Slatinčani obilježili Dan sjećanja na herojski grad Vukovar i Škabrnju

U Slatini obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci – Dan Palčića
17.11.2023.
Gradska razvojna agencije Slatine cjelodnevnim programom svečano obilježila 20. obljetnicu svoga djelovanja
21.11.2023.
U Slatini obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci – Dan Palčića
17.11.2023.
Gradska razvojna agencije Slatine cjelodnevnim programom svečano obilježila 20. obljetnicu svoga djelovanja
21.11.2023.

Slatinčani obilježili Dan sjećanja na herojski grad Vukovar i Škabrnju

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i ove se godine u Slatini obilježava višednevnim programom u organizaciji Grada Slatine, a u program obilježavanja uključili su se Pučko otvoreno učilište Slatina, slatinske osnovne i srednje škole te navijačke skupine grada Slatine.

Program je započeo danas (petak) s početkom u 17:45 sati odavanjem počasti svim žrtvama Vukovara i Škabrnje, poginulim hrvatskim braniteljima i nevinim žrtvama Domovinskog rata paljenjem lampiona i molitvom ispred Križa u Parku 136. slatinske brigade.

Tako je Slatina u prigodi 32. tužne obljetnice večeras ponovno pokazala jedinstvo te se dostojanstveno i s pijetetom prisjetila svih žrtava Domovinskog rata kao i prijašnjih godina.

Upaljene lampione ispred Križa postavljenog u Parku 136. slatinske brigade u spomen na dva tisućljeća kršćanstva, položili su predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni predsjednikom Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica Tomom Grahovcem, predstavnici Grada Slatine i slatinski gradski vijećnici predvođeni obnašateljem dužnosti gradonačelnika Ilijom Nikolićem, zatim predstavnici gradskih i županijskih institucija, predstavnici političkih stranaka i građani, a molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata predvodio je župnik Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić koji je nakon tradicionalne bakljade slatinskih navijačkih skupina u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civile koji su svoje živote utkali u slobodnu i neovisnu Hrvatsku, u crkvi sv. Josipa služio svetu misu zadušnicu za žrtve Vukovara i Škabrnje.

Kako bi se priključili obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Slatini, članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ i ostali sudionici Memorijalnog ultramaratona „Glasnici istine za Vukovar“ zaustavili su se u središtu Slatine, a nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima paljenjem lampiona, nastavili su svoj put prema Vukovaru.

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja, 400 upaljenih lampiona za Vukovar i Škabrnju upalili su učenici slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića kao i Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole Slatina te ih položili uz rub glavnih prometnica počevši od samog središta grada na Trgu sv. Josipa. Po stotinu lampiona svakoj školi osigurao je Grad Slatina.

Paljenjem lampiona ispred svojih domova, obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje priključili su se i brojni građani Slatine i prigradskih naselja.

Sutra, na sam Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predstavnici Grada Slatine predvođeni obnašateljem dužnosti gradonačelnika Ilijom Nikolićem kao i predstavnici braniteljskih udruga sa slatinskog područja priključit će se Koloni sjećanja u Vukovaru, dok će se pojedini od njih pokloniti žrtvama Škabrnje.

Program će se nastaviti u ponedjeljak, 20. studenog projekcijom dokumentarnog filma pod naslovom  „OTKRHNUTI“, redateljice Slavice Šnur. Film je to o najvećoj ljudskoj boli, traumi ali i oprostu.
„Otkrhnuti“ govori o poginuloj djeci tijekom Domovinskog rata i boli koju njihovi roditelji nose i dan danas. Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je prema nekim podacima poginulo 402 djece, od Slavonije do Dubrovnika, koji je inače drugi grad u Hrvatskoj po broju poginule djece.

Dokumentarni film „Otkrhnuti“ bit će prikazan u velikoj kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina s početkom u 18 sati, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content