Svečano otvoren 24. međunarodni festival „Dani Milka Kelemena“ u Slatini

Dječji vrtić Zeko poziva roditelje predškolaca na roditeljski sastanak 9. listopada
05.10.2018.
Gradonačelnikova čestitka u povodu Dana neovisnosti
07.10.2018.
Dječji vrtić Zeko poziva roditelje predškolaca na roditeljski sastanak 9. listopada
05.10.2018.
Gradonačelnikova čestitka u povodu Dana neovisnosti
07.10.2018.

Svečano otvoren 24. međunarodni festival „Dani Milka Kelemena“ u Slatini

24. međunarodni festival „Dani Milka Kelemena“ sinoć je u Crkvi sv. Josipa u Slatini svečano otvoren sjajnim koncertom Ansambla Cantus.

Goste i posjetitelje pozdravila je direktorica festivala DMK Jadranka Srdoč te ih pozvala da se minutom šutnje prisjete počasnog građanina grada Slatine Milka Kelemena koji je preminuo 8. ožujka ove godine, samo tri tjedna prije svog 94-tog rođendana.
„Ovo je prvi festival bez Milka Kelemena, našeg slavnog sugrađanina, svjetski poznatog i priznatog skladatelja i glazbenog pedagoga. U povijesti hrvatske glazbe upisan je velikim slovima i kao utemeljitelj muzičkog biennala u Zagrebu. Nakon više desetljeća izbivanja iz Slatine, Kelemen je rodnu Slatinu posjetio 1994. godine kada je rođena ideja o festivalu DMK. U protekle 23 godine na ovoj najznačajnijoj slatinskoj glazbenoj priredbi izvedeno je više od 50 Kelemenovih djela i mnogobrojna djela svjetske klasike. Uvijek je inzistirao na kvaliteti izvedbe i na vrhunskim glazbenicima. Tako su u Slatini gostovali umjetnici sa svih kontinenata i iz dvadesetak europskih zemalja koji su se slatinskoj publici uz koncerte predstavili kroz plesne i kazališne predstave, izložbe i projekcije filmova, a organizirani su i okrugli stolovi i tribine. Volio je svoju Slatinu i rado je dolazio.“ – rekla je između ostaloga direktorica Jadranka Srdoč, te zahvalila na financijskoj potpori: Ministarstvu kulture, Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Slatini, te pomoći u organizaciji: Turističkoj zajednici grada Slatine, Zavičajnom muzeju Slatina, Pučkom otvorenom učilištu Slatina i Glazbenoj školi Milka Kelemena, kao i na gostoprimstvu župniku Župe sv. Josipa vlč. Draganu Hrgiću i župniku Župe bl. Ivana Merza vlč. Nikoli Jušiću.

Nazočne je u ime Grada Slatine pozdravila zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić koja je, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u organizaciji festivala, osobito obitelji Felbar i Udruzi Milko Kelemen Slatina, istaknula:
Najcjenjeniji hrvatski suvremeni skladatelj, dirigent, pedagog, sveučilišni profesor i svjetski putnik ove nas je godine napustio, ali njegova ostavština i duh vrijedna je divljenja i čuvanja, a kroz koju on živi i dalje. Temelj festivala čine djela Milka Kelemena, ona se provlače kao lajtmotiv cjelokupnog programa, upotpunjena su i obogaćena ostalim vidovima stvaralaštva – likovnom umjetnošću, filmom, scenskom umjetnošću, književnošću… svime onime sto čovjek može stvarati i izraziti sebe, svoje viđenje svijeta.
Ovaj festival otvara naraštajima nove glazbene, ali i ostale svjetove vezane za kulturu uopće, a tantijeme koje je sa suprugom ostavio Hrvatskom društvu skladatelja omogućit će poticanje i razvoj budućih glazbenih talenata. Slatinska glazbena škola nosi njegovo ime, on sam je bio neizmjerno ponosan i sretan zbog toga jer u njoj stasaju, rastu i razvijaju se novi Kelemeni koji će svima nama s ponosom i dalje predstavljati njegova djela te nas prenositi putem glazbe u neke nove i drugačije svjetove.
U dobro se vrijeme pojavio na ovom svijetu, avangardnom dobu, borio se da stvori, živi, ali kao što smrt čeka sve nas, i on se njoj morao dati u ruke, no ipak,  nastavlja živjeti u svojim skladbama, u svojoj glazbi, u svom festivalu.“

U ime župana i Virovitičko-podravske županije sve prisutne je pozdravio zamjenik župana VPŽ Darko Žužak koji je istaknuo vrijednost festivala DMK koji je najznačajniji kulturni događaj ne samo u gradu Slatini već i u Virovitičko-podravskoj županiji, te ih uspio učiniti relevantnim čimbenikom klasične i suvremene glazbe u Hrvatskoj.
Uporan rad, organizacija i entuzijazam direktorice festivala Jadranke Srdoč čine ovaj festival prvorazrednim kulturnim događajem u našoj sredini, stoga joj čestitam kao i svima koji sudjeluju u organizaciji ove manifestacije.
Maestro Milko Kelemen, središnja je ličnost suvremene hrvatske glazbe, koji je za svoj skladateljski i pedagoški rad primio brojna visoka priznanja u zemlji i inozemstvu, a među njima i 2014. godine, Zlatni grb, najviše priznanje Virovitičko-podravske županije, kao nagradu za životno djelo i sveukupni stvaralački rad.“
– rekao je dožupan Darko Žužak koji je u duhu prvog festivala nakon što je maestro Kelemen preminuo, citirao njegovu zabilješku na jednoj od njegovih knjiga „Poruka pateru Kolbu“ koja glasi: „Vjerujem da postoji nebo i pakao. Prije nego što sam se rodio, bio sam vječno u nebu, bez vremena i prostora. Kad sam se rodio, došao sam u pakao. Kad umrem, vratit ću se u ono isto nebo u kojem sam već bio, bez vremena i prostora.“
Potom je proglasio 24. međunarodni festival „Dani Milka Kelemena“ otvorenim.

Svečanom otvorenju festivala uz brojne posjetitelje nazočili su i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić i predstojnica Državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji Sanja Bošnjak.

Prije nastupa Ansambla Cantus koji je osnovan s ciljem istraživanja, otkrivanja i predstavljanja novih te dotad neistraženih sfera Nove glazbe, te od 2001. godine postao važan, ako ne i neizostavan, sudionik hrvatske scene suvremene glazbe, odnosno nacionalnih festivala i različitih događanja u kulturi, program koncerta predstavio je skladatelj i dirigent, Kelemenov prijatelj Berislav Šipuš koji je tom prigodom naglasio:
„Mi smo već ovdje svirali, dobro se osjećamo, ali naravno ova godina i ovaj festival 24. po redu i ovaj nastup ne samo naš, nego i svih dugih glazbenika koji će nastupati je ipak poseban, odnosno osjeća se i znamo da Milka Kelemena više nema među nama. Važno je naglasiti da Milko Kelemen spada u sam vrh svjetske Nove glazbe. Vjerujem da ga je na tom putu ka vrhu, uvijek čuvao njegov nevjerojatan duh, talent, jedan tip genijalnosti koju je samo on posjedovao, humor, veselje, znatiželja i hrabrost.
Dug Milku Kelemenu koji ja osobno osjećam je naravno vezan prije svega i uz moju profesiju koju sam na neki način naslijedio od njega, a to je biti skladatelj. I još jedno mjesto koje sam naslijedio i sa puno opreza, s puno straha i s puno poštovanja i dostojanstva, 14 godina sam radio kao ravnatelj umjetničkog muzičkog biennala Zagreb. I rekao bih da sam učio upravo od Milka i njegovih nasljednika…
Sve je ovo za Milka Kelemena i on će uvijek ostati s nama.“

Ansambl Cantus na sinoćnjem je koncertu pod ravnanjem skladatelja i dirigenta Berislava Šipuša izveo dva Kelemenova djela Nonet i Konstelacije, zatim Glazbu za Cantus Ansambl Anđelka Klobučara i djelo Tan Hetti Berislava Šipuša.

U nastavku pogledajte i ostale programe koje donosi ovogodišnji festival DMK:

11.10.2018. četvrtak, u 20:00 sati, Hrvatski dom, Koncert: Josip Jagušić, klavir, Robert Čavlović, harmonika;

13.10.2018. subota, u 20:00 sati, Crkva bl. Ivana Merza, Koncert: Kvartet Rucner i gosti (Ana i Mario Rucner);

14.10.2018. nedjelja, u 20:00 sati, crkva svetog Josipa, Koncert: Antonia Dunjko – sopran, Edmund Andler Borić – orgulje, Igor Mrnjavčić – truba;

15.10. 2018. ponedjeljak, u 20:00 sati, kino dvorana POU, Kazalište Planet art – “Posljednja Freudova seansa”;

20.10.2018. subota u 20:00 sati, Hrvatski dom, Koncert: Mladi virtuozi, Pobjednici Papandopulo festivala 2018. (krajem rujna), Marija Bašić, violina.
U 21:00 sat – Zatvaranje festivala i najava jubilarnih XXV. DMK.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content