SIJEČANJ

Bijeli žganci i krvavice

Sastojci : krumpir, oštro brašno, voda sol, ulje ili svinjska mast, luk

Skuhati oguljeni krumpir u posoljenoj vodi. Ocijediti krumpir, zgnječiti ga do pirea sa što manje grudica. U takav krumpir, uz stalno miješanje, dodavati oštro brašno i zagrijavati na laganoj vatri dok se ne dobije gusta i ljepljiva smjesa, koja se odvaja od dna posude. Gotove žgance oblikovati žlicom i posipati mješavinom ulja i luka kojeg smo malo karamelizirali. Poslužiti uz pečene domaće krvavice.

VELJAČA

Dikino oko

Sastojci: svinjska mast, šećer, vanilin šećer, jedno jaje i jedan žumanjak, orasi, brašno, sol, pekmez od šljiva

Umijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglice i posložite ih u lagano namašćen lim ili na papir za pečenje. Vrhom kuhače napravite udubinu u sredini svake kuglice. Pecite 12–15 minuta na 180 °C. Ohladite pa rupice napunite pekmezom od šljiva.

OŽUJAK

Tački s pekmezom, posuti makom i orasima

Sastojci: glatko brašno, jaja, sol, ulje ili mast, pekmez od šljiva, orasi, mak

Zamijesite glatko tijesto od brašna, jaja, vode i malo soli. Tanko razvaljajte i narežite na pravokutnike. Na sredinu svakog stavite malo pekmeza, preklopite i zatvorite vilicom. Kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi. Ocijedite, dodajte malo ulja da se ne slijepe, i poslužite s makom i orasima.

TRAVANJ

Kuhana šunka, jaja, mladi luk

Sastojci: šunka (u komadu ili narezana), jaja, mladi luk, sol, papar
Šunku kuhajte oko 60 minuta po kilogramu mesa na laganoj vatri. Stavite je u veći lonac, prelijte hladnom vodom i po želji dodajte lovor, papar u zrnu ili klinčić. Kuhajte dok ne omekša. Ostavite da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala, zatim narežite. Jaja skuhajte tvrdo (oko 10 minuta od vrenja), ohladite, ogulite i narežite.

SVIBANJ

Šterc s mlijekom

Sastojci: oštro brašno, voda, sol, ulje ili svinjska mast, mlijeko

Zagrijte vodu sa solju i uljem/masti. U posudi s debelim dnom popržite oštro brašno do zlatnožute boje. Dolijevajte vrelu vodu uz stalno miješanje dok se ne zgusne i ne dobije zrnatu strukturu. Poslužite uz mlijeko, vrhnje ili jogurt, toplo ili hladno.

LIPANJ

Trganci sa sirom

Sastojci: glatko brašno, jaja, voda, sol, ulje ili mast, svježi kravlji sir

Zamijesite glatko tijesto. Trgajte komadiće tijesta rukom i ubacujte u vrelu posoljenu vodu. Kuhane trgance ocijedite, lagano pouljite i poslužite sa svježim sirom.

SRPANJ

Bošpor crveni

Sastojci: svinjska mast, glatko brašno, mljevena crvena paprika (slatka i ljuta), sok od rajčice, voda, sol, domaće kobasice

Na rastopljenoj masti popržite brašno do svijetlosmeđe boje. Maknite s vatre i dodajte mljevenu papriku. Brzo promiješajte pa dodajte hladnu vodu i sok od rajčice. Vratite na vatru, posolite i kratko prokuhajte. Kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok se ne zgusne u rijetku juhu/umak. Tradicionalno se poslužuje s kruhom te uz dodatke poput čvaraka, suhog mesa ili kuhane kobasice.

KOLOVOZ

Krempita slastičara Zahaneka

Sastojci: brašno, jaje, salo, ocat, sol. Nadjev: mlijeko, šećer, vanilin šećer, osam jaja, brašno

Izradite salo s brašnom i ostavite da odstoji pola sata. Od brašna, jaja, octa i malo soli zamijesite tijesto, razvaljajte ga, premažite salom i četiri puta preklopite. Podijelite na dva dijela i razvaljajte prema veličini lima. Pecite na umjerenoj temperaturi na preokrenutom limu. U malo hladnog mlijeka razmutite brašno, šećer, vanilin šećer i žumanjke, ulijte u prokuhano mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. U vruće dodajte snijeg od bjelanjaka. Toplim nadjevom premažite donju koru, gornju izrežite na četvrtine i položite na nadjev. Odmah narežite, uz povremeno vlaženje noža u vrućoj vodi. Posipajte šećerom u prahu.

RUJAN

Lovački gulaš sa žgancima

Sastojci: 600–800 g mesa divljači (srnetina, veprovina) ili svinjetine/junetine, crveni luk, češnjak, mrkva, suhi vrganji, suha slanina, crno vino, sok od rajčice, slatka i ljuta paprika, lovorov list, papar, sol, ulje ili mast, temeljac

Meso narežite na kocke veličine zalogaja. Slaninu narežite na sitne kockice. Na malo ulja ili masti pržite sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast i mekan. Dodajte nasjeckanu slaninu i pržite dok ne pusti mast i postane hrskava. Pojačajte vatru, dodajte kocke mesa i zapecite ih sa svih strana dok ne dobiju boju. Dodajte protisnuti češnjak, nasjeckanu mrkvu i začine (sol, papar, lovorov list). Kada meso dobije boju, podlijte crnim vinom i pustite da alkohol ispari, a tekućina se reducira. Dodajte mljevenu papriku i sok od rajčice, promiješajte, podlijte vodom ili temeljcem da prekrije meso. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte (dinstajte) na laganoj vatri dok meso ne omekša (može potrajati 2 do 4 sata, ovisno o vrsti mesa). Po potrebi dolijevajte malo tekućine. Oko 30 minuta prije kraja kuhanja dodajte gljive narezane na ploške i kuhajte dok gulaš ne dobije gustu teksturu, a gljive omekšaju.

U loncu zakuhajte litru vode (ili mješavinu vode i mlijeka) sa žličicom soli. Kada voda prokuha, polako, u tankom mlazu, sipajte kukuruznu krupicu neprestano miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Smanjite vatru i kuhajte žgance do od 15 do 20 minuta neprestano miješajući. Za kremastiju teksturu umiješajte komadić maslaca

LISTOPAD

Valjušci s kupusom

Sastojci: kupus, krumpir, oštro brašno, sol, voda, jaja, ulje

Narežite kupus na kockice i popržite na ulju do zlatnožute boje. Posolite i popaprite.

Zamijesite tijesto od kuhanog krumpira, oštrog brašna, jaja, malo vode i soli. Oblikujte valjak, narežite jastučiće i skuhajte u vreloj posoljenoj vodi. Ocijedite i pomiješajte s kupusom.

STUDENI

Salenjaci i medenjaci

Salenjaci

Sastojci: jaje, mlako mlijeko, suhi kvasac, sol, šećer, brašno, salo, pekmez

Zamijesite mekano, ali ne pretjerano ljepljivo tijesto. Ostavite 20 minuta da odstoji. Salo podijelite na tri dijela. Razvaljajte tijesto, premažite prvim dijelom sala i preklopite. Ostavite 30 minuta. Ponovite još dvaput. Razvaljajte, narežite na kvadratiće, nadjenite pekmezom i oblikujte po želji. Pecite na 190–200 °C dok ne porumene. Posipajte šećerom u prahu.

Medenjaci

Sastojci: mekano brašno, med, svinjska mast, šećer, dva žumanjka, soda bikarbona

Zagrijte med i dodajte sodu. Umiješajte šećer pa pjenasto izradite. Zamijesite tijesto od brašna, masti i žumanjaka. Oblikujte kuglice, složite u nenamašćen lim i pecite na umjerenoj temperaturi. Prije pečenja ukrasite polovinama oraha.

PROSINAC

Prženi šaran i salata od krumpira

Sastojci (riba): šaran, sol, papar, brašno, tri jaja, krušne mrvice, ulje za prženje

Sastojci (salata): krumpir, crveni luk, ocat, ulje, sol, papar, senf po želji, peršin

Krumpir operite i kuhajte u kori u posoljenoj vodi dok ne omekša. Ocijedite ga, pustite da se malo ohladi, ogulite i narežite na ploške ili kockice. Crveni luk narežite na tanke polumjesece. Ako želite ublažiti njegovu jačinu, možete ga kratko potopiti u ocat ili posoliti, te ostaviti da odstoji 10-ak minuta prije nego ga dodate krumpiru. U posudi pomiješajte krumpir i luk. Dodajte sol, papar, ulje i ocat po želji. Lagano promiješajte. Po želji dodajte žličicu senfa ili svježeg peršina.

Odreske šarana operite, posušite papirnatim ručnikom i dobro posolite i po želji popaprite.     Pripremite tri odvojene posude i u njima, brašno, umućena jaja, krušne mrvice. Svaki komad šarana uvaljajte, brašno, jaja i na kraju u krušne mrvice. Pažljivo stavljajte paniranu ribu u vruće ulje. Pržite sa svake strane 4-6 minuta (ovisno o debljini komada), dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava. Ne pretrpavajte tavu. Gotovu ribu vadite na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi se ocijedio višak masnoće.

IMPRESSUM

Izdavač: Grad Slatina

Za izdavača: Tomo Tomić, gradonačelnik

Zahvaljujemo: Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina (ravnatelju Mladenu Graovcu, učiteljici Blaženki Kontić i učenicima škole), Sandri Jadek, Zavičajnom muzeju Slatina (kustosu Srđanu Đuričiću) i Restoranu Sekvoja. Recepti su dio kuharice „Slatinski kolači i blagdanska jela“ Jasmine Krznarić, te dio narodne predaje.

Fotografije: Kristijan Toplak

Tisak: Grafiti Becker