Škola u Brezovici dobila ime prema poginulom hrvatskom branitelju u Domovinskom ratu Tomislavu Lukačeviću.

Učenici OŠ Eugena Kumičića preuzeli nagrade za najbolje poznavanje Hrvatskog sabora
20.03.2016.
Uskrsni zeko darivo mališane iz DV Zeko
21.03.2016.
Učenici OŠ Eugena Kumičića preuzeli nagrade za najbolje poznavanje Hrvatskog sabora
20.03.2016.
Uskrsni zeko darivo mališane iz DV Zeko
21.03.2016.

Škola u Brezovici dobila ime prema poginulom hrvatskom branitelju u Domovinskom ratu Tomislavu Lukačeviću.

U subotu, 19. ožujka, u Brezovici je uz nazočnost brojnih gostiju svečano otkrivena nova ploča Područne škole Tomislava Lukačevića Brezovica. Područna škola u Brezovici, koja se nalazi u sklopu Osnovne škole Gradina, izgrađena je 2009. godine i na inicijativu Mjesnog odbora Brezovica, na čelu s predsjednikom Vjekoslavom Moslavcem, od sada će nositi ime “Osnovna škola Gradina, Područna škola Tomislava Lukačevića Brezovica”.

Svečanosti su, između ostalih, nazločili ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić, saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI Đuro Glogoški, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, načelnik Općine Gradina Dražen Peić, predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata…

Nazočnima su se prvo obratili ravnateljica Osnovne škole Gradina Ljiljana Bakić i predsjednik Mjesnog odbora Brezovica Vjekoslav Moslavac koji su, između ostaloga, govorili o razlogu promjene imena škole te ulozi poginulog branitelja u Domovinskom ratu.

Obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak između ostalog kazala je:

– Nisam poznavala pokojnog Tomislava Lukačevića, ali zahvaljujući njegovoj žrtvi, mi danas imamo Domovinu koju smo htjeli i slobodu kojoj smo težili. Na name je da to očuvamo, a to ćemo napraviti tako da i našoj djeci prenesmo znanje i činjenice o Domovinskom ratu te nikada ne zaboravimo što je on značio za sve nas.

Saborski zastupnik Josip Đakić nazočnima je, između ostaloga, rekao:

– Danas kad ova područna škola počinje nositi ime jednoga od ljudi koji su svoj život dali za slobodu i suverenost Republike Hrvatske, pokazujemo da oni koji su se žrtvovali za nas imaju mjesto među velikanima hrvatske povijesti. Uvijek s nama moraju živjeti oni koji su svoj život dali za Domovinu – naglasio je Josip Đakić.

Ministar Tomislav Tolušić obratio se nazočnima riječima:

– Ovo je jedan simboličan čin koji financijski ne košta ništa, a smatram da je vrijedniji nego cijela ova škola, a i sve škole koje smo napravili u zadnjih dvadestak godina. U zadnjih samo 8 godina napravili smo dvadesetak ovakvih istih škola, a ne bismo napravili niti jednu da 90-ih nije bilo Tomislava i ostalih tisuća naših branitelja koji su poginuli ili onih koji su preživjeli i ostali ranjeni. O našoj povijesti, o Domovinskom ratu, svi vi ovdje znate puno. Pitanje je koliko će o tome znati naša djeca. Zadnjih godina počelo se zaboravljati hrvatske branitelje i Domovinski rat, a nadam se da će sada krenuti nabolje i da ćemo te stvari ispravljati – rekao je Tolušić.

Novu ploču Područne škole Tomislava Lukačevića Brezovica otkrila su djeca koja pohađaju školu i majka pokojnog Tomislava.

– Navik on živi, ki zgine pošteno – riječi su koje su se mogle čuti na završetku svečanosti, a zasigurno će i novo ime područne škole pridonijeti da ostane sjećanje na pokojnog Tomislava Lukačevića. (www.vpz.hr)

no images were found

Skip to content