelj, profesor, i pokretač Muzičkog biennala Zagreb, svoj je životni put započeo u Slatini, a svoje glazbeno obrazovanje gradio u brojnim svjetskim metropolama.
Kao dirigent je gostovao, a kao gost–profesor predavao u brojnim zemljama.  Izabran je i za dopisnog člana HAZU-a. Imenovan je počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu, a između ostaloga bio je nositelj i naslova počasnog građanina grada Slatine. Nažalost maestro je svoj životni put završio u Stuttgartu 2018. godine.

Goste i posjetitelje na početku je pozdravio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je tom prigodom istaknuo:

– Nama, Slatinčanima, Dani Milka Kelemena od prvog pa sve do ovog jubilarnog izdanja znače izuzetno puno. Danas ovaj festival svojim ugledom briše granice i kulturne razlike između malih i velikih mjesta, između malih i velikih država.
A agilni Slatinčani i mnogi naši vjerni prijatelji činili su i dosad mnogo, a činit će i ubuduće da se ovaj Festival razvija i unaprjeđuje. Ideja i snage imamo, a temelj nam je čvrst.

Na tome sam, kao prvi čovjek grada, zahvalan upravo Milku Kelemenu i njegovoj obitelji, potom Jadranki Srdoč, Hrvoju Felbaru i Udruzi stvaratelja u kulturi DMK Slatina, Goranu Končaru i Udruzi UNISON, Berislavu Šipušu i Hrvatskom društvu skladatelja, Antoniju Brzici i Glazbenoj školi Milka Kelemena Slatina, Ogranku Matice hrvatske Slatina, Zavičajnom muzeju Slatina, Pučkom otvorenomilištu Slatina, Turističkoj zajednici grada Slatine, Slatinskom informativnom centru, svim dosadašnjim i svim budućim izvođačima, a ne smijem zaboraviti ni nekadašnjeg gradonačelnika Ivana Levara i tadašnjeg pročelnika Matiju Perkovca na čiji je prijedlog ovaj Festival i osnovan prije 25 godina i koji će, uz stalno pokroviteljstvo Grada Slatine, Virovitičko-podravske županije, Ministarstva kulture RH i svih donatora i sponzora, i idućih godina biti mostom između Republike Hrvatske i Slatine i Kelemenovih glazbenih djela izvođenih širom svijeta, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić, dodavši kako u jedno možemo biti sigurni, da se maestrovo ime nikada neće zaboraviti, a njegova slava i dalje će se prenositi novim generacijama kroz Festival Dani Milka Kelemena.

Zahvalu svima koji su se uključili i iskazali svoju potporu, a uz velike pokrovitelje posebno je istaknuo slatinske obrtnike koji su također dali svoj obol organizaciji ovogodišnjeg festivala, uputio je predsjednik festivalskog odbora Dani Milka Kelemena Antonio Brzica, u nadi da će to postati jedna lijepa tradicija kojom će se ovaj Festival, i organizacijski i programski podići na jedan viši nivo iz godine u godinu.

U ime ministrice kulture RH Nine Obuljen Koržinek, sve nazočne je pozdravio ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, dr. sc. Dražen Kušen.

– Ovogodišnji 25. Dani Milka Kelemena posveta su njihovu tvorcu, skladatelju, glazbenom pedagogu, dirigentu, piscu, svjetskom putniku… rođenom prije 95 godina u Ulici braće Radić u Slatini. Milko Kelemen bio je naš veliki suvremenik, glazbenik u kojega se slilo iskustvo dva stoljeća intenzivnih kretanja u suvremenoj umjetnosti, skladatelj koji se susretao s galerijom hrvatskih i svjetskih umjetnika i stvaratelja s mnogima upravo u ovom svom rodnom gradu.
Listopad je mjesec kada Dani Milka Kelemena počinju svoje glazbeno putovanje, večeras najvećim dijelom posvećeno skladateljskoj generaciji Milka Kelemena kao omaž stvarateljima novoga glazbenoga govora 20. stoljeća. Taj kozmopolitski umjetnički profil u okviru 25. obljetničkog izdanja na najbolji način ocrtava ambicije Festivala ne samo u afirmaciji kulturnih osobitosti grada Slatine nego i u promociji umjetničkog dijaloga kao zaštitnoga znaka Festivala koji na tom tragu otvara i prespektive mladim glazbenicima, a sve u cilju obogaćenja kulturnih postignuća na razini cijele Hrvatske, –
istaknuo je Kušen te proglasio 25. međunarodni festival „Dani Milka Kelemena“ otvorenim.

Svečanom otvorenju festivala uz brojne posjetitelje nazočili su i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, zamjenik župana Virovitičko- podravske županije Marijo Klement, zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine Martina Tepeš, izaslanik dekanice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, prof. Davor Bobić, ugledna glazbena kritičarka Višnja Požgaj, predsjednik festivalskog odbora Dani Milka Kelemena Antonio Brzica, njegov zamjenik Hrvoje Felbar te članovi festivalskog odbora.

Nakon svečanog otvorenja Festivala uslijedio je koncert Ansambla Cantus koji je osnovan s ciljem istraživanja, otkrivanja i predstavljanja novih te dotad neistraženih sfera Nove glazbe, te od 2001. godine postao važan, ako ne i neizostavan, sudionik hrvatske scene suvremene glazbe, odnosno nacionalnih festivala i različitih događanja u kulturi. Ansambl Cantus na sinoćnjem je koncertu svoj vrlo zanimljiv repertoar upotpunio gostima, koje je, kao i svaku skladbu prije izvedbe, najavio skladatelj i dirigent, Kelemenov prijatelj Berislav Šipuš.
Tako je slatinska publika imala prigodu vidjeti nastup sopranistica Irme Dragičević i Maje Sremec, mezzosopranistice Lucije Ercegovac, violončelistice Tonke Javorović, te posebnih gostiju Roberta Fabricianija na flauti i Francesca Romana na gitari. Na repertoaru su se našla djela Kelemena, Nona, Šipuša, Petrasija, Beria i Takemitsua, a koncert je završio izvrsnim nastupom Cantus Ansambla pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša.

Čini mi se da smo večeras napravili jedan lijepu mješavinu različitih muzika i dogodilo se da su sve skladbe, i ove koje imaju stihove ili tekstove, ili ove koje nemaju, potekle iz razmišljanja skladatelja o ljudskosti, možda o nedostatku ljudskosti općenito, a datiraju od 50.-ih, 60.ih godina kada su se počeli pitati i umjetnici, a rekao bih i obični ljudi, kuda to sve ide, – rekao je Šipuš te pohvalio Slatinu kao sredinu koja je čuvala i zajedno s Milkom utemeljila i povela ovaj Festival, te ga i dalje drži vrlo čvrstim i stabilnim, a nakon četvrt stoljeća ovaj jubilarni 25. izašao je u jednom jako zanimljivom i zagonetnom izdanju.

25. međunarodni festival „Dani Milka Kelemena“ svoja vrata ima širom otvorena sve do 19. listopada, a ostale programe koje donosi ovogodišnji festival DMK možete vidjeti OVDJE.
(www.radioslatina.hr)