Središnje euharistijsko slavlje povodom blagdana sv. Josipa predvodio generalni vikar Požeške biskupije Josip Krpeljević

U Pitomači održana sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika VPŽ
19.03.2018.
Savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za pripremu i provedbu postupka javne nabave „Opskrba električnom energijom – Zajednička nabava”
20.03.2018.

Središnje euharistijsko slavlje povodom blagdana sv. Josipa predvodio generalni vikar Požeške biskupije Josip Krpeljević

19. ožujka u Slatini se slavi blagdan sv. Josipa zaštitnika grada Slatine, Župe sv. Josipa i domovine Hrvatske.
Tom prigodom u slatinskoj crkvi sv. Josipa održana je duhovna obnova od 16. do 18. ožujka što je prema riječima župnika Dragana Hrgića bila prigoda za zaustaviti se na trenutak i vidjeti kako stojimo sami sa sobom, gdje se nalazimo i kamo želimo poći, kako je u našem srcu… te kroz velike biblijske likove pokušati dublje zaroniti u otajstva naše vjere i u vlastito srce.

 Sveti Josip, zaručnik je Marijin i Isusov hranitelj. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda.
Josip je bio potomak iz Davidova kraljevskoga roda te je po njemu i Isus bio Davidov potomak. Radio je kao siromašni tesar iz Nazareta i u njegovoj je blizini Isus proveo svoje djetinjstvo i mladost, živeći jednostavnim radničkim životom.
Bio je pobožan čovjek, znao je ići pravim putem. Imao je plemenitu dušu. Primio je Mariju i Isusa pod svoj krov, pratio ih kroz život i branio, prehranjivao ih je radom svojih ruku. Po duši je bio pravednik, tj. svetac, po dostojanstvu Marijin suprug, muž nebeske kraljice, a po zanimanju othranitelj Isusa, Sina Božjega. Bio je ponizan, skroman i šutljiv, nikada se nije uzdizao ili hvalisao pred ljudima.
Kršćani slave Josipa, Marijinog zaručnika i Isusova poočima kao  sveca i kao Božjeg odabranika, kome je Bog povjerio da bude glava nazaretske obitelji u kojoj se ostvarilo Isusovo utjelovljenje.

Središnje euharistijsko slavlje povodom blagdana sv. Josipa u Slatini predvodio je generalni vikar Požeške biskupije Josip Krpeljević.

Na početku je župnik Dragan Hrgić pozdravio nazočne redovnice, svećenike, generalnog vikara Požeške biskupije Josipa Krpeljevića uputivši mu ujedno pozdrave i molitve za požeškog biskupa Antuna Škvorčevića koji zbog bolesti nije mogao doći, zatim pomoćnika ministra branitelja Nenada Križića, predsjednika Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Mirana Janečića i predsjednika Vijeća Grada Slatine Daria Vrbasliju, te sve vjernike.

Generalni vikar Požeške biskupije Josip Krpeljević u svojoj se propovjedi osvrnuo na tri karakteristike sv. Josipa, zaštitnika obitelji, pravednika i radnika, te između ostaloga naglasio:
“Negdje smo kao ljudi, kršćani zakazali u tome bitnom jer nasilja je sve više i mi se moramo kao ljudi, kao katolici sabrati, i evo onoga kome prvome trebamo moliti, zaštitniku obitelji, sv. Josipu kako bi zlu zatvorili vrata svoga srca. Pozivam vas upravo na tu molitvu, da se tu negdje pokrenemo kao društvo, da vratimo molitvu svojoj obitelji…

Ako smo na išta osjetljivi kao ljudi, onda je to nepravda, ona tako boli i tako peče. Biblijska pravednost je ispravan odnos prema Bogu, gdje Josip kaže Bože ostavljam tebi tvoje a ja ću već u svom životu pronaći svoj put. Naučio je Isusa da se treba pravedno odnositi prema ženama i djeci. Tu se rađa revolucija toga odnosa prema slabom, prema potlačenom, eto vidite tu finoću tu pravednost, dakle taj odnos prema Bogu koji se onda preljeva u pravi odnos prema bližnjemu, prema ženi, prema djeci, susjedima, prijateljima, prema svome narodu, sve je to od Josipa…

Nije li trenutak da danas na svetkovinu sv. Josipa u svoje molitve uključimo i to, Josipe radniče hajde ti nas prosvijetli, od onih najodgovornijih do svakog od nas najmanjega, svima nam prosvijetli pamet i pokreni nas da se negdje kao društvo organiziramo, pa da negdje krenemo, pa da kažemo hajdemo stvarati takve uvjete da bude posla, jer mi smo vrijedan narod…”

Na kraju euharistijskog slavlja zahvalio sa domaćinu, župniku Draganu Hrgiću te pohvalio njegov rad u župi, a vjernicima zaželio puno radosti u krugu njihovih  obitelji na proslavi nebeskog zaštitnika, uz molitvu na zagovor sv. Josipa i božji blagoslov da svi budemo bolji zaštitnici jedni drugima, pravedniji jedni prema drugima i da budemo svi skupa marljiviji radnici.(www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content