Potpisan ugovor za izgradnju Sunčane elektrane Medinci

Priredba Društva “Naša djeca”
15.05.2015.
Završen 12. glazbeni tjedan
16.05.2015.
Priredba Društva “Naša djeca”
15.05.2015.
Završen 12. glazbeni tjedan
16.05.2015.

Potpisan ugovor za izgradnju Sunčane elektrane Medinci

U petak, 15. svibnja, u maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije održano je potpisivanje Ugovora za izgradnju i nadzor Sunčane elektrane Medinci između Virovitičko-podravske županije kao naručitelja, tvrtki izvođača radova WORKING d.o.o. iz Varaždina i KOGRAD iz Pitomače te NNM ENERGETIKE d.o.o., koja će vršiti stručni nadzor. Potpisivanju su, uz župana Tomislava Tolušića i predstavnike tvrtki izvođača radova, prisustvovali i predsjednica Županijske skupštine Ana-Marija Petin, zamjenici župana Sanja Bošnjak i Zdravko Dijaković, gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš te predstavnici partnera na projektu – Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Razvojne agencije VIDRA i Srednje škole Marka Marulića Slatina.

Osim što je riječ o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, zemljište na kojem će elektrana biti postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kupusa, paprike, tikvice i peršina.

Elektrana je jedinstvena u Republici Hrvatskoj, a vjerojatno i Europi po inovativnom sustavu gradnje. Riječ je o vrlo dobroj priči i kada govorimo o obnovljivim izvorima energije. Elektrana od pola megavata je trenutačno jedna od najvećih u Virovitičko-podravskoj županiji te će zasigurno poboljšati kvotu koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine. – naglasio je župan Tomislav Tolušić.

Izgradnja Solarne elektrane Medinci u sklopu projekta ,,Sinerot“, vrijedna je 6,4 milijuna kuna, a sufinancirana je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (80 %) i sredstvima Virovitičko-podravske županije (20 %). Gradnja će započeti kroz desetak dana, a do kraja godine elektrana će biti u punom pogonu.

Ova će poljoprivredno-energetska cjelina imati i još jednu funkciju – poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju „Sinerot“ proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije. Jedan od ciljeva je i doprinos razvoju poljoprivrednih stručnjaka na području županije, što će se postići kroz suradnju s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, koji je ujedno i partner na projektu. (www.vpz.hr)

naslovna

Skip to content