Slatina se oprostila od Dragana Bačmage

Mucalov Studio Suncokret u posjetu Slatini
12.03.2018.
U sklopu 20. obljetnice OŠ Josipa Kozarca Slatina izložba „Kreativno zajedno”
14.03.2018.
Mucalov Studio Suncokret u posjetu Slatini
12.03.2018.
U sklopu 20. obljetnice OŠ Josipa Kozarca Slatina izložba „Kreativno zajedno”
14.03.2018.

Slatina se oprostila od Dragana Bačmage

U četvrtak 8. ožujka u večernjim satima preminuo je Dragan Bačmaga (1956.-2018.) Slatinčanin koji je za sobom ostavio dubok trag za sjećanje mnogim generacijama. Kao muzejski tehničar zajedno s ravnateljicom Dragicom Šuvak oformio je Zavičajni muzej Slatina u kojemu je danas (12. ožujka) upriličena komemoracija u nazočnosti njegove obitelji, supruge Nade, sina Danijela i snahe Mirne, djelatnika slatinskog muzeja, predstavnika Grada Slatine na čelu s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, ravnatelja i predstavnika gradskih institucija, ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice Silvije Lučevnjak sa suradnicima, kustosice Gradskog muzeja Virovitica Dubravke Sabolić, te brojnih prijatelja.
Uvodne riječi putila je kustosica Martina Gavran te podsjetila nazočne kako je Dragan Bačmaga bio vrijedan čovjek spreman pomoći u bilo koje doba dana ili noći, uvijek nasmijano lice, jednom riječju „Dobri duh Slatine“.

U svojoj zahvali i sjećanju na Dragana Bačmagu ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak prisjetila se njegove vedrine i ljubavi prema glazbi, pjesme su pratile njegov život, te između ostaloga rekla:
„Pripremajući izložbu „Prozor na trijemu“  obrađujući muzejske predmete sa svojim tadašnjim mentorom Andrijom Lackovićem, uočila sam njegovu spretnost, preciznost, temeljitost i upornost da svaki predmet uredi do savršenstva. Nakon toga je položio ispit za muzejskog tehničara. Njegove zlatne ruke i od najčvršćeg željeza bile su u stanju napraviti filigran. Obrađivao je predmete od različitih metala, ali i od drveta, stare knjige, pozlatu okvira, slagao je tekstil, postavljao je izložbe, vodio goste po stalnom postavu – markantnog izgleda i spreman na šalu, prihvaćajući svakog čovjeka. Bio je član Muzejske udruge istočne Hrvatske i zajedno smo proputovali Slavonijom, Hrvatskom, obišli sve muzeje, upoznali kolege, svugdje je bio ravnopravan sugovornik i cijenjeni radnik.“

U ime Gradske uprave, Gradskog vijeća i gradskih institucija iskrenu sućut obitelji uputio je gradonačelnik Ostrošić. Prisjetio se susreta s Bačmagom (koji je svojedobno obnašao i dužnost slatinskog dogradonačelnika) i razgovora vezanih za Slatinu, te istaknuo:
„Ono što mi je bilo izuzetno drago i gdje sam osjećao jednu sjajnu toplinu i jednu izvrsnost i posebnost tog čovjeka bila je da je doista uživao u glazbi, a nadasve je volio domaće, slavonske pjesme.“

Potom su pročitani izrazi sućuti pristigli ovih dana na adresu muzeja. Komemoracija je završila sjećanjem na Dragana Bačmagu kroz fotografiju, te upisom posjetitelja u Knjigu sjećanja.

Posljednji ispraćaj uz vojne i vatrogasne počasti u nazočnosti obitelji te nekoliko stotina prijatelja i poznanika na Gradskom groblju u Slatini predvodio je župnik Župe sv. Josipa Dragan Hrgić uz asistenciju župnika Župe bl. Ivana Merza Nikole Jušića. Tom je prigodom nekoliko riječi sjećanja na Dragana Bačmagu uputio predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Slatine Branko Belošević:
„Svatko od nas pozna ga po jednom dijelu njegove osobnosti – obitelj kao vjernog supruga i brižnog oca, kolege s posla kao predanog i pouzdanog zaposlenika, prijatelji kao iskrenog prijatelja, suborci iz 136. brigade kao pravog vođu, hrabrog branitelja dragovoljca i nadasve ponosnog domoljuba, vatrogasci kao aktivnog člana, a svi zajedno kao suosjećajnu osobu spremnu pomoći bližnjemu u nevolji. Njegovo je srce bilo u domu u Vinogradskoj ulici, a radost i veselje druženja širio je oko sebe širom Slavonije i Hrvatske koje je nadasve volio.“(www.radioslatina.hr.)

no images were found

Skip to content