Sjednica Županijske skupštine VPŽ: Poljoprivrednici ogorčeni postupcima Vlade i Ministarstva poljoprivrede…

Jedinstvena karta Županije: Sva poduzeća i poduzetničke zone na jednom mjestu
10.09.2013.
Rekordnih 1.400 natjecatelja jurilo Slatinom na tradicionalnoj ”Utrci ulicama Grada Slatine”
10.09.2013.
Jedinstvena karta Županije: Sva poduzeća i poduzetničke zone na jednom mjestu
10.09.2013.
Rekordnih 1.400 natjecatelja jurilo Slatinom na tradicionalnoj ”Utrci ulicama Grada Slatine”
10.09.2013.

Sjednica Županijske skupštine VPŽ: Poljoprivrednici ogorčeni postupcima Vlade i Ministarstva poljoprivrede…

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici održana je tematska sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije. Tema sjednica bila je aktualno stanje u poljoprivredi na području Virovitičko-podravske županije. Sjednicu je vodila predsjednica Skupštine Ana-Marija Petin, a sjednici su, između ostalih nazočili sabroski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, zamjenici župana Sanja Bošnjak i Igor Pavković, potpredsjednici Županijske skupštine Mato Bubaš i Davor Butorac, vijećnice i vijećnici Županijske skupštine, pročelnice i pročelnici Upravnih odjela Virovitičko-podravske županije, gospodarstvenici i poljoprivrednici s područja Virovitičko-podravske županije… Vijećnici koalicije SDP – HNS LD – HSPD izostali su sa sjednice.

Na sjednici se nazočnima prvi obratio župan Tomislav Tolušić, koji je naglasio kako se danas u svim slavonskim županijama održavaju sjednice županijskih skupština na temu aktualnog stanja u poljoprivredi, te da je krajnje vrijeme da se problemi poljoprivrednika počnu riješavati.

Prezentaciju o mjerama Ministarstva poljoprivrede i plaćanjima ulaskom Hrvatske u Europsku uniju održao je pročelnik Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Virovitičko-podravske županije Tugomir Majdak, a nazočnima je o apliciranim i projektima u pripremi govorila zamjenica župana Sanja Bošnjak.
O problemima poljoprivrednih proizvođača govorili su predstavnici poljoprivrednika, poljoprivrednih udruga, mljekara, proizvođača meda, povrtlara, voćara i gospodarstvenika. Nazočnima se obratio i saborski zastupnik Josip Đakić koji je osudio politiku vladajuće strukture i Ministarstva poljoprivrede da ne brinu dovoljno o poljoprivrednicima, da su troškove i režije podigli u nebesa te da vode poljoprivredu u propast. Saborski zastupnik Igor Češek u svojem obraćanju skupštini istaknuo je važnost izrade Strategije za razvoj poljoprivrede i osudio nebrigu države za poljoprivredu.

Zaključci tematske sjednice Županijske skupštine:
– Poljoprivreda, ali i s njom povezane djelatnosti od posebnog su značaja za gospodarski i ukupan razvoj Virovitičko-podravske županije koja po svojim prirodnim i drugim osobitostima predstavlja izraziti agrarno područje.

– Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju u velikoj mjeri promijenili su se uvjeti poslovanja gospodarskih subjekata u poljoprivredi, uključujući i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivrednika uopće. Sva pitanja poljoprivredne politike uređena su pravnom stečevinom EU koja se promjenjuje kao pozitivni propis u RH. U takvim uvjetima korištenje poticajnih sredstava europskih fondova namijenjenih poljoprivredi uvjetovano je izradom strategije razvoja poljoprivrede koja se međutim nije do danas donijela te Skupština izražava zabrinutost zbog izostanka potrebnih aktivnosti vezanih za pripremu i donošenje mjera ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine usklađenu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Prema ispregovaranim pozicijama RH od iduće godine iz sredstava EU za ruralni razvoj pripada omotnica od 333 milijuna EURA po godini, ali uvjet za korištenje ovih sredstava je usvojena Strategija razvoja poljoprivrede, te odgovornost za nedonošenje ove Strategije leži isključivo na Vladi Republike Hrvatske i resornom ministarstvu. Nastavno na ovu činjenicu na ovim tijelima leži i odgovornost da RH neće moći povući odobrena sredstava EU te se neće moći niti raspisivati javni natječaji od 1. 1. 2014. godine za korištenje ovih sredstava te realno postoji opasnost da ćemo sredstva za iduću godinu propustiti, što će imati nesagledive posljedice za hrvatsku poljoprivredu njezine nositelje. Županijska skupština posebno naglašava potrebu da je neophodno provoditi permanentnu edukaciju poljoprivrednih proizvođača o poljoprivrednoj politici EU te svim uvjetima koje ona propisuje u odnosu na ovu gospodarsku granu, ali i udruživanje nositelja proizvodnje kako bi oni bili što konkurentniji europskim proizvođačima.

– Traži se od Vlade RH da, zbog okolnosti u kojima se nalaze hrvatska poljoprivreda u državnom proračunu osigura maksimalno moguća sredstva za iduću godinu kako je to propisano zakonom o potporama . Ovo posebno iz razloga što su se u ovoj godini dogodile radikalne promjene na burzama poljoprivrednih proizvoda, prinosi su izrazito podbacili , drastičan je pad cijena, a sve su to okolnosti na koje naši poljoprivrednici nisu mogli utjecati i u kojima će ostvarivati samo gubitke.

– Traži se od Vlade Republike Hrvatske da se ispravi očita nepravda učinjena u postupku isplate državnih potpora za prošlu godinu, jer su primjerice ratari, voćari i povrtlari bili diskriminirani i primili za oko 37% umanjen iznos potpora, što je protuzakonito te se za one koji su takove radnje prouzročili zahtjeva odgovornost i sankcioniranje.

– Novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu kojim je sveukupno odlučivanje o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem stavljenu u nadležnost tijela središnje države, favoriziraju se veliki sustavi koji u odnosno na seljaka i OPG imaju prednost u svakom pogledu. Ovakvo rješenje postojećeg zakona nedopustivo je i imat će trajne posljedice u odnosu na ruralni razvoj i razvoj sela uopće, koje neće moći postati korisnik državnog poljoprivrednog zemljišta, iako je u proteklim godinama zemljišnom politikom omogućeno da seljacima i poljoprivrednim gospodarstvima dobivanjem državnog poljoprivrednog zemljišta na duži rok kroz zakup ili prodaju osiguraju stabilniji uvjeti proizvodnje što je potaklo da su se i njihova ulaganja znatno povećala osuvremenjivanjem novom mehanizacijom, izgradnjom suvremenih farmi, podizanjem novih nasada voćaka staklenika, plastenika i dr. Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu sav taj trud i ulaganja baca u vodu i realno prijeti opasnost da će takvom neodgovornom i nestručnom politikom seljak i selo biti dovedeno na rub propasti.

– Županijska skupština također ocjenjuje da je u izradi programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine nužno uspostaviti kvantitativno i kvalitativno partnerstvo kao i osigurati javnu raspravu u postupku njegove izrade i donošenja
(vpz.hr)

Skip to content