Završena opsežna rekonstrukcija Mlinske ulice
23.04.2015.
Izmjene Plana nabave za 2015. godinu
23.04.2015.
Završena opsežna rekonstrukcija Mlinske ulice
23.04.2015.
Izmjene Plana nabave za 2015. godinu
23.04.2015.

Spomen na pjesnika Radu Brajnovića

Prije godinu dana preminuo je Rade Brajnović, ugledni pjesnik i pisac, dugogodišnji učitelj u Čađavici. U spomen na Radu Brajnovića naziv je književne večeri što su je zajednički organizirali slatinski Ogranak Matice hrvatske i Gradska knjižnica i čitaonica održane u prostoru knjižnice uz prisustvo obitelji prerano preminulog pjesnika, kolega, prijatelja i štovatelja.

Pozdravljajući nazočne, Ana Knežević, ravnateljica knjižnice, istaknula je kako nije slučajnost da se upravo na Dan hrvatske knjige i uoči Svjetskog dana knjige organizira večer sjećanja na Brajnovića. U ime Matice hrvatske Ogranka Slatina njegov književni opus predstavila je Zorica Varga istaknuvši kako su odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta neke Brajnovićeve pjesme uvrštene u školske čitanke. – Taj samozatajan, skromni i nesebičan čovjek u duši je ostao dječak. Radni je vijek proveo u školi radeći s djecom koja su imala sreću što im je učitelj bio Rade Brajnović. Svoj istančani jezik i smisao za kreativnost prenio je on na svoje učenike – rekla je Varga.

Na književnoj su večeri stihove Rade Brajnovića recitirale učenice OŠ D. Trstenjaka iz Čađavice, Nikolina Molnar (Udaljena zvijezda), Ines Švajger (Nevidljivi dječak), Ana Cvetičanin (Selo Čađavica), Petra Piskač (Trešnja) i Barbara Švajger (Eko pjesma).

Ksenija Vujanović-Juras u svom je obraćanju nazočnima podsjetila kako je Mala slatinska biblioteka slatinske Matice hrvatske pokrenuta sa željom afirmiranja građanskog identiteta slatinskoga kraja i u godinama postojanja prerasla je u malu „nakladničku kuću“ u kojoj je Rade Brajnović ostavio značajan trag.

Brajnović je prekratko boravio s nama. Sudjelovao je u odgoju i obrazovanju brojnih naraštaja djece. Prenosio je na njih interes za govornu i pisanu našu prekrasnu hrvatsku riječ. Na sreću, bolest ga nije omela u još plodonosnijem stvaranju nezaboravnih stihova pa je tako u tom životnom periodu učitelja zamijenio pjesnik. Iskreno se nadam kako će još mnogi novi naraštaji u njegovim stihovima i dalje pronalaziti ljepotu i ljubav – rekla je Vujanović-Juras. Bivša učenica Rade Brajnovića Marija Kenjerić na kraju je književne večeri pročitala pjesmu „Čovjeku pjesniku“ posveću svome učitelju. (www.icv.hr)

Skip to content