Susret slatinskog gradonačelnika s djecom u Dječjem tjednu

TZ grada Slatine nastavlja s radionicama u sklopu provedbe projekta Izrade Plana razvoja turizma Grada Slatine
10/10/2019
VIII. IZMJENE I DOPUNE PLANA NABAVE 2019. – GRAD SLATINA
11/10/2019

Susret slatinskog gradonačelnika s djecom u Dječjem tjednu

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna koji traje od 7. do 11. listopada, danas je gradonačelnik Grada Slatine uz predsjednicu Društva „Naša djeca“ Slatina Snježanu Pačarić, primio predstavnike slatinskih dječjih vrtića Zeko i Suncokret, te predstavnike Dječjeg foruma Mladost koji djeluje pri OŠ Eugena Kumičića Slatina i Dječjeg foruma Osmijeh koji djeluje pri OŠ Josipa Kozarca Slatina.

– Dječji tjedan obuhvaća niz aktivnosti koje su započele zajedničkim crtanjem na asfaltu u Parku 136. slatinske brigade ispred zgrade Gradske uprave, rekla je predsjednica DND Snježana Pačarić zahvalivši se gradonačelniku na dosadašnjoj potpori i brizi za djecu.

Osim ove zajedničke aktivnosti članovi Dječjeg foruma Mladost koji djeluje pri OŠ Eugena Kumičića Slatina tijekom Dječjeg tjedna snimili su radijsku emisiju na temu mota Dječjeg tjedna koji glasi „Ljubav djeci prije svega“. U suradnji s Radio Slatinom forum i inače priprema emisije pod nazivom „Nek se čuje naš glas“, a između ostaloga povodom 30. obljetnice Konvencije o dječjim pravima, članovi Dječjeg foruma Mladost 19. i 20. studenog sudjelovat će na sjednici Hrvatskog sabora gdje će saborskim zastupnicima i članovima drugih foruma predstavili svoj rad.
Sutra 11. listopada djeci će u gradu dijeliti balone s porukama djece, a odraslima poruke djece u obliku letaka. Na taj način žele potaknuti djecu i odrasle da više promišljaju o djeci i njihovim pravima. Isto tako, zahvalu gradonačelniku Ostrošiću, što se zalaže za svu djecu i njihovo bolje i ljepše djetinjstvo uputile su Lana Kožić i Veronika Vilk u pratnji svoje voditeljice Ivane Strupar i ravnateljice Božice Majhen, te uz nadu da će ubuduće još više slušati glas djece, izrazile želju da se u Slatini izgradi bazen za ljepše i sadržajnije provođenje ljetnih praznika, te biciklističke staze kako bi se povećala sigurnost djece u prometu.

Lucija Veriga i Iva Jukić u pratnji voditeljice Darije Živković predstavile su rad Dječjeg foruma Osmijeh pri OŠ Josipa Kozarca Slatina koji će ove godine svoje aktivnosti temeljiti na dječjim pravima. Tako će na tu temu široj javnosti govoriti u radijskoj emisiji koja je dogovorena u studenom ove godine.
Članovi Foruma uz niz školskih aktivnosti sudjeluju i u volonterskom klubu. Naime ove je godine potpisan ugovor s Volonterskim centrom u Zagrebu te je Dječji forum Osmijeh započeo s radom na projektu imena “Volontiranje je snaga za održivi razvoj“ u sklopu kojega se planira razviti po dva kurikuluma za osnovne i srednje škole, kroz niz radionica o volontiranju, nenastavnoj komunikaciji i zaštiti okoliša u kojima će sudjelovati i nastavnici i djeca.

Dječji vrtić Suncokret tradicionalno Dječji tjedan obilježava svakodnevnim aktivnostima s djecom i za djecu. Do sada su sudjelovali u zajedničkom crtanju na asfaltu, družili se sa slatinskim vatrogascima, a organizirano je i druženje s mališanima iz Područnog odjela vrtića u Mikleušu. U vrtiću je za djecu pripremljen i salon uljepšavanja u suradnji s roditeljima polaznika s kojima će Dječji tjedan i završiti jednim zajedničkim druženjem koje će rezultirati malom kazališnom predstavom, a u pripremi su već i aktivnosti za sljedeći tjedan čija će okosnica biti Dani kruha. Kako provode dane u vrtiću ispričale su Aria Hrala i Mirjam Brzica u pratnji ravnateljice Snježane Dupan Lovrić koja je tom prigodom čestitala Gradu Slatini i DV Zeko na idejnom projektu proširenja jaslica.

Dječji vrtić Zeko također je osmislio niz aktivnosti tijekom Dječjeg tjedna kao i brojne radionice na temu jeseni gdje su mališani čak pripremali i bučnice kako bi se što više upoznali s darovima jeseni, a cijela će se priča uklopiti u veliku manifestaciju povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, čemu se djeca jako vesele, rekli su nam mališani iz skupine Jagodice Emili Koić i Lovro Švamberger.
Osim toga DV Zeko priprema i CAP program, odnosno program namijenjen prevenciji nasilja nad i među djecom, u sklopu kojega su odgojiteljice sudjelovale na edukacijama u suradnji s Udrugom roditelja Korak po korak iz Zagreba. U programu je sudjelovalo sedam odgojiteljica DV Zeko kojima su se pridružile i odgojiteljice DV Suncokret, koje će u završnoj fazi kroz igrokaze pristupiti polaganju certifikata i postati CAP-ove pomagačice te će u vrtićima na području Virovitičko-podravske županije provoditi CAP program, istaknula je ravnateljica Sanela Valpovac.

Gradonačelnik Ostrošić nije krio zadovoljstvo radom vrtića, dječjih foruma i općenito slatinskih osnovnih škola, te izrazio nadu da će Grad Slatina uz sve ono što već za djecu Slatine i prigradskih naselja čini, što je rezultiralo dobivanjem počasne titule Grada prijatelja djece, kroz buduće planirane projekte uspjeti ostvariti i pojedine želje koje su izrazila djeca tijekom susreta.
(www.radioslatina.hr)