Slatinsko ljeto: Od koncerata i predstava do nezaboravnih prirodnih ljepota

U tijeku su prijave za 9. županijsko natjecanje orača koje će se održati 9. kolovoza u Kapincima u općini Sopje
24.07.2013.
Održana početna konferencija projekta SWEET čiji je nositelj VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ
25.07.2013.
U tijeku su prijave za 9. županijsko natjecanje orača koje će se održati 9. kolovoza u Kapincima u općini Sopje
24.07.2013.
Održana početna konferencija projekta SWEET čiji je nositelj VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ
25.07.2013.

Slatinsko ljeto: Od koncerata i predstava do nezaboravnih prirodnih ljepota

Posjetitelje koji ovog ljeta navrate u Slatinu, grad prvog hrvatskog pjenušca, zacijelo će ugodno iznenaditi sadržaj kulturnih, zabavnih i sportskih događanja u tom gradu. U Slatini ljeti sve pršti od veselih tonova glazbenika koji nedjeljom sviraju na glavnom gradskom trgu, smijeha djece tijekom kazališnih predstava, stidljivih pogleda zaljubljenih školaraca u slatinskom kinu, navijanja na sportskim natjecanjima… I Zavičajni muzej otvara nedjeljom svoja vrata svima koji žele posjetiti izložbe i stalne postave toga kulturnog slatinskog doma.

Turistička zajednica grada Slatine organizira Slatinsko kulturno ljeto već više od 15 godina. Uz pomoć Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine, Pučkog otvorenog učilišta Slatina, Zavičajnog muzeja, Gradske knjižnice i čitaonice svakog ljeta Slatina postaje riznica kulture i događanja različitih sadržaja ne samo u županiji, već i u cijeloj regiji.

Ove godine Slatinsko kulturno ljeto započelo je 30. lipnja s predstavom „Od unuka do djeda – Obiteljska abeceda“ kazališta Šareni svijet. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš, koji je tom prigodom uručio zahvalnice slatinskim sudionicima HTZ natječaja „Volim Hrvatsku.

Bogati program ovogodišnjeg Slatinskog ljeta protezat će se kroz cijeli srpanj i kolovoz, a 31. kolovoza Grad Slatina organizirat će „Slatinsku dobrodošlicu“ – glazbeno-scenski program projekta „Od carske željeznice do održivog razvoja turizma“, u kojem sudjeluje zajedno s gradom Našice i mađarskim gradom Szentlorinc. Manifestacija završava svečanim zatvaranjem u sklopu kojega će se održati proslava Dana Grada Slatine 1. rujna, kada će se u parku 136. Slatinske brigade održati Drugi sajam rukotvorina KREUS, tradicionalno peto po redu natjecanje beba u puzanju te hrvačko natjecanje.

Osim bogatih kulturnih, zabavnih i sportskih događanja, Slatina u svojoj okolici ima brojne vrijedne destinacije koje svakako treba posjetiti. Jednja od njih je je stoljetno turističko-ekološko imanje Višnjica, koje je bilo nacionalni pobjednik za Europsku destinaciju izvrsnosti – EDEN 2010./2011. godine. Na imanju okruženom predivnim perivojem lipa, kestena i bora, uz veličanstvena stabla javora, duda i ostalih egzota, smještena je jedina ergela arapskih konja u Hrvatskoj, a na obližnjoj Pustari „Zidine“ nalazi se najveće uzgajalište jelena lopatara u našoj zemlji.

U samom srcu imanja nalazi se restoran s velikom terasom, gdje se u čarobnom miru može uživati u brojnim gastronomskim delicijama. Ljubitelji biljnog svijeta svakako bi trebali vidjeti Arboretum Lisičine, pravi raj različitih autohtonih i alohotnih biljnih vrsta koji se nalazi sjeverozapadno od sela Lisičine, na putu od Slatine prema Voćinu. Od atrakcija slatinskog kraja tu su još i dvorac Grofa Janka Draškovića iz 19. stoljeća, park šuma Jankovac, jezero Javorica te jedinstveni slatinski mamutovac. (vecernji.hr)

Skip to content