Svečano obilježen početak rada Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama “Vretenac” Slatina

Gradonačelnik Ostrošić primio sudionike Erasmus + projekta “Seeing and reading the values”
07.12.2017.
Održan Humanitarni buvljak projekta “Volontiram, srce diram”
08.12.2017.

Svečano obilježen početak rada Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama “Vretenac” Slatina

KAO GLAVNA MISIJA I VIZIJA UDRUGE ISTAKNUTA JE NAMJERA DA SE OSOBAMA S INVALIDITETOM I DJECI S TEŠKOĆAMA OSIGURA KVALITETNIJI ŽIVOT U NAŠEM GRADU, PRUŽANJE PODRŠKE RODITELJIMA, SURADNJA SA LOKALNOM ZAJEDNICOM, RAD I REALIZACIJA PROJEKATA KAO I OSIGURAVANJE VLASTITOG PROSTORA ZA RAD UDRUGE BUDUĆI DA JE OŠ E. KUMIČIĆA PRIVREMENO RJEŠENJE.

U holu osnovne škole Eugena Kumičića jučer je održan svečani program povodom početka rada Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama Vretenac – Slatina.

U uvodnom dijelu okupljene je pozdravila predsjednica Udruge Vretenac Patricija Karaman koja je predstavila planove udruge koja je osnovana odnosno reaktivirana pod novim imenom. Gostima su se obratili i ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Božica Majhen kao domaćin ovog događanja, dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić koja je aktivno bila uključena u proces reaktivacije ove udruge i na kraju gradonačelnik grada Slatine Denis Ostrošić.

Spomenimo i od kuda ime udruge – Vretenac. Naime 62% ukupnih vrsta vretenaca zabilježenih u Republici Hrvatskoj nalazi se na Papuku dok su u Japanu vretenci simbol snage i hrabrosti, a njihov lik je istoznačnica uspjeha i pobjede, stoga je upravo taj naziv simbolično odabran kao prikladan za novi početak ove udruge.

O svojim iskustvima kao i potrebi i želji za suradnjom te partnerskim odnosom s udrugom Vretenac govorila je predsjednica udruge Jaglac iz Orahovice, Đurđa Šimatović. Upravo članovi te udruge izveli su situacijsku dramu „Prvi dan na poslu“ za koji su nagrađeni velikim pljeskom svih prisutnih. Udrugu Jaglac kao primjer dobre prakse nedavno su posjetili predsjednica i tajnica udruge Vretenac sa zamjenicom gradonačelnika Sanjom Mrzljak Jovanić.

Kako je predstavila predsjednica udruge Patricija Karaman, rad udruge bit će koncipiran kroz dvije radionice. Prva pod nazivom „Mali princ“ bit će namijenjena predškolskoj djeci i djeci rane osnovno – školske dobi, a odvijat će se u posebnim odijelima OŠ E. Kumičića. S djecom će se između ostalog raditi na razvoju koncentracije i ustrajnosti u određenoj aktivnosti, razvoju vještina u ophođenju s drugima, poticanju govorno – jezičnog razvoja, razvoja predvještina čitanja, pisanja i računanja …

Druga radionica pod nazivom „Vretenac“ namijenjena je odraslim članovima udruge, a bavit će se aktivnostima svakodnevnog života, organizacijom slobodnog vremena, organizacijom zabava, izleta i rekreacije za članove kao i na razvijanju vještina samozastupanja.

Kao glavna misija i vizija udruge istaknuta je namjera da se osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama osigura kvalitetniji život u našem gradu, pružanje podrške roditeljima, suradnja s lokalnom zajednicom, rad i realizacija projekata kao i osiguravanje vlastitog prostora za rad udruge budući da je OŠ E. Kumičića privremeno rješenje.

Osim igrokaza okupljeni su mogli poslušati pjesmu Silvije Oreški „Puštam sve“ i nastup grupe „Otkazani let“ s pjesmom „Osmjeh mi daj“ nakon čega je druženje nastavljeno obilaskom prostorija u kojima će Udruga Vretenac privremeno djelovati i domjenkom. (www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content