Svečano otvoren 29. međunarodni festival Dani Milka Kelemena u Slatini uz Zbor Hrvatske radiotelevizije

Savjetovanje s javnošću o nacrtu prijedloga Odluke o izmjeni odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova na području Grada Slatine
04.10.2023.
Čestitka slatinskog gradonačelnika povodom Svjetskog dana učitelja 5. listopada
05.10.2023.
Savjetovanje s javnošću o nacrtu prijedloga Odluke o izmjeni odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova na području Grada Slatine
04.10.2023.
Čestitka slatinskog gradonačelnika povodom Svjetskog dana učitelja 5. listopada
05.10.2023.

Svečano otvoren 29. međunarodni festival Dani Milka Kelemena u Slatini uz Zbor Hrvatske radiotelevizije

Dani Milka Kelemena u Slatini sinoć su otvorili svoja vrata po 29. put, a na samom početku dobrodošlicu uvaženim gostima i svim posjetiteljima uputio je gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, te ih tom prigodom pozvao na sve programe koji će se održavati do 15. listopada. Isto tako zahvalio se župniku Patriku Alatiću na domaćinstvu budući da se svečano otvorenje održava u crkvi bl. Ivana Merza koja je, kako je naglasio, idealan prostor za ovakve koncerte.

– Drago mi je što ćemo se susretati osim ovdje i u crkvi sv. Josipa, Hrvatskom domu, Zavičajnom muzeju i Pučkom otvorenom učilištu, te da Slatina ima više mjesta na kojima može slaviti lik i djelo maestra Kelemena čiji je doprinos promociji našega grada nemjerljiv, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić te podsjetio kako će idući Festival Dani Milka Klemena biti obilježen s dvije velike obljetnice, a to su 30 godina Festivala i 100 godina od Kelemenovog rođenja. Osim toga na inicijativu Grada Slatine Hrvatska pošta će iduće Dane Milka Kelemena također obilježiti na poseban način, kroz poštansku marku na kojoj će biti lik maestra Kelemena.

– Sve ovo činimo da bismo na neki način zahvalili na onome što je ostavio i što ostavlja generacijama koje dolaze, – zaključio je gradonačelnik zahvalivši se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj festival živi i sve više raste.  

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala DMK otvorila je izaslanica predsjednika Sabora RH, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković koja je tom prigodom podijelila radost otvorenja evocirajući sjećanja na svoje osobno poznanstvo s maestrom Kelemenom, čijim je citatima nastojala njegovu osobnost, jedinstvenost i neponovljivost dokučiti onima koji nisu imali tu čast i privilegiju poznavati ga za njegova života.

– Strastveno tragajući za nedostižnim i nedokučivim Kelemen nam otkriva svijet suvremene glazbe, kao jedan potpuno drugačiji svijet od onoga na koji smo navikli. Stoga Kelemena s pravom mnogi doživljavaju kao vizionara čije su vizije budućnosti ovaj slatinski festival učinile jednim od najznačajnijih festivala ove vrste.
I upravo zbog identiteta koji ovaj festival ima, Grad Slatina Danima Milka Kelemena daje identitet i cijeloj Hrvatskoj, jer Kelemen je svjetsko ime, – rekla je izaslanica Bedeković te podsjetila kako je u Slatini od prvog festivala 1995. godine kroz više od četvrt stoljeća Kelemenu u čast u glazbenim i glazbeno-scenskim programima nastupilo stotinjak ansambala i isto toliko solista iz Hrvatske, sedamnaest europskih zemalja te Indije, Izraela, Kine, Armenije, Japana, SAD-a i Australije, a dosadašnje bogate festivalske programe vidjelo je preko 30 tisuća posjetitelja, Slatinčana i njihovih gostiju.

Na kraju je čestitala Festivalskom odboru i Programskom vijeću na organizaciji festivala i izboru programa svih do sada pa tako i 29. DMK koji će približiti suvremenu glazbu širokoj publici, a osobito mladima kao potencijalnim budućim umjetnicima i glazbenicima.

Čast prvog nastupa na 29. međunarodnom festivalu Dani Milka Kelemena pripala je Zboru Hrvatske radiotelevizije koji se predstavio izvrsnim koncertom pod ravnanjem svog šefa dirigenta, maestra Tomislava Fačinija koji je izrazio osobno zadovoljstvo ponovnim dolaskom nakon niza godina na ovaj festival.

– Kelemen je zahtjevan za izvođenje međutim on je vrlo elementaran i jasan kao skladatelj u bilo kojoj svojoj fazi i mislim da ga glazbenici rado izvode zato što ima dobru dozu da pruži slobodu, pozove interpreta da bude sukreator nekih pojedinih pasaža u partituri i da mu vrlo jasnu emocionalnu smjernicu što očekuje od njega na kojem djelu kompozicije, a to izvođači vole, – rekao je maestro Fačini te se prisjetio kako je njegov prvi kontakt s Kelemenom bio prije dvije dekade s koncertom isključivo Kelemenovih djela. Bio je to koncert Fantastične životinje koji je Kelemen pohvalio riječima: „Sjajno, ovo je bilo kao u Stuttgartu“.

Osim Kelemenovog djela Die Richter, Zbor HRT-a je izveo i Missu modularis, djelo renomiranog hrvatskog skladatelja i tajnika Hrvatskog društva skladatelja Antuna Tomislava Šabana koji je također prisustvovao koncertu te izrazio oduševljenje njihovom izvedbom.
Na programu su se našle i Ruke Frane Paraća, Seh duš dan Igora Kuljerića te Cvrčak Sanje Drakulić.
Njihov je nastup završio gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom publike koja je na taj način iskazala zahvalu na prekrasnom koncertu i skladbama koje je svaki posjetitelj doživio na svoj način, ali su u konačnici svakog ponaosob dotakle u dušu. 

Na svečanosti otvorenja 29. festivala DMK među brojnom publikom koja je gotovo napunila crkvu bl. Ivana Merza u Slatini bili su i izaslanik ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek, njezin savjetnik Leonardo Jakovina, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, te ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina i predsjednik Festivalskog odbora Dani Milka Kelemena Antonio Brzica koji je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim programom koji je osmislilo Programsko vijeće, te se ovom prigodom zahvalio članovima istoga profesorima Berislavu Šipušu i Goranu Končaru.

– Ove je godine program zaista raznovrstan te mi je izuzetna čast što Festival otvaramo s eminentnim Zborom Hrvatske radiotelevizije, a nastavljamo ga s također izvrsnim koncertima gdje će nam se predstaviti osim hrvatskih i glazbenici iz Italije. Program nudi i jednu operetu namijenjenu široj publici. Osim toga tu su i tradicionalna izložba te okrugli stol pomoću kojih ćemo imati prilike upoznati Milka Kelemena iz novog kuta te o tom fantastičnom čovjeku ponovno doznati nešto novo, – rekao je Brzica te dodao:

– Ono što zaista želimo je i dalje promicati lik i djelo Milka Kelemena kroz ovaj festival, ali i kroz našu Glazbenu školu koja je ujedno i glavni organizator ovoga Festivala i nadam se da će posjetitelji zaista uživati, – zaključio je Brzica naglasivši kako su sva događanja u sklopu Festivala DMK besplatna te su svi dobrodošli.

29. izdanje Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena održava se sve do 15. listopada pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine, Turističke zajednice Grada Slatine i brojnih drugih, a brončani sponzor su Hrvatske šume.

(www.radioslatina.hr)

Skip to content