Slatinska „Dika“ danas slavi 54. rođendan

Konačni rezultati drugog kruga glasovanja za izbor gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Slatine
04.06.2021.
Denis Ostrošić drugi put preuzeo dužnost gradonačelnika Slatine: Nema pauze, nastavljamo s projektima
08.06.2021.
Konačni rezultati drugog kruga glasovanja za izbor gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Slatine
04.06.2021.
Denis Ostrošić drugi put preuzeo dužnost gradonačelnika Slatine: Nema pauze, nastavljamo s projektima
08.06.2021.

Slatinska „Dika“ danas slavi 54. rođendan

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Dika“ Slatina osnovano je 5. lipnja 1967. godine, na inicijativu pok. Josipa Ostrošića i nekoliko istomišljenika. Tih je godina prof. Ostrošić prestao plesati u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, te se vratio u Slatinu. Kako je bio čvrsto povezan s tradicijskom pjesmom i plesom te čuvanjem hrvatske folklorne baštine tu je svoju strast prenio brojnim Slatinčanima koji su se rado uključili u rad novoosnovanog KUD-a koji je sve do devedesetih godina okupljao i više stotina aktivnih članova. KUD je djelovao kroz pjevački zbor, tamburašku i folklornu sekciju, a imao je i dvadesetak nastupa godišnje. Članovi „Dike“ bili su rado viđeni gosti na mnogim pozornicama gdje su plijenili pozornost prekrasnim narodnim nošnjama i kvalitetnim instrumentima, te raznovrsnim repertoarom.

Prije osnivanja Dike u Slatini je, u poslijeratnom razdoblju djelovalo više društava, a RKUD Dika od 5. lipnja 1973. nosi naziv Bratstvo.

1990. godine, nakon promjena u državi i ratnih prilika izbijanjem Domovinskog rata, društvo prestaje s radom. Inicijativa za obnavljanjem rada realizirana je tek 2006. i tada je obnovljeno društvo pod starim nazivom Dika, čiji je prvi predsjednik bio Oliver Jukić – jedan od osnivača. Društvo, na sjednici održanoj 18. siječnja 2018. na prijedlog tadašnjeg predsjednika Daria Vrbaslije, mijenja naziv u Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Dika Slatina.

U proteklih nekoliko godina „Dika“ je, pod vodstvom različitih voditelja, imala brojne vrlo zapažene nastupe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji (Subotica – Dužijanca 2014.), Makedoniji (Folklorni festival Ohrid 2013.) i Poljskoj (Festival južnoslavenskih kultura – Boleslawiec 2014.). Na državnoj smotri u Čakovcu, u katogoriji koreografiranog folklora „Dika“ se izborila za 3 mjesto.
U prigodi 50. obljetnice osnivanja „Dika“ je za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Grada, osobito za uspjehe na unapređivanju u području kulture i očuvanja tradicije nagrađena javnim priznanjem, te je dobitnik Zlatne plakete Grada Slatine.

HKUD „Dika“ Slatina danas broji četrdesetak aktivnih članova koji djeluju u nekoliko sekcija: plesni folklorni ansambl, tamburaški sastav i mješoviti vokalni sastav, koji nastavljaju njegovati baštinu slatinskog kraja ali i ostalih krajeva lijepe naše, tako da pleše koreografirane spletove plesova i pjesama Slavonije (požeška kotlina, Bizovac, Sopje, Našice, Voćin), Posavine, Podravine, Baranje, Međimurja i Bačke.

Prema riječima trenutačne predsjednice Anđele Božičković protekla godina bila je izuzetno teška zbog situacije s koronavirusom. Budući da nije bilo proba, niti nastupa, radilo se ono što se moglo i smjelo, tako su članovi „Dike“ radili na obnavljanju i kompletiranju narodnih nošnji.

– S ponosom možemo reći da smo kompletirali žensku narodnu nošnju slatinskog kraja, kao i mušku narodnu nošnju za naše plesače i svirače. Osim toga u posjedu smo i međimurske, posavske i bunjevačke narodne nošnje. Uređen je i prostor koji koristimo za spremanje našeg „blaga“, – rekla je predsjednica Božičković izrazivši i ovom prigodom zahvalu Gradu Slatini na potpori pri opremanju prostora tako i nabavi narodnih nošnji.

– Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Dika“ Slatina organizator je Međunarodne slatinske smotre folklora i koncerta tradicionalnih crkvenih pjesama, a osim toga rado organiziramo i sudjelujemo na raznim radionicama, kao i crkvenim svečanostima. Stoga se nadamo da će mjere uskoro popustiti te ćemo moći nastaviti s održavanjem proba, te proslaviti i ovu obljetnicu onako kako najbolje znamo, pjesmom i plesom na slatinskoj pozornici, – zaključila je predsjednica Anđela Božičković, te pozvala sve zainteresirane da se priključe u rad „Dike“.

– Dobro su došli i plesači i svirači, osobito mladi kojima želimo prenijeti svo naše znanje kako bi se tradicija slatinskog folklora pronosila kroz nove generacije, – dodala je.

Čestitke na 54. obljetnici osnutka članovima slatinske „Dike“ uputio je gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.

– Hvala vam na vašoj ustrajnosti i napornom radu, na čuvanju tradicijskih vrednota slatinskog kraja. Svojim nastupima postali ste svojevrstan brend Slatine koji ljepotu njezine kulturne baštine pronosite diljem Hrvatske i inozemstva, a bili ste vrijedni i u ovo teško Covid doba. Stoga vam želim puno uspjeha u daljnjem radu, budite i dalje čuvari naše folklorne tradicije. S nestrpljenjem očekujemo vaš prvi nastup nakon ove duge pauze kada ćete zablistati u novim narodnim nošnjama, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.
(www.radioslatina.hr)

HKUD “Dika” Slatina

Iz foto albuma pok. Josipa Ostrošića – Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado

Skip to content