Potpisan ugovor za izgradnju Sunčane elektrane Medinci

Priredba Društva “Naša djeca”
15.05.2015.
Završen 12. glazbeni tjedan
16.05.2015.

Potpisan ugovor za izgradnju Sunčane elektrane Medinci

U petak, 15. svibnja, u maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije održano je potpisivanje Ugovora za izgradnju i nadzor Sunčane elektrane Medinci između Virovitičko-podravske županije kao naručitelja, tvrtki izvođača radova WORKING d.o.o. iz Varaždina i KOGRAD iz Pitomače te NNM ENERGETIKE d.o.o., koja će vršiti stručni nadzor. Potpisivanju su, uz župana Tomislava Tolušića i predstavnike tvrtki izvođača radova, prisustvovali i predsjednica Županijske skupštine Ana-Marija Petin, zamjenici župana Sanja Bošnjak i Zdravko Dijaković, gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš te predstavnici partnera na projektu – Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Razvojne agencije VIDRA i Srednje škole Marka Marulića Slatina.

Osim što je riječ o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, zemljište na kojem će elektrana biti postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kupusa, paprike, tikvice i peršina.

Elektrana je jedinstvena u Republici Hrvatskoj, a vjerojatno i Europi po inovativnom sustavu gradnje. Riječ je o vrlo dobroj priči i kada govorimo o obnovljivim izvorima energije. Elektrana od pola megavata je trenutačno jedna od najvećih u Virovitičko-podravskoj županiji te će zasigurno poboljšati kvotu koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine. – naglasio je župan Tomislav Tolušić.

Izgradnja Solarne elektrane Medinci u sklopu projekta ,,Sinerot“, vrijedna je 6,4 milijuna kuna, a sufinancirana je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (80 %) i sredstvima Virovitičko-podravske županije (20 %). Gradnja će započeti kroz desetak dana, a do kraja godine elektrana će biti u punom pogonu.

Ova će poljoprivredno-energetska cjelina imati i još jednu funkciju – poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju „Sinerot“ proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije. Jedan od ciljeva je i doprinos razvoju poljoprivrednih stručnjaka na području županije, što će se postići kroz suradnju s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, koji je ujedno i partner na projektu. (www.vpz.hr)

naslovna

Skip to content